Kaurainen vuokaleipä

Pataleipää voi aina tehdä, mutta välillä on kiva kokeilla jotain muutakin. Tämä on mainio ja maistuva vaihtoehto. Helppoakin ja suht nopeaa.

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia (tai sokeria)
2 dl kaurahiutaleita

6-8 dl vehnäjauhoja

Sekoita keskenään kuivahiiva, suola ja kaurahiutaleet (ja sokeri). Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen siirappi ja kaada vesiseos kuivien aineiden joukkoon. Anna seoksen käydä noin 30 minuuttia lämpimässä paikassa liinan alla kunnes seos kuplii.

Lisää joukkoon jauhoja hiljalleen, koko ajan sekoittaen. Vaivata ei tarvitse, riittää kun puulusikalla sekoittaa. Itse olen laittanut noin 6 dl jauhoja, jolloin taikina jää vielä tahmaiseksi, mutta irtoaa silti kulhon reunoista - täysin kiinteää taikinan ei siis tarvitse olla. Annostele taikina voideltuun leipävuokaan - vuoka tulee hieman reilusti puolilleen. Anna kohota vielä noin 20 minuuttia.

Paista leipää 225 asteessa 25 minuuttia. 

--

Meillä on tehty tätä nyt jo kahdesti - aika nopeaan katoaa parempiin suihin tuore leipä. Varioida voi jauhojen kanssa ja hiutaleidenkin; jauhojen määrää saattaa joutua muuttelemaan hieman jauhoisa riippuen. Jotain siemeniäkin voisi sekaan heittää, jos tahtoisi ravintoarvoa hieman kohottaa. Mutta ajoittain on ihan kiva syödä vaan hyvää vaaleaa leipää. 

Edit; oli iskenyt painovirhepaholainen, josta onneksi ihana ystävä kertoi myös kirjoittajalle. Eli leipään tulee nestettä 5 dl - puoli litraa siis. Ei 0,5 dl kuten ohjeessa aiemmin luki. 

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.