Domodaa ja mangolettuja

Tänään on ollut superherkkupäivä! Päätettiin ystäväiseni kanssa leikkiä kunnon afrikkavaimoja ja kokkailtiin Domodaa. Domoda on perus gambialainen ruoka, jonka yhtenä pääraaka-aineena on maapähkinä. Myös siis  peanut stew nimellä tunnetaan. Ihan yksi mun lemppari afrikkaruoista. Myös Yassa kuuluu omiin lemppareihin, ehkä sitäkin voisi tässä joku hetki taas kokkailla. Tässä suurin piirtein meidän käyttämä ohje. Jokainen voi muokkailla mieleisensä, en tiedä onko yhtä oikeaa tapaa olemassakaan. Me käytettiin apuna tätä ohjetta, joka tuntui kaikista tarjolla olevista parhaalta. 

Domoda

n. 4 rkl öljyä

3 tomaattia
2 sipulia
1-2 chiliä
3 valkosipulinkynttä

n. 3 rkl tomaattipyrettä
n. 1 dl maapähkinätahnaa

Maustamatonta kanaa

3 porkkanaa
kukkakaalia
(tai muita kauden kasviksia/maun mukaan)

3 dl vettä
2 lihaliemikuutiota

pippuria ja suolaa maun mukaan


Aineksia

Alkuvalmisteluina pilkottiin tomaatit. Tehtiin kuten on nähty Gambiassa paikallisten tekevän ja otettiin tomaateista siemenet pois, eli käytännössä vain "kova" kuori osa käytetään. Sipulit myös pilkottiin. Paikalliset usein tekee sipulista, valkosipulista ja chileistä tahnan, eli käytännössä murskailee niitä. Me vedettiin kaikki nuo ainekset tehosekoittimen kautta, jolloin niistä kätevästi tuli tahnamaista. Kuinka helppoa, kun on käytössä moisia apuvälineitä! 


Sitten kuulloteltiin kananpalat öljyssä. Hieman enemmän öljyä laitettiin tässä vaiheessa, osa kaadettiin pois kun kanat olivat saaneet hieman väriä. Kypsää ei tarvitse kanan vielä tässä vaiheessa todellakaan olla. Riittää että kana saa vähän väriä pintaan. Sama tehtiin myös porkkanoille ja kukkakaalinnupuille. Mutta tämä vaihe ei ole millään lailla pakollinen, vihannekset kypsyy muutenkin. Mutta ajateltiin, että saa vähän makua lisää näin (plus Gambiassa paikalliset usein tekee näin). Sitten kanat takaisin kattilaan ja sinne sekaan tomaatin palat ja valkosipuli-chili-sipuli mössö. Tätä seosta keiteltiin hetki ja sitten lisättiin tomaattipyree sekä maapähkinätahna. Kun seos on suunnilleen tasaista heitettiin sekaan vesi sekä lihaliemikuutiot. Noita lihaliemikuutioita voi käyttää oman maun mukaan, me todettiin, että kaksi on sopiva määrä. Suolaa voi muuten lisätä ruoan ollessa valmiimpaa. Kun keitos on kiehunut noin 15 minuuttia, on aika heittää sekaan porkkanat ja kukkakaalit (tai muut käyttämäsi vihannekset). Sitten annetaan kiehua noin 45 minuuttia. Kun riisit keittelee vielä kaveriksi, niin á voila ja ei kun nauttimaan. 






Aiemmin  tein omenalettuja ja taisin jo silloin haaveilla, että mangolla nämä voisivat myös maistua hyvältä. Ja oikeassa olin! Kaupasta tarttui mukaan mango, ja siitä sitten muotoutui mangolettuja. Kannattaa melko kypsä mango napata matkaan, että on mahdollisimman pehmeitä paloja. Ei tuossa paistamisessa kamalasti ehdi kypsyä/pehmetä enää. 


Herkkupäivä siis täällä! Ja vielä hyvässä seurassa. Voisiko olla parempaa tapaa aloittaa viiden päivän vapailut? 



4 kommenttia

  1. Apua, ihanaa Domodan resepti! :P Niin mun herkkua kanssa, vaikka Yassaa ei kyllä voita mikään :) Mistä oot muuten löytänyt maapähkinätahnaa?

    Mitä teit silloin Gambiassa kun olit siellä? Jos saa udella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yassaa ei kyllä voita mikään! Täytyy senkin ohje tänne naputella, kun ehtii. Ja Benechiniä pitäis kokeilla myös, en oo vielä uskaltanut.. Ja tuota maapähkinätahnaa oli ihan meidän lähi K-marketissa. Sen kauempaa ei tarvinnut etsiä.

      Gambiassa olin kolme kuukautta tekemässä opiskeluihin liittyvää harjoittelua. Sinne jäi sitten sydän :)

      Poista
  2. Millä nimellä tuo maapähkinätahna kulkee, kuka sitä valmistaa? Ihme kun mä en oo löytänyt, muta tarvii pitää silmät paremmin auki. Löydän aina vain sitä makeaa maapähkinävoita ja käsittääkseni se on eri asia. Olisi mukavaa jos jaksaisit kirjoitella yassan ohjeen myös :)

    Ootko sä menossa milloin Gambiaan? Mä kattelin just lokakuulle lentoja ja tarvii varmaan ottaa ne kun sais ihan kohtuuhintaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urtekram merkkistä on tuo maapähkinätahna (peanut butter smooth), mitä ollaan käytetty. Se on vielä kaiken huipuks luomua! :) Ainakin Helsingin seudulla sitä saa K-Supermarketista ja myös Rovaniemeltä löytyi samaisesta kaupasta. Ja Yassan ohjeen laitan kyllä myös! Kun taas jaksan kokkailla. Helpompaa jotenkin samalla lisätä, niin ei varmasti unohdu mitään olennaista..

      Suunnittelin syksylle Gambian matkaa kyllä, mutta saa nähdä mitä tässä ehtii tapahtua. Työt toki pitää myös aikalailla jumissa täällä.. Tammikuussa saattaa olla edessä muutto (ainakin väliaikainen) Gambiaan myös. Mutta tällä erää kai täytyy odottaa, mitä aika tuo tullessaan :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.