Mulatti

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Olen käyttänyt mulatti sanaa silloin tällöin, kokematta/tarkoittamatta sitä mitenkään rasistiseksi. En ole oikeastaan edes ajatellut sitä rumana sanana, enkä ole katsonut pahalla, jos joku on viitannut meidän tuleviin lapsiin mulatteina. Jäin pohtimaan asiaa, kun veljeni oli fiksuna kaverina ensin selvittänyt onko sana korrekti vai ei, ja sen jälkeen vasta päättänyt käyttääkö kyseistä sanaa. 

Veljeni kertoi minulle, että mulatti on sanana poliittisesti epäkorrekti. Se rinnastetaan myös sanaan neekeri, jonka jokainen tietää olevan epäkorrekti. Alunperin mulatti sanan uskotaan tulevan espanjan sanasta mula (muuli), joka alkujaan tarkoitti yleisesti mitä tahansa hybridiä. Alunperin sana ei siis ole ollut ruma ja rasistinen, vaan toteava. Myöhemmin termiin mulatti on liitetty mm. ajatus hedelmättömyydestä (kuten muulit) ja mahdollisten jälkeläisten elinkelvottomuudesta. Sanaa on käytetty oikeuttamaan rotuerottelua sekä todistamaan musta- ja valkoihoisten ihmisten kuulumista eri lajeihin.

En tosiaankaan koe, että tarvitsisin sanaa määrittämään tulevia lapsiamme, mutta toisaalta pohdin sitä, millä termillä heitä kuvaisin. Eräs ystäväni kertoi, miten hänelle oli joku ihmetellyt hyvin ruskettunutta lasta kesän päätteeksi. Ystäväni oli itsekin asiasta hämmentyneenä tainnut todeta, että isänsä on afrikkalainen ja näin "selittänyt" rusketuksen. Vaikkakaan tuolla asialla ei mitään merkitystä ole, niin pohdin sitä silti. Jollain tapaa, joissain tilanteissa kuitenkin haluaisi määrittää lapsen perimää. 

Minä saatan ajoittain mulatti sanaa edelleen käyttää. Tosin nyt tietäessäni sanan epäkorrektiuden, mietin tilanteita joissa sanaa käytän. En myöskään loukkaannu, jos joku viittaa lapsiimme mulatteina - ainakaan jos viittaus on selkeästi rakkaudella sanottu. 

Miten teillä viitataan lapsen perimään? Vai viitataanko?


25 kommenttia:

 1. Mun puoliks afrikkalainen ystävä kutsuu itseään Mischling, mikä siis tarkoittaa sekoitusta, tiedä onko tuolle mitään järkevää suomenkielistä sanaa :D

  VastaaPoista
 2. Jännä, minäkään en ollut ajatellut, että sana mulatti olisi epäkorrekti. En sitä useinkaan käytä, mutta joskus asian selvyydeksi on sitä tullut käytettyä. Oman lapsen kohdalla voisin hyvinkin käyttää joskus mulatti sanaa mutta ehkä vieläkin harkitemmin. Mitäköhän sanaa sitä oikeasti sitten käyttää... Ehkä jotain selvennystä alkuperästä... Puoliksi gambialainen/afrikkalainen tms. T. A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli myös yllätyksenä se, että mulatti on epäkorrekti sana. En sitten tiedä miksi. Tosin ilmeisesti sitä käytetään edelleenkin esimerkiksi koulumaailmassa/oppikirjoissa. Tuskinpa kovin usein tuotakaan sanaa tarvitsisi käyttää, mutta mielenkiintoista silti tämä keskustelu :)

   Poista
 3. Mä puhun puoliafrosta, se taitaa tulla hiusjutuista, vaikka on sekin vähän turhan määrittelevän tuntuinen välillä. Mutta yleensä en joudu käyttämään yksittäistä sanaa vaan just saatan sanoa että lapseni on muuten puoliksi afrikkalainen/ghanalainen tai että isänsä on afr./ghanalainen. Mun mielestä mulatti on kauhean kuuloinen sana, vaikka en mäkään ole tiennyt että se ois neekeriin verrattavissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti useinkaan tule sellaista tilannetta, että asiaa tarvitsisi määritellä yhdellä sanalla. Mielenkiintoista silti asiasta keskustella ja kuulla näkökulmia :) Minusta mulatti ei jotenkin ole ollut aiemmin mitenkään kamala sana, ehkä siihen on jotenkin tottunut. Mutta minulle tuli ihan yllätyksenä, että se on niin "ruma" sana.

   Poista
 4. Niin, ghanalaisethan sanoo usein half-caste, mutta sekin on oikeastaan rasistinen termi.

  VastaaPoista
 5. Ollaan afr-fin-perheissä käyty paljon kyseistä keskustelua. Ei löydy oikein sopivaa sanaa. Itse olen vain tarvittaessa maininnut, että lapsen isä on afrikkalainen (sitäkin mietin että pitäiskö sanoa ugandalainen, koska itseäni en kutsu eurooppalaiseksi samassa yhteydessä). Omalla nimellä useimmiten 😃

  Ja sitten"meidän monikulttuuriset perhekaverit". Vai kaksikultturiset.. ?? 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoin, että joku olisi keksinyt jonkin hyvän sanan :) Vaikkei tosiaan useinkaan varmaan sellaista tarvitsisi. Minä sanon mieluummin, että mieheni on gambialainen kuin yleistäen afrikkalainen, mutta joudun myös tietyissä tilanteissa kertomaan ihmisille että Gambia on Afrikassa :) Nimi on se paras vaihtoehto, tosin mieheni nimi paljastaa heti ettei tämä ole ihan perisuomalainen.

   Monikulttuurinen on meillä yleisesti käytössä terminä. Kaksikulttuurinen kuulostaa höhlältä :)

   Poista
  2. Pistetään sanakilpailu pystyyn :D.
   Tosiaan kuten mainittu eihän sitä tule mainittua kuin silloin kun se on jotenkin oleellista tai haluaa sen itse jostain syystä mainita. Jos esim. puhun mitä kieltä kotona puhutaan tai jostain muista kulttuurijutuista, olisi ihan hassua olla sanomatta maasta mitään. Afrikan mäkin mainitsen usein, koska se kuulostaa monelle tutummalta kuin Uganda. Mutta tasapuolisuuden nimeen yritän parantaa tapani. Ystäväpiirissämme taas on monia afrikkalais-eurooppalais (=suomalais)-pariskuntia/perheitä, miksi afrikka-suomi, siinä yhteydessä tuntuu ainolta järkevältä.

   Monikulttuurista minäkin käytän, vaikka eihän niitä kulttuureja sitten kuitenkaan ole kuin se kaksi. Vai lasketaakohan siihen nyt se paljon puhuttu "kolmas kulttuuri", jonka me luomme yhdessä ;).

   Poista
  3. Kilpailu pystyyn! Minä voin tarjota palkinnon :D

   Kun tätä asiaa pohdin, niin mietin että miksi afrikkalais-suomalainen, mutta ei esimerkiksi aasialais-suomalainen (vai onko sekin vakiintunut termi?). Ja miksi tosiaan ei afrikkalais-eurooppalainen - miksi korostetaan Suomea, mutta ei sitä Afrikan maata. Mielenkiintoisia kysymyksiä. Huomaan tosin tekeväni samaa ja eurooppalais-termi kuulostaa hölmöltä. Toisaalta en itse koe korostetusti olevani eurooppalainen, ihan suomalainen vaan, mutta kun tuolta mieheltäni kysyin, niin kyllä hän on afrikkalainen siinä missä gambialainenkin. Hämmentävää.

   En ole monikulttuurista niin miettinyt, se vaan kuulostaa fiksummalta kuin kaksikulttuurinen. Mutta ehkä se kolmas kulttuuri tulee yhteiselosta - "oma kulttuuri". Ainakin ajatuksena kiva :)

   Poista
 6. En oikein koskaan ole osannut käyttää tuota sanaa, siinä on mielestäni jotain negatiivista, on ollut jo ennen kuin tiesin tuon taustan. Jos joku kysyy niin kerran että lapseni isä on nigerialainen, en huomaa edes muita tilanteita milloin asiaa pitäisi erityisemmin nostaa esille tai määritellä. Kyllä sen taitaa nähdä kertomattakin että sukupuussa on muutakin kuin suomalaista verta :)

  Itse mietiskelin paljon lapsen ihonväriä ja ulkonäköä raskausaikana, aivan samalla tavalla jokainen äiti mietti miltä tuo vatsassa piileskelevä uusi perheenjäsen tulee näyttämään. Mutta kun saat lapsesi syliisi, tulet huomaamaan ettei häneen ihonväriään ja ulkonäköään tarvitse selittää muilla sanoin kuin kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä, näkeehän se ulkonäöstä. Ehkä pohdin itse sitäkin, miten suhtautua jos joku viittaa lapseeni mulattina. Otanko sen negatiivisesti vai en? Se ehkä selvenee ajan kanssa ja asiayhteydessä. Oikeastaan pohdintanikin heräsi vasta veljeni tuotua esiin sanan negatiivisen taustan.

   Minä mietin paljon, millainen nenä näillä kavereilla tulee olemaan :D Meillä on mieheni kanssa meinaan todella erilaiset nenät. Kauniita he ovat kuitenkin, sen tiedän sydämessäni.

   Poista
  2. Me lyötiin vetoa ihan samasta asiasta :D Isän nenähän sieltä sitten tuli, äidin isot silmät muttei sinisenä niin kuin isä haaveili. Tässähän aivan vauvakuume alkaa nostaa päätään...

   Poista
  3. Vielä palatakseni aiheeseen ;) Tällainen teksti tuli vastaan. Ehkä tämäkin antaa sinulle uutta näkökulmaa. http://www.lily.fi/blogit/ruskeat-tytot/unohdatko-sakin-aina-etta-olet-ruskea

   Poista
 7. Olen hyvin samoilla linjoilla edellisen kommentoijan kanssa, en ole koskaan pitänyt tuosta sanasta, enkä kyllä ole ennen tämän postauksen lukemista edes ajatellut, että tarvitsisin jotakin termiä kuvailemaan lastani. Nytkin kun yritän oikein miettiä, mieleen ei tule yhtään tilannetta, jossa voisin kuvitella sellaiselle sanalle olevan tarvetta. Vähän sinnepäin on ollut pari tilannetta, kun bussipysäkillä joku mummo on ihastellut lastani ja kysynyt, onko tämän isä etelämpää, ja silloin olen vain sanonut, että juu, isä on Ugandasta kotoisin.

  MB

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielenkiintoista, miten toisille mulatti on sanana ruma ja toisille suht neutraali. En minäkään välttämättä koe, että tarvitsisin termiä kuvailemaan lapsiani. Kunhan pohdin ja kaipasin erilaisia näkökulmia asiaan. Mielenkiintoista keskustelua herännyt joka tapauksessa.

   Poista
 8. Onpas mielenkiintoista, en oo edes ajatellut että mulatti sanalla olisi negatiivinen kaiku. Enpä sitä ehkä olisi niin kovasti viljellyt ;) Mutta varmaan tiedätkin, että se on multa ollut vain hellittelynimi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinuun viittasin tuossa lopussa, ei haittaa kun se on selkeästi rakkaudella sanottu <3

   Poista
 9. Mulla on muutama mulatti-kaveri ja itse kutsuvat itseään mulatiksi. Jos suurin osa suomalaisista ei pidä sitä haukkumasanana eikä tiedä sen taustaa, niin en näe miks siitä pitäisi loukkaantua. Mä oon ainakin puhunut tän raskauden aikana jossain yhteyksissä mulattivauvasta. Ja mun koulukirjoissa oli mulatti ja mestitsi, kun esiteltiin eri mixejä ;) muistan ala-asteelta.
  ranskassa on termi "metis" joka kuulostaa kauniimmalta soinnillisesti kuin mulatti, mut harmi et sitä ei suomessa ymmärretä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en niin loukkaantuisi, minulle se on myös ollut jotenkin neutraali sana. Toki jos sanaa käytetään loukkaavassa mielessä, niin se on eri. Mutta siinä tapauksessa jos halutaan loukata, niin sanalla tuskin on kovasti väliä. Täytyy tutkiskella kummitytön koulukirjoja, josko vieläkin puhutaan mulateista yms. Mielenkiintoista.

   Poista
 10. Kaikilla on joku mulatti tai joku kaveri jota ei näytä haittaavan. Mä en ehkä suosittele käyttämään sun omista lapsista rasistista termiä, muutenki ihan tarpeeks vaikeeta. Ja kannattaa olla varautunu siihen, et sun lapset tulee kokemaan rasismia ja valmistautumaan henkisesti et sä sitten tiedät miten sä sen niiden kanssa käsittelet.
  Mulatti ei oo neutraali sana, sun lapset tulee myös kuulemaan mutiaista, seropia, ristiväristä ja värivammasta, savinaamaa, hiekkaneekeriä yms yms. Koulussa, kaupoissa, kadulla, kavereilta, parisuhdekumppaneilta, sukulaisilta.
  Kannattaa olla valmistunu ja valmistaa ne lapsetkin siihen, on aika sinisilmäistä (pun unintended) sulkee silmiä sellaselta rasismilta, joka on väistämättä edessäpäin. Kannattaa myös pohtia ja analysoida omia ennakkoluuloja (kaikilla on niitä).
  Mä en haluu masentaa, mut ihan oikeesti se on perseestä kasvaa sellasessa ympäristössä mis joutuu koko ajan kokee toiseuden tunnetta.
  Mulatti on loukkaava termi. Mulattina mä voin sanoo tän vaik tähän varmaan rientää viis valkosta joil kaikilla on ulkkis kaveri tai tuttu jonka mielestä se ei oo. Mä toivon et mun oma (valkonen) äiti olis paremmin prepannu itteensä kaikkeen tähän nii siks mä nyt tälleen avaudun. Tai siis just siks et ku tulee siit etuoikeutetusta asemasta nii on tosi vaikee havaita tiettyjä sortorakenteita.
  Pahinta on se ku ihmiset ympärillä kiistää ne, tai sit vaikka oma äiti. Sit miettii vaan et miks on niin kuvottava ja inhottava et tuntemattomat ihmiset puhuu sulle niin rumasti. Emt. Sori taas, avautuminen, mut ihan oikeesti ihmiset be prepared ennenku hankitte niitä lapsia. Ku oma ukki haukkuu mutiaiseks ei se kivalta tunnu, mutku oma äiti käskee ymmärtää nii se oikeesti tappaa jotain sisältäpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kommentoimaan, ei haittaa pätkääkään vaikka avaudut. Avaat meinaan samalla ainakin minun silmiäni.

   Olen miettinyt paljon sitä, millaista tulee olemaan kasvattaa tummempi ihoisia lapsia valkoisessa yhteiskunnassa itse valkoisena. En uskokaan, että se aina tulee olemaan ruusuilla tanssimista ja varmasti joudun vastaamaan moniin kysymyksiin asiasta - siis lapsieni suusta tulleisiin. En voi kuin yrittää olla hyvä äiti ja toivoa, että osaan kasvattaa lapsiani niin että he olisivat valmistautuneet kohtaamaan myös rasismia.

   Kiitos, kun kommentoit. Todella. Toivottavasti myös sinulle on muistettu myös kertoa, kuinka kaunis olet - kaiken ikävän vastapainoksi.

   Poista
  2. Olipa hienoa, että kuulee mielipiteitä sellaiselta, joka tietää sata kertaa paremmin kuin itse miltä termit tuntuvat. Omalta osaltani suuri kiitos rohkeasta kommentista!
   Jokainen äiti tekee varmasti parhaansa saadakseen maksimoidun onnen lapsilleen, mutta aina se ei ole syystä tai toisesta helppoa.
   Anonyymille vielä: toivottavasti olet kuullut myös liudan kommentteja siitä, miten upea ihminen olet!

   Poista
 11. Mulattia en käytä jo pelkästään siitä syystä, että minusta se on sanana niin ruma. Ghanassa kuulee usein käytettävän ”50/50”-ilmaisua. En tajua, miksi perimä tai juuret pitäisi jotenkin piilottaa. Minä ainakin toivoisin lasteni olevan ylpeitä suomalais-ghanalaisuudestaan tai ghanalais-suomalaisuudestaan. Toki toivoisin myös ympäristön hyväksyvän heidät juuri sellaisina kuin he ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo olisi se kaikista kaunein tilanne - ympäristö hyväksyisi heidät sellaisena kuin he ovat ja he itse olisivat siitä ylpeitä. Siihen pyrimme ja toivottavasti jollain tasolla onnistummekin :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan