Sotkuisen kodin ahdistus

Kun viime keväänä muutettiin vanhasta 32 neliön kodista tähän nykyiseen 72 neliöön, olin täysin hullaantunut tilan määrästä. Edellisen muuton olinkin tehnyt toisin päin 52 neliöstä tuohon 32 neliöön. Tuota hullaantumista jatkui pitkään ja edelleen minusta on ihanaa, kun on tilaa. Mutta pikkuhiljaa on hiipinyt myös ahdistus - nimittäin tavara-ahdistus. 

Meillä on aina perussiistiä - siivotaan säännöllisesti pari kertaa viikossa ja ainoa likainen paikka on lasten syöttötuolien alusta. Mutta meillä on myös sotkuista, nimittäin tavaroiden suhteen.

Olen pohjimmiltani luonteeltani pedantti neitsyt, joka rakastaa kuria ja järjestystä. Minusta olisi ihanaa, jos kaikilla tavaroilla olisi oma paikkansa ja mielellään myös nimikoitu lappu paikkaa osoittamassa. Haaveilen värikoodatusta vaatehuoneesta ja erityisesti liinavaatteet mielelläni säilyttäisin mankeloituina tietyssä (itselleni loogisessa) järjestyksessä. Omat ompelutarvikkeeni tahtoisin lajitella laatikostoon, jossa olisi jokaiselle oma nimikoitu paikkansa. Elokuvat aakkostaisin laatikkoon ja kirjat hyllyyn. Mielelläni langatkin lajittelisin ja värikoodaisin jonkinlaiseen lokerikkoon tai pusseihin. 

Mutta olen myös suhteellisen laiska ja saamaton sekä minussa on pientä hamsterin vikaa. Lisäksi aina käy niin, että alan siivoamaan innolla ja lopulta huomaan sotkeneeni vain lisää. Tiedättehän - alkaa järjestelemään jotain ja lopulta ei saa sitä loppuun, jolloin sotku on alkuperäisestä vain lisääntynyt. Pahin kaaos meillä on tällä hetkellä vaatehuoneessa, mikä kaipaisi täydellistä räjäytystä. Suunnittelen, että tyhjentäisin koko komeuden ja järjestäisin uudestaan - joskin tässä on juuri se potentiaalinen pelko, että en tekisi asiaa loppuun asti, vaan tavarat jäisivät levälleen. Kellarivarastomme tilaa en uskalla edes ajatella, nimittäin viime aikoina siellä on käynyt vain isämies. Sekin kaipaisi täydellistä siivousta ja järjestelyä. 

Lastenhuone on kuitenkin se paikka, mikä on saanut ahdistukseni heräämään. Minusta olisi ihana laittaa huone kuntoon ja sisustaa valmiiksi. Huoneen teema on hahmottunut sirkusaiheen ympärille, mutta on vielä melkoisen vaiheessa. Tällä hetkellä tuo huone on lähinnä varastona, nimittäin siellä säilytetään sekä rattaita että pyöräkärryä. Lisäksi siellä majailee aina auki oleva pyykinkuivausteline, joka ei muuallekaan oikein mahdu. 

Eiväthän tytöt vielä siellä varsinaisesti leiki, vaan lelut ovat olohuoneessa tai itseasiassa tällä hetkellä parvekkeella. Sängytkin ovat vielä meidän makuuhuoneessa ja tulevat olemaankin vielä pitkään - joskin eivätpä tytöt juurikaan omassa sängyssään edes nuku. Olisi kuitenkin ihana tuunata huoneesta sellainen pienten tyttöjen luola, eikä käyttää huonetta ylimääräisenä varastona. 

Haaveilen jopa muutosta ihan vaan siitä syystä, että olisi pakko käydä tavaroita läpi. Vuosi sitten muuttaessa en jaksanut moiseen keskittyä tai käyttää energiaa. Edellisen muuton puolestaan pakkaamisen suhteen hoiti lähinnä äitini, itse kun asuin jo Helsingissä ja pakattava koti oli Jyväskylässä. Varastossa on varmasti vielä purkamattomia laatikoita, jotka joutaisivat suoraan roskikseen/kierrätykseen. 

--

Mitenhän tuosta liiasta roinasta pääsisi eroon? Pitäisikö vain ronskisti raivata kaappeihin tilaa ja kierrättää vähänkin turha? 

Onko muita, jotka hilloaa kaapissa esimerkiksi kivaa paitaa, vaikka se ei oikeastaan sovi, eikä sitä ole tullut käytettyä pariin vuoteen? Muita, joilla on kaappi täynnä vähän liian pieniä kenkiä - koska jalkahan pienenee vanhetessa? Muita joilla on vähän liikaa muistoesineitä jokaiselta matkalta ja lapsuudestakin? 

Lauantaina täällä vietetään siivouspäivää, pitäisiköhän itsekin kunnostautua ja alkaa kaupantekoon.. 

6 kommenttia

 1. Kuulostaa niin tutulta! Voi sitä tilan määrää kun asuttiin miehen kanssa yli 70 neliön kolmiossa. Kyllä siinä ehti tavaraa kertyä. Sitten muutettiin 42 neliön kaksioon ja tavarasta oli ihan pakko päästä eroon, mistä olin kyllä vain hyvilläni. Tuosta kaksiosta oli sitten taas mukava muuttaa parikymmentä neliötä isompaan asuntoon, kun tuntui että taas on kivasti enemmän lisää tilaa. Tällä hetkellä meillä on joku 65 neliötä ja säilytystilaa mukavasti, mutta mua on alkanut ahdistaa tosi paljon kaikki turha tavara. Varsinkin nyt kun vauva on tulossa ja on niin paljon kaikkea uutta hankittavaa, niin on taas pakko päästä eroon kaikesta turhasta. Mulla oli kaksi viikkoa kirppispöytä ja siellä meni kyllä hyvin kaupaksi vaatteet ja sisustustavarat. Pääsin eroon monesta ikean kassillisesta ja tuntui oikeasti hyvältä saada sitä tavaraa kiertoon :)

  Nyt pitäisi tässä äippälomalla raivata vielä tilaa kaappeihin ja myydä yksi lipasto pinnasängyn tieltä. Jotenkin sitä on ikuisena hamstraajana oikein yllättynyt, kuinka helppoa siitä tavarasta ja niistä vaatteista ja kengistä onkin luopua. Se on vaan niin ihana tunne kun kaapeissa onkin yhtäkkiä lisää tilaa ja varasto ei pursua kaiken maailman säkkejä mistä ei edes tiedä mitä niissä on.

  Oon ottanut sellaisen asenteen, että teen tätä raivausta pikkuhiljaa oman jaksamisen mukaan :) Tsemppiä sinne myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparipöytä olisi mainio! Mutta olen vähän laiska sellaistakaan ottamaan ja hoitamaan - plus, että en edes tietäisi täällä mistä kannattaisi pöytä ottaa. Olen myynyt jotain Facebook kirpputoreilla, mutta sekin on oma projektinsa. Täytyisi varmaan taas suunnitella asiaa. Ja siitä raivaamisesta saa kyllä puhtia, on tosiaan ihanaa kun saa vähän tilaa ympärilleen :)

   Poista
 2. Mä olen tehnyt itselleni sellaisen säännön että jos en ole vuoteen tarvinnut/käyttänyt jotain tavaraa/vaatetta tms. niin sen heitän menemään. No, melkein aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä sääntöjä olen kehittänyt itsellenikin :D Mutta sanotaanko, että huonolla menestyksellä toteuttanut..

   Poista
 3. Pikkuhiljaa laatikko tai hylly kerrallaan... niin ei tuu Ähkyä. Niin mä teen, tosin välillä syyllistyn tuohon samaan... men muutettiin ja hommattiin kolmas lapsi ;) jos on tilaa hamstrata ja varastoida niin sitä myös tekee. Valitettavsti.. lykkää tykö siivoukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitkää pinnaa ja sillain :D Laatikko kerrallaan mennään, loputon suo :I

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.