Yleissivistystä (?)

On asioita, joita pidämme itsestäänselvyytenä. Ja toisaalta on asioita, joiden tietämistä pidämme itsestäänselvyytenä. 

Meidän on vaikea kuvitellakaan, että joku ei tietäisi näitä meille perusasioita - kuten esimerkiksi vaikka mitä on pitsa tai hampurilainen, kuka on Yhdysvaltain presidentti tai mikä on ydinpommi. Sellaisia asioita, jotka ovat meille joko arkipäivää tai joita on koulussa opetettu. Asioita, joita media tuputtaa päivittäin ja asioita, joita kotonamme opetellaan. Meille on tuttua uunin käyttö ja tiskikoneen täyttö - tiedämme, mikä on pyykinpesukone ja olemme matkustaneet junalla. Kerrostalot ovat normaalia arkea ja lentokoneenkin on suurin osa ainakin nähnyt. 

Kouluissa meille opetetaan ihmisen anatomiaa ja opimme perussairauksista sekä niiden ensiavusta. Luonnon kiertokulku on tuttua ja käytämme aikaa oppiaksemme siitä, miten sade syntyy sekä siitä, miten mannerlaatat liikkuvat. Historian tunneilla opiskelemme maailman historiaa oman maamme historian lisäksi - opimme maailmaa muokanneista suurista historiallisista tapahtumista. Opimme ajattelemaan itse ja meitä kannustetaan kyseenalaistamaan asioita. Meitä opetetaan käyttämään luovuutta ja ratkaisemaan ongelmia. 

Siksipä meidän onkin vaikea ajatella, että tämä ei ole normi kaikkialla maailmalla.

On ihmisiä, joille nämä asiat ovat täysin utopiaa. On heitä, jotka eivät tiedä, mitä on pitsa tai hampurilainen. On heitä, joille Eurooppa on yksi suuri maa. 

--

En oikein tiedä edes, mitä tahdoin tällä havainnollistaa. Mutta jotenkin ehkä tahtoisin ihmisten ajattelevan omaa ympyräänsä pidemmälle. Minusta on ollut hienoa kokea mieheni kanssa hänen ensimmäisiä kertojaan - elokuvissa, junassa ja ihan vaan esimerkiksi Prismassa. Se on avannut omia silmiäni näkemään sen, miten etuoikeutettuja me olemme ja miten meidän tulisi se muistaa. 


Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.