Gambialaiset lihapiiraat

En oikeastaan tiedä ovatko nämä piiraat edes gambialaisia. Googlettamalla löytyy vain nigerialaisia lihapiiraita (samalla ohjeella siis). Kuulemma samantapaisia piiraita syödään myös Senegalissa ja Sierra Leonessa - olisivatko siis länsi-Afrikkalaisia lihapiiraita? Ovatko tuttuja muista Afrikan maista tällaiset?


Nämä ovat suhteellisen helppoa ja herkullista naposteltavaa juhliin ja vaikka retkelle. Ajatuksena on kehitellä erilaisia pieniä piiraita, minusta ne ovat niin kivoja. Ystäväni kokeili vastaavia kanatäytteellä, en päässyt maistamaan mutta oli ilmeisen hyviä nekin.

Lihapiiraat 

10 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
500 g voita
ripaus suolaa
kylmää vettä

Nypi huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineen muruksi. Lisää joukkoon kylmää vettä lusikoittain kunnes taikina on tiivistä, mutta ei liian kosteaa. Anna taikinan levätä jääkaapissa täytteen teon ajan.

2 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
2 lihaliemikuutiota
mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
noin 2 dl vettä

loraus öljyä

Pilko perunat ja porkkanat pieniksi paloiksi. Silppua sipuli hienoksi silpuksi. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipuli. Lisää jauheliha ja kypsennä. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle vettä. Veden kiehuessa lisää lihaliemikuutiot, mustapippuri sekä peruna ja porkkana palat. Anna kiehua kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmenneet - ehkä noin 15 minuuttia. Sekoita jauhot pieneen määrään vettä ja lisää seos pannulle suurusteeksi. Ota pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetkinen. 

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja ota taikina jääkaapista. Vaivaa taikinaa pöydällä hetkinen. Tee taikinasta rulla ja jaa se osiin - isommista osista tulee isompia piirakoita, itse saan tällä satsilla muistaakseni noin 25 piirakkaa. Kauli taikina palloista pyöreitä lättyjä. Laita taikina lätyn keskelle täytettä ja taita toinen reuna toisen päälle. Painele haarukalla reunat hyvin kasaan, jotta piiras ei aukene uunissa. Halutessasi voit voidella piiraat kananmunalla ennen paistamista. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes piiraat tuntuvat/näyttävät kypsiltä.


14 kommenttia

  1. Noi on niiin hyviä! Ootko koskaan maistanut Tanjin kalapiiraita? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on hyviä! Ja oikeastaan todella helppoja tehdä, kuulostavat minusta hankalammilta kuin ovatkaan :) En ehkä oikeastaan koskaan ole maistanut Tanjissa kalapiiraita, mutta muita kalapiiraita kylläkin. Ne ovat myös hyviä, mutta nämä vievät voiton minusta :)

      Poista
  2. Todella yleinen myös Ghanassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Länsi-Afrikkalaisia piiraita ainakin siis! Mielenkiinnolla odotan, josko joku on bongannut näitä muualtakin Afrikasta :)

      Poista
  3. Senegalissa myydään sellasia pieniä piiraita, joiden nimi on fataya. Itse en syö lihaa, joten ole varma mitä niissä on sisällä. Kalaversiossa on tonnikalaa ja sipulia sekä muistaakseni jotain tomaattipohjaista tahnaa. Lisäksi mukaan saa tulisen kastikkeen, johon voi dipata. Keniassa näiden nimi taitaa olla samosa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nella, kiva kun kommentoit :) Olen monta kertaa miettinyt, että mitä teille kuuluu?

      Ja kiva tietää, että tällaisia piiraita on Keniassa asti. Alan kallistumaan sen puolelle, että nämä ovat koko Afrikan piiraita :) Senegalilaisista lihapiiraista olenkin kuullut, tuo tonnikalaversio kuulostaa myös mainiolta.

      Poista
    2. Pyhh kirjotin äsken pitkähkön kommentin (puhelimella) ja se jotenkin ihmeellisesti tuli vain puoliksi.

      Olen seuraillut kyllä teidän taipaletta, vaikka olen ollut laiska kommentoija :) meidän miehet tulivat suomeen lähestulkoon samoina päivinä, ja nyt toissa viikolla serigne sai oleluvan :)
      Omaa blogia en ole päivittänyt, koska en ole päässyt selvyyteen itseni kanssa siitä mitä siellä viitsin jakaa ja mitä en.

      Muutaman kerran oon miettinyt että pitäisikö meidän tyttöjen (miksei miehet kans) tavata joku kerta, sinä, kultarannikon lotta ja minä (+kenties muitakin)? :) se vois olla aika mukavaa!

      Poista
    3. Mahtavaa hei! Onnea teillekin oleskeluluvasta. Nyt saatte rauhassa olla ja rakentaa arkea :) Harmi että et omaa blogia päivittele, jos innostut uudestaan täällä on yksi vakiolukija! Mutta ymmärrän kyllä tuon dilemman, ajoittain itsekin pohdin tätä touhua ja sitten tulee näitä viikon taukoja. Aina vaan palaan takaisin kuitenkin.

      Olisi mukavaa joskus nähdä porukalla :) Lottaa ja Brownia tavattiinkin kerran jo, mikä oli oikein kiva hetki. Missä päin Suomea te majailette? Voitaisiin jonkinlainen meeting pistää pystyyn :) Pojistakin se voisi olla kivaa, jakaa asioita ja vaihtaa kokemuksia.

      Poista
    4. Jee :) Vielä varmaan menee aikaa, kunnes Serigne saa kotouttamiskuviot vauhtiin ja pääsee täyspäiväselle suomen kurssille; onneks nyt on kristillisen opiston kurssilla. Mä kyllä mietin tota blogijuttua ja voipi olla, että pian kaivan sen taas esiin, kiva kuulla että lukisit :)

      No olisi kyllä! ai kun kiva että olette jo tavanneet! Me asutaan Turussa, mutta oon kotoisin Tampereelta (käydään suht usein). Eli joko Helsinkiin, Turkuun tai Tampesteriin voitaisiin sopia treffit :) Musta olis just ihanaa jos tavattais ja kokkailtais yhdes ym :)

      Poista
    5. Me asutaan Helsingissä siis, Lottahan asuu Tampereella. Me käydään myös suht usein Tampereella, eikä se ole meille mikään ongelma :) Siis sinne tulo. Olisi kyllä hirmu mukavaa viettää hetki yhdessä ja vaihtaa kuulumisia ihan kasvotusten. Minä olen Turkuun tulossa 3.-4.12 koulutukseen, varmaan olen hotellissa yksin yötä ja vietän yksinäistä iltaa tuolloin keskiviikkona. Ihan vinkvink jos tahtoisit lähteä jo silloin vaikka kahville :)

      Poista
    6. Jep, sitä tamperetta väläyttelinkin sillä, kun muistin sun blogista lukeneeni, että käyt(te) siellä suht usein :) Muistin siis myös, että asut Helsingissä. Olis kyllä mukavaa! pitäis varmaan laittaa s-postirinki, jossa voidaan paremmin sopia aikatauluja. Serigneä kyllä huvittais käydä helsingissäkin, että sinnekin voidaan lähteä :) Hei laitan kalenteriin tuon joulukuun alun, kahvittelut kyllä!

      Poista
    7. Kultarannikon Lotta on mukana! (En pysty kommentoimaan puhelimalla.)

      Loppuvuosi taidetaan olla kiinni Tre, töitä täällä ja Sastamalassa. Saattaa siis olla, että reissut jää alkuvuoteen. Ilmoittakaa, jos tulette Tre! S-postiketju olisi kiva!

      Ja joo, on Ghanssa pasteijoita. Minusta niissä on monesta sisällä pelkkää purkkilihaa. Jossakin on kokonainen keitetty kananmuna, niitä minä olen syönyt lukuisia.

      Poista
    8. Hyvä Lotta! :)
      Mun s-posti on nellisnella@gmail.com.
      Me tullaan tullaan kyllä Tampereelle, mutta vasta seuraavan kerran jouluksi.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.