Anopin rinnat

Minusta on mielenkiintoista tutkailla, millaisilla hakusanoilla blogiini onkaan eksytty - naisten ympärileikkaus ja erilaiseet ruokaohjeet ovat listalla kärkipäässä. Viime aikoina listalle on päässyt myös minua hämmentänyt anopin rinnat. En muista aiheesta kirjoittaneeni, enkä välttämättä edes kyseistä asiaa maininneeni - plus minua hämmentää, että miksi joku etsii googlesta tietoa anopin rinnoista? Kaiken kaikkiaan erikoista. 

Tämä sai minut kuitenkin pohtimaan. 

Gambialaisessa kulttuurissa rinnat eivät ole niin kovin erikoinen asia. Imettävä äiti esimerkiksi ottaa rinnan esille kun lapsella on nälkä, olipa hän itse missä tahansa tilanteessa - vaikkapa jonkin tyyppisessä neuvottelussa tai bussissa tai torilla. Ei myöskään ole tavatonta, että paidan kaula-aukosta vilahtaa rinta tai erityisesti kotioloissa saatetaan vaikka hengailla ihan ilman paitaakin lyhyen aikaa. Olen ne anoppini rinnatkin nähnyt moneen otteeseen, mikä ei minua niin ole shokeerannut. Suomessa anopin rinnat eivät taida usein vilkkua - ehkä saunassa, jos sinnekään mennään yhdessä. 

Imettämisen suhteen olen tähän asiaan paljon kiinnittänyt huomiota. Imettäminen on nimittäin itsestänikin vallan normaali asia, enkä koe suurta myötähäpeää jos ystäväni vaikka imettävät kahvilassa tai ihan muuten vain läsnäollessani. En myöskään koe olevani millään sorttia mustasukkainen, jos joku imettää mieheni läsnäollessa - olen ymmärtänyt, että joillekin tämä voi olla ongelma. Minusta imettämisessä ei ole mitään eroottista, eivätkä rinnat siinä tilanteessa ole edes kovin keskiössä - vaan lapsi on. Toivon itsekin voivani imettää näitä meidän tulokkaita ja luulen, että ystävieni täytyy tottua siihen että rinta vilahtaa - pahoittelen jo etukäteen, jos asia jotakuta vaivaa. Onhan tosiasia se, että tässä suomalaisessa suht häveliäässä kulttuurissa se vain on hieman outoa ja tasaisin väliajoin nousee kartalla esimerkiksi tuo imettämisasia - onko soveliasta imettää julkisilla paikoilla? Voisimmeko ottaa mallia tuosta gambialaisesta kulttuurista - imettäminen sinällään ei ole kummoinen asia, ruokailuhetkihän se vain on. 

Jos unohdetaan rinnat, niin gambialainenkin kulttuuri on kovin häveliäs - nimittäin tuon alavartalon suhteen. Esimerkiksi turistit shokeeraavat varsinkin paikallisia naisia käyttämällä minihameita ja minishortseja. Meillä muodissa olevat puoli pakaraa paljastavat shortsit ovat paikallisille käsittämätön ilmiö ja niiden kantaja voi kohdata melkoista paheksuntaa naisten taholta sekä ahdistelua miesten taholta. Minä henkilökohtaisesti harvoin laitan päälleni mitään, mikä ei polviani peittäisi ja mieheni on ilmaissut useampaan otteeseen kiitollisuutensa tästä. Kuulemma olisi kamalaa, jos kulkisin kaduilla paljastaen koko reidet ja vielä vähän pyllyäkin - kamalaa se olisi minustakin.

Olimme taannoin Gambiassa ulkoilmakonsertissa, missä oli paljon paikallista nuorisoa. Tuolla muistan ihmetelleeni ääneen sitä, miten nuoret naiset ovat päässeet livahtamaan ulos minihameissaan reidet paljaana. Mieheni valisti minua, että tytöillä on laukuissaan kankaat, jotka he kietaisevat lanteilleen lähtiessään ja palatessaan - ei sieltä kotoa muuten pääsisi niin paljastavissa vaatteissa lähtemään. Taidetaan tuota samaa harrastaa täällä Suomessakin? 

Kumpi teistä on häiritsevämpää - miniminishortsit ja -hameet, jotka paljastaa puoli pyllyä vai kahvilassa imettävä äiti, jonka rinta näkyy?

7 kommenttia

 1. Imettäminen on minusta totaalisen luonnollista, joten se suotakoon lapsille ja heidän äideilleen.

  Ugandassa hämmennyin kyllä vähän tuosta, että polvet ei saa mielellään näkyä, mutta tissit näkyy usein isoista kaula-aukoista (siis vaikkei imetä). Itse ajattelen, että niin kutsuttuun soveliaaseen pukeutumiseen ei kuulu tissien väläyttely lähestulkoon nännejä myöten.

  Minä kuuluun niihin päätä pudisteliin täteihin, jotka ei ymmärrä myöskään pakaran vilkkumisia. M. oli kauhusta pyöreänä, kun kirkossa oli ollut riparilaisia (viime kesänä siis) juurikin tuollaisissa shortseissa. Voi olla tiukat paikat meidän tulevan teinin kanssa ;D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä mielenkiintoinen ilmiö, että rinnat vilkkuu ihan miten sattuu. Mutta kertoo siitä, että rinnat ovat jotain ns. normaalia - eivät mitenkään ihmeelliset.

   Kiva kuulla, että on muitakin meitä päätään puistelevia tätejä! :D En nimittäin millään tasolla ymmärrä tuota muoti-ilmiötä. Olen jo todennut, että jos nämä meidän lapset on tyttöjä, niin ikänä eivät tule ovesta pääsemään ulos moisessa asukokonaisuudessa - kuinka toivonkaan, että muoti ehtii muuttua siihen mennessä.. Luulen, että meilläkin tulee kesällä miehen suunnalta muutama paheksuva katse noita shortseja kohtaan..

   Poista
 2. Alkuperäiseen aiheeseen: luulen, että hakusana "anopin rinnat" on ohjannut blogiisi, koska etusivulla tai jollain muulla sivulla näkyy, varmaan eri teksteissä, yhtä aikaa sanat "anopin" ja "rinnat". Eli olet kirjoittanut anopista, ja olet maininnut rinnat...? :D Ehkä jossain raskausjutussa? Mysteeriksi jää, miksi KUKAAN etsii mitään googlesta hakusanalla anopin rinnat. (Toisaalta, ilmeisesti sieltä haetaan myös "eihän ole top gun homoelokuva": kokeile kirjoittaa hakukenttään eihän ole ja katso mitä tarjotaan :D ).

  Anyways, minulle imettäminen on ilmeisesti vähän liiankin luonnollista suomalaiseksi (johtuuko sitten juuri Ghanassa olosta vai mistä), sillä muistan etten aina tajunnut laittaa huivia verhoksi tms. vaikka muut äitikaverit niin olisivat tietyissä tilanteissa tehneet. Tietysti riippui tilanteesta ja paikallaolijoista, mutta minä en tajunnut hävetä imettämistä, ja oudolta tuntui sekin että se olisi omista naispuolisista ystävistäni tuntunut oudolta (käymmehän me saunassakin). Silti muistan että ainakin yksi totesi "mä arvasin että sustakin tulee pullauttelija" viitaten tuttuunsa, jolla oli ollut tapana imettäessä pullauttaa koko tissi näkyviin vaikka kahvilassa.

  Niin ja sitten tämä toinen vilauttelukysymys. Minihameet eivät varsinaisesti ole minulle ongelma, shortsit eivät mielestäni näytä kovin kivoilta mutta kukin tyylillään... Mutta: minähän kuulun siihen koulukuntaan, joka ei voi ymmärtää, että kun sukkahousuista otettiin se sukkaosa pois, niistä tuli muka housut. LEGGINSIT EIVÄT OLE HOUSUT. Niitä ei voi pitää paidan kanssa. Ei edes pitkän paidan. Ne tarvitsevat kaveriksi hameen. Olen puhunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullauttelija :D Varsin kuvaava termi. Minusta tulee varmasti pullauttelija :D Mutta niin. Minä en myöskään tajua, miksi imettämistä pitäisi hävetä. Toki tietyissä tilanteissa voi olla asiallista käyttää esimerkiksi huivia, mutta en kotioloissa esimerkiksi todennäköisesti siirry toiseen huoneeseen imettämään, jos on vieraita - olen sellaiseenkin törmännyt..

   Mitä taas legginsseihin - eivät ole minustakaan housut. Varsinkaan sellaiset hieman läpikuultavat versiot. Olen sortunut joskus käymään roskia viemässä tai koiran kanssa ulkona legginsseissä, mutta puolustukseksi sanon että on ollut sitten tosi pitkä takki tms päällä myös. Mutta samalla tapaa pylly vilkkuu, jos legginsseistä näkyy läpi - kuin että olisi ne minishortsit. Minihameet voi olla ihan jees, mutta lähinnä tarkoitin sellaisia miniminihameita, joissa pylly vilkkuu - ei toimi.

   Poista
 3. ”Onnellinen afrikkalaisen kanssa” – sellaisella hakusanalla oli eksytty minun blogiini hiljattain. Se sai hymyilemään. (Kaikki halusanat ei.)

  Leggareista täytyy sanoa…

  Pitkälahkeisia mustia voimistelutrikoita pienen ikuisuuden käytettyäni voin todeta avoimesti pitäväni kovasti leggareista, tosin vain (voimistelu)salilla käytän niitä lyhyemmän paidan kanssa. Muualla pitää pylly peittyä.

  Muutenkin taidan olla aika konservatiivinen pukeutumisena kanssa. En halua paljastaa kaikkea kaikille. Ghanassa mekon helman pitää laskeutua polveen, muuten se on (minulle) liian lyhyt. Hulmuavien polvimittaisten mekkojen alla pidän Ghanassa usein minishortseja, ettei alushousut vilahda, jos tulee merituulipuuska.

  Imettämisjutut on minusta asia erikseen. Saattaahan joku siitä kovastikin kiihottua (tai kiivastua), mutta ruokinnastahan siinä (vaan) on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon sivumennen sanoen tykästynyt nyttemmin leggareihin. Raskaudesta se alkoi, kun hellekesän kuumuudessa paras (tai ainoa) mahdollinen kombo oli leggarit ja löysä, PITKÄ tunika. Nykyään käytän leggareja lyhyiden hameiden kanssa. Niin voi pitää hametta talvellakin, kun leggareita löytyy oikeasti mukavan paksuja :)

   Sivusivuhuomautus: Mua ilahdutti Lotta sun maininta merituulipuuskista, koska se kertoo että sun Ghana on rannikko-Ghanaa, Capea :) Jotenkin vaan ilahdutti. En tiedä edes miksi. Taidan kaivata valtameren rannalle aika pahasti.

   Poista
  2. Ihana tuo "onnellinen afrikkalaisen kanssa" :) Se saa hymyilemään. Tosiaan, kovin moni hakusana ei välttämättä saa..

   MInä pidän myös legginsseistä, ne ovat mukavia. Varsinkin nyt kun kaikki vaatteet kiristää. Mutta housuina ei mene ohuet legginssit, joista lähes kuultaa läpi. Se häiritsee, jos näkee toisen alusvaatteet. Mutta niin, konservatiivinen olen minäkin pukeutumisen suhteen - hyvinkin konservatiivinen. Monesti jää hameet/mekot kaupan hyllylle, koska ne on liian lyhyitä - eli ei polviin saakka. Minusta on ollut ihana tämä maksimekko/-hame muoti. Ihan minua varten :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.