Vallankaappausyrityksiä

tiistai 30. joulukuuta 2014

Lueskelin töissä YLEn uutisia ja silmiini (yllättäen) pisti eräs otsikko:


"Äääää mitä?" Oli ensi reaktioni. Vaikka toisaalta ei tämä nyt niin kovin yllätyksenä tullutkaan. Vallankaappaus on kytenyt pinnan alla jo pitkään. Onhan maan nykyinen hallitsija ihan täysin diktaattori - joskin Gambiassa kannattaa puhua korrektisti presidentistä. Onhan hänet valittu vaalein - demokratiasta en tiedä sitten. 

Tulin hetki sitten kotiin ja olemme mieheni kanssa jutelleet tuosta tilanteesta. Mieheni totesi hyvin, että häntä ei harmita mikään muu kuin että vallankaappaus näyttää epäonnistuneen. Tiedon asiasta hän oli saanut jo aamulla veljeltään ja päivän mittaan linjat ovat käyneet kuumina Afrikan mantereen suuntaan. Itse pelkään, että herra diktaattori saa taas uutta pontta rajoittaa kansalaistensa yhteyksiä ulkomaailmaan. Olen tyytyväinen toisaalta siihen, että mieheni on turvassa täällä vaikka huoli onkin suuri muun perheen ja ystävien puolesta. Epäonnistuessaan vallankaappaus ei tosiaan ollut kovin hyvä asia. Onnistuessaan se olisi voinut olla loistava juttu maan tulevaisuuden kannalta. Mutta nyt pelkona on se, että herra diktaattori kostaa koko kansalle tämän yrityksen. Pelkään pahoin, että moni joutuu vielä kärsimään. 

Tällaiset uutiset aina herättävät ajattelemaan. Vaikka tuossa minulle kovin rakkaassa maassa on paljon hyvää ja ihmiset ovat ihania, on siellä myös paljon huonoa. Ihmisoikeuksia on melko ajallisesti. Sananvapautta on rajoitettu - täytyy miettiä, mitä uskaltaa ja kannattaa julkisilla paikoilla sanoa. Korruptio kukoistaa ja Gambiassa on myös mielivaltaista sotilashallintoa. Maan johtaja on tosiaan aivan täysi diktaattori, joka vielä monessa mielessä on mielestäni aivan sekopää. (Hyvän henkilöprofiilin on tehnyt BBC - Yahya Jammeh.) Eräs ystäväni kertoi, että hinnat ovat Gambiassa vuoden aikana nousseet lähes 100 prosenttia. Voitte kuvitella ihmisten ahdinkoa aikana, jolloin hinnat nousee ja toisaalta turismia ei tänä vuonna Ebolan vuoksi ole paljoakaan. Kovin hyvin ei tuolla pienellä rakastettavalla maalla mene ja se tekee minut surulliseksi.

Mielenkiinnolla seurataan uutisia. Laitetaan kädet ristiin ja toivotaan parasta. 

"Yahya Jammeh is reputed to be one of the world's most eccentric and ruthless leaders."

Yahya Jammeh tapaamassa kannattajiaan Gambiassa marraskuussa 2011.

Kuva täältä

5 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä joku niin hirveä uutinen. En osannut aavistaa yhtään. Silloin vuonna 2012 kun asuin tuolla niin vähän samaa oli kyllä ilmassa ja mm YK:n työntekijöitä varoiteltiin aika kovasti. Ärsyttävintä on kun asiasta on kirjoitettu sata uutista ja kaikilla on vähän eri kanta asiaan. Vaikea saada selville miten asiat oikeasti ovat. Itse hallitushan kielsi ensin koko asian...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan siis sehän oli ihan hyvä uutinen :D Ainakin minun mielestäni. Harmi vaan, että ei onnistunut. On ollut ilmassa jo pitkään kaikenlaista ja moni sanoikin, että ennen vuodenvaihdetta jotain tapahtunee. Hallitus kieltää, mutta uskoisin että totta tämä kuitenkin oli. Kuuleman mukaan nämä vallankaappauksen yrittäjät olivat Gambiasta jo pois muuttaneita, jotka tulivat vaan auttamaan kansaansa. Heillä oli sopimus jonkun armeijan päällikön kanssa, joka lopulta petti heidät. Siksi epäonnistuminen. Mutta nämä ovat kuulopuheita ystäviltä ja sukulaisilta, koko totuus jää todennäköisesti ainiaaksi pimentoon..

   Poista
 2. Mekin täällä jännitettiin ja surkuteltiin sitten. Tuossa sekopää-analyysissasi et mene kauas metsään: herrahan on todennut voivansa parantaa niin aidsin kuin ebolankin. Senegalissa on tehty sketsejäkin kyseisestä herrasta ja aiheesta, tosin wolofiks (mies tulkkas kun katteltiin youtubesta). ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mielenkiinnolla seurataan mihin tilanne kehittyy.. Onhan tuo herra sekopää jo syyttänyt asiaan sekaantumisesta esimerkiksi Yhdysvaltoja. Mutta hieno mies tosiaan - on se hyvä että joku pystyy parantamaan aidsin yrteillä ja banaaneilla eikä maan naisten tarvitse huolehtia lapsettomuudesta, koska Jammeh parantaa senkin!

   ps. onnitella lienee teitä voi? :) Jostain korviini kuului vauvauutisia, ihania uutisia :)

   Poista
 3. Hahaha on se uskomaton ukkeli! Kyllä niin toivottais muutosta Gambialle, tietenkin parempaan suuntaan! :)

  Oikein oot kuullut, vielä noin 7vkoa laskettuun aikaan.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan