Miten meillä nukutaan?

maanantai 22. elokuuta 2016

Tuossa vauvavuoden sujuvuutta pohtiessani sivuutin kokonaan meidän neitien unenlahjat, mutta niistä riittääkin juttua ihan omaksi tekstikseen. Uskaltaisin väittää, että lapset ovat perineet unenlahjansa äidiltään - nimittäin uni kyllä maistuu. Olen itse kuitenkin suhteellisen herkkäuninen ja herään (tai havahdun) helposti ääniin, mutta onneksi isämieheltä näyttää periytyneen geeni nukkua syvää unta. Kaiken kaikkiaan siis melko loistavat nukkumisgeenit ovat lapsemme saaneet ja siitä olen kiitollinen.

Se mikä meidän tyttöjen nukkumisessa onkin parhainta on, että kun he nukahtavat, niin he eivät herää ääniin. Meillä saa paiskoa ovia ja huudattaa telkkaria, siivota voi huoletta ja kavereita saa olla kylässä. Tähän on tähdätty alusta asti, eikä olla totutettu lapsia hiljaisuuteen. Helpottaa arkea huomattavasti, kun lapset nukkuvat missä melutasossa vaan. Alusta asti meillä on nukuttu öisin, ihan pieninä he saattoivat yöllä alkaa seurustelemaan, mutta tätä ei tapahtunut kuin muutaman kerran. Alkuun nukuttiin muutaman tunnin pätkiä, kunnes nälkä taas yllätti, mutta pikkuhiljaa nuo pätkät pitenivät. Pääasiassa tytöt ovat nukkuneet samassa rytmissä, mikä on mahdollistanut myös vanhempien unen. 

Meillä juotiin maitoa öisin pitkään, mikä on vaikuttanut rikkonaisiin öihin. Yömaidoista luovuttiin ensimmäisen kerran vasta yhdeksän kuukauden iässä. Tuon jälkeen ne salakavalasti hiipi takaisin, kun tytöt siirtyivät omiin sänkyihin ja lopulta vuoden iässä lopetettiin yömaidot kokonaan. Sen jälkeen tytöt ovatkin nukkuneet pääasiassa läpi yön - ajoittain he havahtuvat, mutta tutti yleensä auttaa. Isämies myös herkästi nostaa lapset väliin nukkumaan, koska hän tykkää nukkua lapsi kainalossaan.

Päiväunia tytöt nukkuvat nykyään enää yhdet, yleensä aamupäivällä noin 11-13. Päiväunia he ovat aina nukkuneet hyvin ja vuoden ikään asti pääasiassa kahdet - pidemmät noin 2-3 tuntia ja toiset lyhyemmät noin tunnin verran. Toisista päiväunista he luopuivat itse tuossa vuoden iässä - annettiin sen tapahtua ihan lapsentahtisesti, sen enempää siihen ohjaamatta. 

Reissun päällä tytöt nukkuvat mielellään sekä autossa että rattaissa. Varsinkin pienempinä he nukahtivat esimerkiksi lähes aina bussissa, mikä helpotti matkantekoa. Pienempänä nukkuivat myös mielellään kantorepuissa, viime aikoina niitä on tullut vähemmän käytettyä.

Illalla tytöt nukahtavat sänkyihinsä itse, yleensä jompikumpi meistä on huoneessa kuitenkin. Välillä nukahtaminen on yhtä taistelua ja tuttia heitellään sängystä pois. Toisina päivinä riittää, että lapset nostaa sänkyyn ja he ovat jo käytännössä unessa. Olen itse vierastanut ajatusta 'nukuttamisesta', kuten myös isämies, joten olemme päätyneet tällaiseen ratkaisuun. Iltasatua, -laulua tai -rukousta luetaan/kuunnellaan aina ajoittain. 

Mutta meillä on siis pääasiassa nukuttu vallan hyvin tämäkin vuosi. Muutamia vähäunisempia öitä on toki ollut, mutta ne voi laskea yhden käden sormin. Keväällä ja kesällä oli kausi, kun herättiin jo viiden aikaan aamuisin, mutta sekin on jo onneksi ohi. Tätä nykyä meillä nukutaa öisin noin 20-07 ja se on juuri sopiva aika. 

Miten teillä on nukuttu vauvavuoden aikana? 2 kommenttia:

  1. Huh. Melkeinpä kateeksi käy teidän lasten unenlahjat😊 ei vaan.. onnellinen oon kyllä teidän puolesta! Meillä pieni nukkuu kohtalaisen huonosti ja on aina nukkunutkin. Öisin heräilee yhä minimissään kolme kertaa per yö. Puolen vuoden iässä jätti pois toiset päikkärit ja nämä yhdet päikkärit kestää noin tunnin. Havahtuu myös helposti unesta ääniin ym. ja on vaikea rauhoittua nukkumaan. Äidiltä perinyt vissiin parka nuo unenlahjansa 😐

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä hyvin onnellinen meidän neitien unenlahjoista, se on pakko myöntää :D Viimeistään teini-iässä se teidänkin jätkä nukkuu niin, että ei hereille saa ;)

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan