Vallankumouksellinen piirastaikina

Voisin leipoa melkein joka päivä jotain. Viime aikoina ollaan oltu herkkulakossa, joten on tullut kunnostauduttua suolaisissa leipomuksissa. Olen useamman kerran tehnyt lihapiirakoita, joista olen aiemminkin kirjoitellut täällä. Uusimmassa Pirkka-lehdessä oli vallan vallankumouksellinen ohje, jonka sovelsin näihin! Kannattaa tuo lehti muuten napata mukaan, jos jossain törmäät, siitä löytyy monta hyvää ohjetta. 

Lihapiiraat

Taikina

2,5 dl kuumaa vettä
175 g sulatettua voita
1,5 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja

Lisää sulatettu voi kuuman veden joukkoon. Sekoita suola ja jauhot sekä kaada vesi-rasvaseos päälle. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Täyte

1 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
noin 2 dl vettä
2 perunaa
2 porkkanaa
2 lihaliemikuutiota
mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja

loraus öljyä

Pilko perunat ja porkkanat pieniksi paloiksi. Silppua sipuli hienoksi silpuksi. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipuli. Lisää jauheliha ja kypsennä. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle vettä. Veden kiehuessa lisää lihaliemikuutiot, mustapippuri sekä peruna ja porkkana palat. Anna kiehua kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmenneet - ehkä noin 15 minuuttia. Sekoita jauhot pieneen määrään vettä ja lisää seos pannulle suurusteeksi. Ota pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetkinen. 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vaivaa taikinaa pöydällä hetkinen. Tee taikinasta rulla ja jaa se osiin - isommista osista tulee isompia piirakoita, itse saan tällä satsilla muistaakseni noin 25 piirakkaa. Kauli taikina palloista pyöreitä lättyjä. Laita taikina lätyn keskelle täytettä ja taita toinen reuna toisen päälle. Painele haarukalla reunat hyvin kasaan, jotta piiras ei aukene uunissa. Halutessasi voit voidella piiraat kananmunalla ennen paistamista. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes piiraat tuntuvat/näyttävät kypsiltä.


--

Muuten siis hyväksi havaittu vanha ohje täytteessä, mutta pohja on ihan uusi versio. Helppo ja hyvä! Suosittelen kokeilemaan. Jos ei lihaversiot uppoa, niin kokeile feta-pinaattitäytteellä tai vaikkapa kesäkurpitsa-tomaattitäytteellä. Herkullisia ovat nuokin vaihtoehdot. 



4 kommenttia

  1. Vesi herahti heti kielelle! :D Laitatko feta-pinaattitäytteeseen muutakin kuin niitä, siis niin kuin mausteiden lisäksi..? :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on herkkua! Feta-pinaattipiiraisiin laitoin tällaisen täytteen suunnilleen;

      2 ps pakastepinaattia
      200 g fetaa
      1 pieni sipuli
      2 valkosipulinkynttä
      2 tomaattia
      2 rkl sitruunamehua
      suolaa, pippuria

      Sulata pinaatti ja laita se tiheään siivilään. Puristele siitä vesi tarkasti pois lusikalla painellen. Laita pinaatti kulhoon. Murustele joukkoon feta.

      Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulia 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista hetki. Siirrä sipulit öljyineen pinaatin joukkoon.

      Halkaise tomaatit neljään lohkoon. Poista kanta ja siemenosa. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi. Sekoita pinaattiin.

      Lisää seokseen sitruunamehu, suola ja pippuri

      Ja sitten täytä ja paista samalla tavalla kuin lihaversiot.

      MasterChefistä muistaakseni tämän ohjeen joskus otin talteen - siitä Australian versiosta. Ilmeisesti libanonilaista alkuperää tämän tyyliset piiraat.

      Poista
  2. Meilläkin tehtiin samaisia lihapiirakoita tällä viikolla, nigerialainen ohje on prikulleen samanlainen muuten, mutta täytteeseen laitetaan myös timjamia mausteeksi. Herkkua ovat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on ihan huippuja! Helppoja ja herkullisia :) Timjami kuulostaa myös hyvältä lisältä, täytyy kokeilla ensi kerralla!

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.