Korvapuustia ja uskonnollista juhlintaa

lauantai 4. lokakuuta 2014

Tänään vietetään kansallista korvapuustipäivää. Yritin tätä asiaa avata tänään kahdelle gambialaiselle, mutta ei ihan ymmärretty toisiamme. Pullapäivä - kuulostaahan se vähän hassulta. 

Tänään vietetään myös Tobaskia (Eid al-Adha), joka on muslimien suurimpia juhlapyhiä. Muslimit ympäri maailman juhlivat Abrahamin suostuvaisuutta uhrata oma poikansa Jumalalle, Jumala kuitenkin armossaan päättää palkita Abrahamin uskollisuudestaan ja antaa pojan tilalle pässin uhrattavaksi. Gambiassa Tobaskina tunnettu juhla on suuri tapahtuma. Perheet kokoontuvat yhteen ja juhlia valmistellaan pitkä tovi - ostetaan uusia vaatteita, lahjoja ja ruokaa. Kovin samanlaista kuin meillä ennen joulua. Varsinaisena juhlapäivänä perheen miehet kokoontuvat rukoilemaan Moskeijaan, minkä jälkeen perheen vanhin poika uhraa lampaan ja sen jälkeen syödään sekä kokkaillaan. Päivä vietetään perheen kanssa ja illalla kierrellään ystävien ja sukulaisten luona, pukeudutaan parhaimpiin ja juhlitaan pitkälle yöhön. Lapset juoksentelevat ympäriinsä ja heille annetaan karkkeja (eidie). Nämä ovat minun kokemuksiani. 

Kuvat ovat Gambiasta kahden vuoden takaa. 

Tänään me yhdistettiin tavallamme nämä kaksi - suomalainen pullapäivä ja muslimien pyhä juhla. Vietettiin aikaa yhdessä perheenä - gambialais-suomalainen perheemme on pieni, mutta tavallaan siitä on muotoutunut aika tiivis. Aamusella miehet suuntasivat rukouspaikalle ja me naiset juotiin kotona teetä juttelun lomassa. Kokkailtiin yhdessä siskoina - gambialainen sisko ohjeisti kahta suomalaista. Hauskaa olla itse ainoastaan apukäsinä. Syötiin yhdessä, juteltiin, leivottiin sitä pullaa ja syötiin lisää. Oltiin vaan. 
Hieman erilainen oli tämä juhlapyhä meillä täällä. Illalla linjat kuumina myös Gambian suuntaan. Luulen, että ikävä on suurempi näinä päivinä - kun pitäisi olla koko perheen kesken.

Meillä on ollut kuitenkin oikein ihana lauantai päivä. Nyt taidan kömpiä tuonne sohvalle kainaloon katselemaan telkkaria.

Hyvää viikonloppua ja oikein maukasta pullapäivää kaikille! 

ps. En ala jakamaan omaa pullareseptiäni, sen löytää käytännössä jokaisen jauhopussin kyljestä. Ja tänään myös jokaisessa leivontablogissa on ollut resepti - kannattaa katsella erilaisia. Minusta ihan sellainen basic on parasta, paitsi että minä en laita taikinaan kananmunaa. Toimii paremmin mielestäni niin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan