Herkullinen lauantai

Olin tänään aamun töissä. Oli mukava työpäivä, mutta väsytti niin vietävästi. Palailin iltapäivällä kotiin haettuani tropit piinaavaan korvatulehdukseeni. En ollut ehkä parhaalla tuulella, mutta toisaalta tiesin mitä kotona odottaa, niin jaksoin vielä hymyillä. 

Nimittäin:

Benechin!


Almost the same


Bonuksena pari ystävää sekä heidän pieni prinsessansa. Keittiössä leijaili Gambiasta tuttu tuoksu ja miehet pulputti mukavasti mandinkaa - yksi liittyi joukkoon Rovaniemeltä asti videon välityksellä. Vielä saatiin nauttia syysauringostakin ja ruokailtiin pihalla. 

Jälkiruoaksi piti loihtia jotain, mihin tarvitsisi keltuaisia. Jäi nimittäin ylimääräisiä, kun tein muutama päivä sitten suklaakääretorttua mihin meni pelkästään valkuaisia. Mihin tarvitsisi keltuaisia siis - ensimmäisenä päähän pälkähti Créme Brûlée. Kun kaupasta tarttui mukaan mango, niin jälkiruoaksi valikoitui Créme Brûlée mangotwistillä.

--

Mangoinen Créme Brûlée

1 kypsä mango

Kuori ja pilko syöntikypsä mango pieniksi paloiksi. Pienet palat pehmenevät uunissa paremmin ja annosta on mukavampi syödä.

4 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 dl sokeria
1 tl vanilja tahnaa (Vanilla bean paste)
6 kananmunan keltuaista

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. 

Mittaa maito, kerma, sokeri ja vanilja kattilaan. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Laita mangonpalat uunin kestävän vuoan pohjalle (voi myös tehdä annosvuokiin!) ja kaada nesteseos mangon päälle. 

Nosta vuoka uunipellille, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes kermavanukas on hyytynyt. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Ota huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele päälle ruokosokeria (noin 3 rkl). Kuumenna uunin grillivastukset mahdollisimman kuumiksi. Nosta Créme Brûlée uuniin mahdollisimman lähelle vastuksia ja jätä uunin luukku auki. Kun sokeri on sulanut, nosta pois uunista ja tarjoile heti. 

Melkoista herkkua!

Huomioita:

- älä luistele mangonleikkauksesta - pieni on kaunista ja toimivaa tässä tapauksessa
- sekoita koko ajan kaataessasi kuumaa nestettä kananmunien joukkoon  - apua saa ja kannattaa pyytää, jos on tarjolla
- laita uunipelti vesineen uuniin ja nosta vanukaskulho siihen, ei siis kannata täyttää peltiä vedellä uunin ulkopuolella (siitä tulee melko painava)
- Vanukas on mielestäni parasta huoneenlämpöisenä. Jos et malta odottaa jäähtymistä, on se vähän lämpimänäkin aika nam. 



Mangofiilistelyä viime keväältä Gambiasta. Olihan tuo tämänpäiväinenkin ihan hyvää, mutta auringossa kypsynyttä se ei voita.

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.