Mainio munakoiso

Ehkä on aika todeta, että yritys hyvä, mutta turha.

Palataan siis vanhaan järjestykseen - ruokaohjeet ja leivontajutut palaa takaisin.

En ehdi niin paljon touhuta keittiössä kuin tahtoisin nykyään. Ja silloin kun ehdin, teen yleensä jotain tuttua ja turvallista. Joten jatkan asian kypsyttelyä (ruokabloggaajaksi ryhtymistä?) ja sillä aikaa ilahdutan teitä ruokaohjeillani ajoittain.

Tällä hetkellä himoitsen jatkuvasti munakoisoa ja tahtoisin siitä kehitellä kaikenlaista syötävää. Tässä meidän keittiön ehdottomat herkut - toinen jo tuttu ja turvallinen, toinen toissaillan kokeilu joka osoittautui herkulliseksi.


Munakoisopannu
noin 4 hengelle

1 isohko munakoiso  
1 sipuli  
2 valkosipulinkynttä  
200 g paseerattua tomaattia  
1 dl vettä  
rouhittua mustapippuria  
suolaa  
loraus öljyä


Leikkaa ensin pesty munakoiso noin puolen sentin kokoisiksi kiekoiksi. Levitä leinvinpaperille hieman suolaa ja lado munakoisot päälle, ripottele vielä suolaa munakoisoille. Anna munakoison itkettyä noin 30 minuuttia. Huuhtele itkettyneet palat ja leikkaa ne vielä paloiksi neljään osaan. 

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä pannulla hetkinen. Lisää joukkoon munakoisonpalat ja paistele hetki. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti ja vesi. Anna hautua kannen alla välillä sekoitellen. Hautumisaika voi olla jopa 1 tunti, oikeastaan sitä parempaa, mitä kauemmin. Munakoiso saa mennä ihan mössöksi hautuessaan. Mausta haudutuksen loppuvaiheessa suolalla ja pippurilla.

 

Itse käytän paljon Santa Marian Garlic&Pepper mausteseosta, joka on tämän hetkinen lempparini. Tähänkin se sopii kuin nenä päähän, eli jos sitä hyllystä löytyy niin rouhi mukaan oikein kunnolla.

--

Feta-munakoisopiirakka

Edit: Piirakka tehdään siis kakkuvuokaan. Piirakkavuokaan se ei mahdu.

3 dl Vehnäjauhoja
150 g voita
½ dl vettä

Mittaa jauhot ja voi kulhoon. Nypi seos murusiksi. Lisää vettä vähitellen, kunnes taikinasta muotoutuu pallo. Vaivaa taikinaa hetki, jauhota pallo kevyesti, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Puolen tunnin kuluttua ota taikina jälleen käsittelyyn. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta vuokaan. Esipaista pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia. Laita ennen uunia pohjalle leivinpaperi ja esimerkiksi riisiä tai kuivattuja herneitä – näin pohja pysyy tasaisempana.

2 munakoisoa
suolaa
0.5 dl oliiviöljyä

Pese munakoisot ja leikkaa noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Laita viipaleet leivinpaperin päälle ja ripottele päälle suolaa. Anna munakoisojen vetäytyä vähintään tunti. Pyyhi ylimääräinen suola ja puristele viipaleet kuivaksi. Leikkaa kiekot vielä neljään osaan. Laita palaset kulhoon ja lisää öljy – sekoita niin, että öljy leviää tasaisesti. Ruskista pannulla.

200 paseerattua tomaattia
½ dl maitoa
½  tl sokeria
200 g fetaa
2 tomaattia
100 g juustoraastetta (esimerkiksi mozzarella)

Sekoita paseerattu tomaatti, maito ja sokeri. Leikkaa tomaatit pienehköiksi paloiksi.


Levitä tomaatti-maito seos ohuelti piirakkapohjan päälle. Levitä seuraavaksi puolet paistetuista munakoisoviipaleista. Murustele puolet fetajuustosta munakoison päälle. Mausta mustapippurilla (itse käytin Santa Marian Garlic and Pepper mausteseosta). Sitten seuraavaksi laita tomaatit ja loppu feta. Viimeisenä loput munakoisot. Päälle voit ripotella vielä juustoraastetta, niin saat kauniin pinnan. Rouhi päälle vielä hieman mustapippuria (tai tuota mausteseosta).

Paista piirakkaa uunin alatasolla 175 asteessa 15 minuuttia. Nosta keskitasolle ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Tarjoa piirakka jäähtyneenä (jos maltat odottaa).


2 kommenttia

  1. kokeileppa ansku munakoiso piccataa, eli munakoiso "pihvejä" jotka paneroidaan muna-parmesaani seoksessa ja paistetaan pannulla. Itsehän vihaan munakoisoa, mut meil on näitä töissä välillä veginä kesäkurpitsasta ja munakoisosta ja kesäkurpitsa maistuu mainiosti mullekkin :) tarjoillaan tomaatti spaghetin kanssa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuuu mama. Kuulostaa hyvältä :P Täytyy kokeilla! Kiitos vinkistä :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.