Paperisodan syövereissä

Moni on kysellyt minulta oleskelulupaprosessista. On kyselty vinkkejä ja neuvoja ja ihan vaan, mitä prosessiin kuuluu. En millään tapaa ole asiantuntija asiassa ja ne tiedot, mitä itselläni on, perustuvat suurimmaksi osaksi kokemukseen. Sain itse paljon vinkkejä matkan varrella ystäviltäni, jotka ovat saman prosessin läpikäyneet. Osittain jaan myös näitä vinkkejä. Useassa kohtaa nämä kokemani asiat yhdistyvät vielä tuonne länsi-Afrikkaan, en ehkä yleistäisi niitä muualta oleskelulupaa hakeviin. 

Lokakuussa 2013 päätimme virallisesti mennä naimisiin tammikuussa. Olimme hakeneet miehelleni Schengen viisumia, mitä hän ei kuitenkaan saanut. En itse henkilökohtaisesti kadu tuota viisumin hakemista, mutta en sitä suosittelekaan. Prosessi on toki nopeampi ja tietyllä tapaa helpompi, mutta viisumin saamisen todennäköisyys on ymmärtääkseni aika pieni. Eikä meillä ainakaan käynyt tuuri. Paljon rahaa siihen kuitenkin saa uppoamaan, jos ei satu asustamaan Nigeriassa.

Suomella on länsi-Afrikassa siis vain yksi suurlähetystö, joka sijaitsee Nigeriassa. Joistain maista voi hakea viisumia toisen Euroopan valtion lähetystöltä, jolloin ei tarvitse matkustaa Nigeriaan. Gambiassa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. 

Tuon hääajankohdan valinnan jälkeen aloimme selvittelemään oleskelulupaprosessia ja avioliiton laillistamista. Itse hain Suomesta esteettömyystodistuksen, mitä en kuitenkaan Gambiassa avioituessamme tarvinnut. Eipä siitä haittaakaan varmasti ole, joten kannattaa moinen lappunen hakea maistraatilta. 

Gambiassa avioitumisen jälkeen (lisää voit lukea tästä) lähetimme Suomen suurlähetystöön pyynnon avioliiton legalisoinnista. Saimme luvan ottaa yhteyttä Nigeriassa toimivaan asianajotoimistoon, jossa avioliittomme laillisuutta selvitettiin ja he antoivat lausunnon eteenpäin suurlähetystölle, jossa avioliitto laillistettiin. Tuo prosessi vei ehkä kuukauden verran, kun kerralla saatiin oikeat paperit kuntoon. Laillistaminen maksaa tuon asianajotoimiston takia ihan järjettömän paljon, mitä itse henkilökohtaisesti hiukan kritisoin. Ymmärtääkseni monessa muussa maassa avioliiton legalisointi ei maksa näin paljon. Suurlähetystöstä lähetettiin virallinen paperi minulle Suomeen ja sen kiikutin maistraattiin. Noin viikon kuluttua myös Suomessa avioliittomme oli kirjattu rekisteriin ja olin virallisesti rouva myös Suomen maassa. 

Varsinainen oleskelulupaprosessi alkoi tässä vaiheessa. Laitoimme suurlähetystöön sähköpostia ja pyysimme haastatteluaikaa. Kaikkien oleskelulupapapereiden tuli olla Nigeriassa vähintään kaksi viikkoa ennen haastattelua, joten kasasimme paperit hyvissä ajoin. Liitteeksi hakemukseen lähti minun ja mieheni passin henkilötietosivun kopiot sekä minun osaltani myös kopiot kaikista sivuista, missä oli leima. Oleskelulupahakemukset laitettiin myös - minulta oma ja mieheltäni oma. Mukaan taisi lähteä myös liuta valokuvia ja joitain muita papereita, jotka voisivat tukea oleskelulupaa. Minä maksoin oleskelulupamaksun Suomesta suurlähetystölle tilisiirtona ja kuitin toimitin muistaakseni sähköpostitse.

Haastatteluun mieheni matkusti Nigeriaan toukokuussa. Minä panikoin Suomessa Nigerian tilannetta ja pelkäsin mieheni puolesta. Abujassa oli edeltävän kuukauden aikana räjähtänyt esimerkiksi kaksi autopommia ja muutenkin tuo tilanne oli hiukan epävarma. Mieheni puolestaan lähti matkaan jo ihan mielellään, hän oli siellä jo kuitenkin kerran käynyt ja tykkäsi maasta. Harmitteli lähinnä, ettei ehdi viettää Nigeriassa kuin viikon töidensä takia.

Haastattelun jälkeen alkoi odotus. Kuten jo aiemmin kirjoittelin, on virallinen käsittelyaika oleskeluluvissa noin kolmesta kuuteen kuukautta. Me saimme päätöksen reilussa kuukaudessa ja myöhemmin kävi ilmi, että meidän hakemuksemme on mennyt maahanmuuttovirastolla läpi jo esikäsittelyvaiheessa. Hakemuksessamme ei ilmeisesti ollut mitään epäselvää ja kaikki paperit olivat kunnossa, joten päätös tuli nopeasti. 

Päätöksestä saatiin ensin tieto sähköpostilla ja muutaman päivän kuluttu minun postilaatikkooni kolahti virallinen päätös. Mieheni lähetti passinsa Nigeriaan, mihin suurlähetystöllä lätkäistään oleskelulupa. Me laitoimme hakemukseen alustavaksi matkustuspäiväksi 1.9. koska emme olettaneet päätöstä näin nopeasti, joten vielä joudumme odottamaan hetken yhteiselon alkua. Mutta sekään ei mieltä juurikaan masenna, onhan mieheni kuitenkin tulossa pian jo kotiin.

Suomen suurlähetystölle Nigeriaan saa hyvin yhteyden sähköpostitse ja palvelu on aina ollut suht jouhevaa ja asiallista. Tosin totesimme sen, että kannattaa laittaa sähköpostit suomeksi ennemmin kuin englanniksi, niin palvelu on parempaa. Maahanmuuttovirasto on se virallinen taho, joka päätöksen tekee, joten suurlähetystö toimii asiassa oikeastaan vain välikätenä. Maahanmuuttovirastolta olen myös saanut hyvää palvelua, vaikkakin asiaa hankaloittaa se, ettei sieltä vastata sähköposteihin laisinkaan. 

Prosessissa on toki monia vaiheita, mutta kun asiaan suhtautuu rauhallisesti ja selvittelee asioita, ei se turhan monimutkainen ole. Mieheni hoiti paljon asioita Gambian päässä, joten minulta on voinut joku asia tästä unohtuakin. 

Loppuun viihdykkeenä Tauskin Gambia häät. En kritisoi, mutta ei ehkä kovin aitoa rakkautta, jos homma kaatui noin nopeasti. Mukavaa kuitenkin katsella tuttuja maisemia ja fiilistellä Gambiaa. Liian paljon Tauskin naamaa kyllä näytettiin. 



Selvensikö tämä systeemiä ollenkaan? 

Hankala kirjoittaa hankalasta asiasta. Kuitenkin, kuten sanoin, en asiasta voi kertoa kuin oman kokemukseni pohjalta.

3 kommenttia

  1. Ei tota Tauskia voinut pokalla katsoa :D Lähinnä tiirailin ihania tuttuja maisemia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Tauski on joo :D Maisemia minäkin lähinnä tiirailin! Pääsi hetkeksi Gambia fiilikseen.

      Poista
  2. Hienoa että teillä meni noin helposti ja nopeesti kaikki!
    Pakko vielä kommentoida, että kyllä meilläkin oli alusta alkaen legalisointia varten ja sitä lakitoimistoa varten kaikki oikeet paperit, mutta niin siinä vaan se lähes puoli vuotta vierähti. Oli kyl tuskaa!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.