Suuri vaippavertailu

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Meidän arki, kuten monen muun lapsiperheen, on melkoista vaipparallia. Tuntuu, että vähän joka välissä saa olla vaipanvaihdossa – onneksi se ei niin kovin suureellinen operaatio ole. Mutta on koettu niitä niskap*skoja ja muutaman kerran on saatu pissat (ja kakatkin) päällemme. Jännittäväähän tässä on se, että oikeastaan se ei haittaa – siis eihän se ole kivaa, kun joku päälle kakkaa, mutta kun se on oma lapsi, niin oikeastaan sekin on melko hellyyttävää.

Ei minusta onneksi ole vielä tullut sellaista äitiä, joka Facebookissa kertoisi lapsensa kakkaamisesta yksityiskohtaisesti ja aion säästää teidätkin moisilta kertomuksilta. Useamman mammakaverin kanssa ollaan kuitenkin vertailtu vaippoja ja ajattelin kertoa omista havainnoistani – ihan siitä syystä, että ainakin minulle moinen vaippamaailma oli ennen lapsia täysi mysteeri ja joku voikin näin ollen saada tästäkin vertailusta jotain irti.

Me ollaan kokeiltu oikeastaan kaikkia markkinoilta löytyviä kertakäyttövaippoja. Ennen raskautta ajattelin, että minusta tulee sellainen ekologinen supermutsi, joka käyttää vain kestovaippoja, mutta moinen ajatus romuttui jo raskausaikana. Jossain vaiheessa pyörittelin ajatusta siitä, että käyttäisimme kotona kestoja ja reissussa kertakäyttöisiä, mutta eipä olla siihenkään ryhdytty. On ollut niin paljon kaikenlaista opettelua, että vaikka kestoilu tuskin on mitään rakettitiedettä, niin siltikään minulla ei ole ollut energiaa perehtyä sen saloihin. Niinpä myönnän huonouteni ja olen vain tavallinen äiti, joka sortui kertakäyttövaippojen helppouteen.  Onneksi vähän valikoimalla voi kertakäyttöisistäkin löytää vähän ekologisempaa vaihtoehtoa.

--

Muumivaipat  ovat meillä pääsääntöisesti käytössä olevia – silloin tällöin toki muutakin, jos sattuu ettei muumeja ole tarjolla. Muumivaipat ovat ainoita markkinoilla olevia suomalaisia vaippoja, mikä on yksi tärkeimpiä syitä siihen, että tahdon näitä suosia.  Muita minua miellyttäviä seikkoja Muumi vaipoissa on se, että vaippoihin ei ole lisätty mitään kemikaaleja, vaipat hengittävät hyvin ja niiden valmistuksessa on pyritty kuormittamaan ympäristöä mahdollisimman vähän. Ja mikä hauskinta, on vaippapakkaus biohajoavaa materiaalia ja sen voi käyttää vaikka biojätepussina!
Meillä Muumivaipat toimii mainiosti – ne ovat sopivan kokoisia ja mallisia meidän neideille. Imuteholtaan ne ovat minusta hyviä ja tosiaan hengittäviä, meillä ei nimittäin ole ainakaan vielä tullut yhtään iho-ongelmia (koputan puuta).

Pamperseja käytettiin kotona alkuaikana. Itse en välttämättä tahtoisi tätä vaippajättiä tukea, mutta käytännön syistä (=lähikaupassa ei ollut muuta) ostettiin muutamia paketteja. Pampers on mukavan pehmeä vaippa ja siinä suhteessa kivoin. Isoin miinus tuon monikansallisuuden jälkeen tulee karmeasta hajusta, josta itse sain alkuun päänsärkyä. Imuteholtaan ja ominaisuuksiltaan Pampersit on ihan omaa luokkaansa – ovat kehittäneet jonkinlaisen superimun joka auttaa pitämään vauvan pyllyn raikkaana. Pampersit sopivat minusta hyvin siroille vauvoille - meidän neideille istuvuudeltaan olivat nimittäin hyviä, ehkä jopa parhaita. Isommalle vauvalle ei ihan vastasyntyneen koko kovin pitkään riittäisi. Minua ilahduttaa Pampersissa se, että tekevät yhteistyötä Unicefin kanssa – voin tukea siis ostamalla vaippoja, helppoa sanoisin.

Liberoa käytettiin jo sairaalassa (muistaakseni ainakin). Sanoisinko, että ihan perushyviä vaippoja.  Liberokin on toki tuollainen multikansallinen vaippajätti, mutta ehkä hitusen ekologisempi vaihtoehto kuin Pampers. Libero on ollut kesän aikana mukana Itämeren suojelutalkoissa, mistä on voinut lukea ainakin monista blogeista. Libero vaipoilla on myös Joutsenmerkki.

Naty vaipat houkuttelevat minua kaikista eniten luonnonmateriaaleilla ja ekologisuudellaan. Ne ovat hieman kalliimpia, kuin nuo kolme muuta merkkiä, mutta ero ei ole suuri. Ajattelinkin raskausaikana, että päädytään käyttämään Natyja, mutta käytännössä ei käynytkään niin. Ihan vastasyntyneelle Natyt on melko kovia ja ainakaan meidän neideille ne eivät istuneet kovin hyvin. Aion kyllä myöhemmin isompien kokojen kanssa kokeilla, josko saataisiin Natyt toimimaan. 

--

Sanoisinko siis, että kaikki ylläolevat toimii - toisen paremmin kuin toiset. Suosittelisin kuitenkin kokeilemaan erilaisia, jos tuntuu ettei ensi yrittämällä ole hyvät. Nimittäin yllättävää kyllä, on vaipoissa valtavasti eroja. Minä vähän alkuun podin huonoa omatuntoa siitä, ettei alettu kestovaippailemaan, mutta en koe enää. Eikä minusta tarvitse kenenkään muunkaan kokea. Liputan kyllä kestovaippailun puolest ja kumarran niille, jotka sitä harrastavat, mutta toisaalta myönnän että se ei vaan yksinkertaisesti ollut minua (ja meidän perhettä) varten. Ehkä seuraavalla kierroksella, mikäli sellainen tulee ja jos sillon olisi vain yksi vauvakin. 

Meillä ei tosiaan olla mitenkään turhan tarkkoja tässäkään asiassa, käytetään niitä vaippoja, mitä on tarjolla. Toki suositaan siis Muumeja, mutta jos saadaan lahjaksi paketillinen jotain muuta, niin ehdottomasti se käytetään. En myöskään jaksa lähteä Prismaan asti vain vaippojen takia, silloin ostetaan lähikaupasta muita merkkejä. 
Miksi tehdä tällaisesta asiasta stressin aihe, kun niitä riittää muutenkin. 

Mitä vaippakokemuksia teillä on? Onko superäitejä, jotka kestoilee? 

ps. Jos olet suuntaamassa vierailulle vauvatalouteen ja pohdit tuliaisia, niin vaipat on aika varma. Niitä nimittäin kuluu ja niihin kuluu myös rahaa. Jos nimittäin tiedät, että perheessä käytetään kertakäyttövaippoja ja tiedät suunnilleen lapsen painon, että osaat ostaa oikean kokoisia vaippoja. Toki jos tiedät, että perheessä käytetään vain tiettyjä vaippoja, voi olla lottoamista lähteä viemään eri merkkiä - jotkut vanhemmat ovat tässä asiassa hyvin tarkkoja. Mutta minä ainakin kiitän ja kumarran, jos saan lahjaksi paketillisen vaippoja, nimittäin tarpeeseen ne tulevat aina. 
1 kommentti:

  1. Ah, vaipat, mikä ihanuus. Joo siis yhdyn kyl tohon pampersien kamalaan hajuun! Me ollaan ajauduttu kyl jotenkin käyttämään noita pamperseja, kun ei oo oikein mitää kivoja löytyny täältä.. Mut se haju lievenee jos vaipat pakkaa pois muovipakkauksesta.. Me tilattiin alkuun eko vaippoja netistä, oli tosi hyviä, mut sit sattu joku maanantai-pakkaus jossa sivutarrat repes aina öisin ja joka aamu oli kaikki märkänä.. Mä sit kiehuunnuin siihe touhuu ja en sen koommin niitä vaippoja tilannu...
    Mutta vaipan vaihdon iloja teille! :D

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan