Lahjuksia valtiolta

Minun päiväni piristys oli tänään saapuneet äitiyspakkaukset! Sormet syyhysi hypistelemään ja ihastelemaan, vaikka pakko myöntää, että huijasin ja katsoin jo etukäteen KELAn sivuilta kaikki kuvat. 

Itse olen odottanut äitiyspakkauksia kuin pikkulapsi jouluaattoa. Yllätyksiä on aina kiva saada ja minulle äitiyspakkaus oli juuri sitä, yllätys, jonka sisällön vain jo tiesin. Minusta on nimittäin edelleen ihan käsittämättömän hienoa, että tällaisia avustuksia meillä jaetaan. En pienimmässäkään määrin voi ymmärtää niitä, jotka kritisoivat äitiyspakkausta. Minä myönnän kyllä taktikoineeni, että saisin tämän vuoden 2015 pakkauksen edellisen sijaan - myönnän, että valikoin ja tämä uusi miellytti silmääni enemmän. Enpä olisi valittanut siitä vanhastakaan. 


Tiesitkö että monikkoperhe saa myös äitiysavustuksen monikkona. Kaksosperhe saa kolme äitiyspakkausta, kolmosperhe saisi kuusi äitiyspakkausta ja nelosperhe saisi kymmenen äitiyspakkausta. Perhe voi myös valita pakkauksista osan rahana - me otimme kaksi pakkausta ja yhden rahana. 


Äitiyspakkauksen värimaailma on suunniteltu niin, että vaatteet sopivat sekä tytöille että pojille. Omia lemppareitani tämän vuoden pakkauksessa on nuo ylläolevat vaatteet - ihania keväisen raikkaita värejä! Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääasiassa valkoisia, minä pidän ainakin enemmän väreistä.


KELA jakaa äitiyspakkauksia vuosittain jopa 40 000 kappaletta. Pakkaus uusiutuu vuosittain ja pakkausta pyritään kehittämään esimerkiksi asiakaspalautteen kautta. Tämän vuoden pakkaukseen on esimerkiksi lisätty kuumemittari, nännivoide sekä kuolalappu.

Äitiyspakkaus on myös maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Tosin juuri luin, että Uudessa-Seelannissa on otettu käyttöön hieman vastaavanlainen paketti. Joskaan ei ihan samassa mittakaavassa.

--

Minä ainakin kiitän ja iloitsen! Vähän hypistelen vielä ja sitten käyn ruoanlaittopuuhiin. 

Olen muuten puhunut äitiyspakkauksesta ja pohtinut montako otetaan yms. Mieheni on kuunnellut vieressä, eikä ole oikein ymmärtänyt, miksi tämä on minulle niin iso juttu. Tänään kun kävimme hakemassa pakkauksia, hämmentyi hän jo paketit saatuamme niiden koosta. Kotona kun avattiin paketit, hämmentyi hän hieman lisää kaikista tavaroista ja vaatteista. Eihän hän voinut kuvitellakaan, että me saamme tällaisen ja vieläpä ilmaiseksi - joten perspektiiviä hieman te valittajat, joita joukkoon mahtuu.

9 kommenttia

 1. Joo, ihan samaa mieltä koko formaatista - mahtava! En olekaan tiennyt että useamman odottajat saavat extralaatikoita, joskin tavaroiden tarve on varmastikin erilainen kuin yhdelle. Kuusi laatikkoa, kuulostaa hurjalta :D Monet valitsevat varmaan osan aina rahana. Itse olen pohtinut, että toiselle lapselle paketti ei ole tarpeellinen - meillä kun on edellinen poksi vielä tallessa, jossa on ne isoimmat tarpeet, kuten talvihaalarit ja muut. Kirpputoreja tulee varmaan kierrettyä, joten ostan sitten vaatteita sieltä lisää tarpeen vaatiessa. Mitään selkeää kohdetta tuolle rahalahjuksellekaan ei ole tosin vielä muotoutunut, jotenkin hassulta sekin tuntuu ottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava! :) En tiedä, miten tuo on ajateltu että aina lapsimäärästä riippuen saa avustuksia - mietinpä tuota nelikkoperhettäkin, että mitä tekisi 10 pakkauksella? Mutta onneksi saa tosiaan valita sitten, että monta ottaa rahana. Minä harkitsin pitkään, että ottaisinko kuitenkin kaikki kolme laatikkoa niin olisi varakertaa, mutta päädyin kuitenkin kahteen. Sen yhden rahan ajattelin sijoittaa pinnasänkyyn ja patjaan yms, kun ei mitään vielä ole valmiina sellaista. Mutta en ehkä toiselle lapselle enää ottaisi pakettia, jos on tallessa vielä edelliset. Eipä ne pääasiassa ole muuttuneet kuitenkaan :) Paitsi että onhan sitä aina mukavaa hypistellä ja saada uutta ;)

   Poista
  2. 1993 ei saanut vielä extralaatikkoa kaksosista, mutta hienoa että sen kaksi sai kuitenkin :) Vaatteita kului kyllä päivän aikana eräskin vaatekerta...varsinkin kun toinen pulautteli kaaressa aina maidot vaatteille ruoan päälle. Voi sitä elämää. :) Loistavaa Suomessa on kyllä tämä äitiyspakkauslaatikon jakelu!!!

   Poista
 2. Siis täh? Ai siis te olisitte saaneet NELJÄ laatikkoa, sehän tuntuu ihan kreisiltä. Mihin te nyt neljää pukua ja makuupussia olisitte tarvinneet? Jotenkin se tuntuu vähän pöhelöltä. Anteeksi en siis valita, enkä ole mitenkään katkera :D, mutta siis lähinnä hämmästelen, että mihin tuo perustuu.

  Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tuo pakkaus on oikein mainio ja auttaa monia perheitä vauvaperheen alkutaipaleilla. Me päätimme olla ottamatta laatikkoa, koska saatiin ystäviltä/ sukulaisilta jo niin paljon heille tarpeettomaksi jääneitä vaatteita/ tavaroita. Rahalla sitten ostettiin jotain harjaa tms. mitä ei ystäviltä tullut.

  Ihanaa lukea näitä teidän odotusjuttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltaisiin saatu kolme laatikkoa - ensimmäisestä lapsesta yksi, toisesta kaksi, kolmannesta kolme yms. Siis monikkoraskaudessa. Mutta itseasiassa meillä on nyt neljä makuupussia :D Kaksi olen saanut ystäviltä ja äitini päällysti ne uudestaan - siis varapusseiksi jos vaikka tulee kamala oksu toiselle pussille. Kolmea pakkausta mietin pitkään, mutta päädyin kuitenkin kahteen. Olisi ollut sitten varavaatekertaa. En minäkään ehkä kuutta pakkausta ottaisi kolmosille, jossain menee raja :D

   Ja kiva, että jaksat lukea näitäkin juttuja :) Olisi paljonkin odotusasiaa ja varmasti nuo meidän tyypit tulevat kansoittamaan tätä blogia tulevaisuudessa. Mutta tahtoisin pitää sellaisen kultaisen keskitien :) Katsotaan mitä tästä tulee. Sellainen sopiva sekametelisoppahan tämä jo on.

   Poista
 3. Äitiyspakkaus viehättää minua kovasti. Sisältöä ollaan ihmetelty Kelan näyteikkunassa B:n kanssa. Ja minä ylpeänä selitin, että tämä kuuluu jokaisella äidille. Aika hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan käsittämättömän hieno juttu! :) Varmasti B oli myös ihmeissään moisesta? Minua niin kovin hymyilytti Sn reaktio, se kertoi minusta myös siitä, miten hieno juttu tämä oikeasti on.

   Poista
 4. hih, uskon että kiva päästä hipeltämään vauva kamaa, varsinkin ku se noin "ilmaiseksi" kotiin kuljetetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! :) Tosin nyt kammottaa tuo pyykkimäärä :D Alkaa näitä vaatteita pikkuhiljaa kertymään tännekin, voin kertoa..

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.