Pelasta pimppi!

Tänään vietetään kansainvälistä silpomisen vastaista päivää


Kuva: YK
Minulle naisten ympärileikkaus on tietyllä tapaa myös henkilökohtaisesti koskettava asia. Aikanaan kirjoitin aiheesta tämän tekstin ja se on vuosien varrella kirvoittanut mielenkiintoisia keskusteluja. Gambiassa naisten ympärileikkaus on ollut ja on osittain edelleen perinne joka elää. Entisen presidentin harvoja hyviä tekoja oli kieltää naisten ympärileikkaus lailla, vaikkakin hän teki sen ainakin osittain poliittisista syistä. Kuitenkin tuo perinne elää edelleen ja sitä vastaan on tärkeää taistella.

Vuosien varrella meillä on kotona puhuttu asiasta paljon. Mieheni on perinnettä kyllä vastustanut alusta asti, kuitenkaan ehkä täysin ymmärtämättä asian vakavuutta. Olenkin pyrkinyt perehdyttämään hänet asiaan kunnolla ja olemme katselleet dokumentteja sekä olen luetuttanut hänellä faktatietoa asiasta. Jossain vaiheessa hän totesi, että dokumenteista tulee hänelle paha olo - silloin totesin, että asia on mennyt perille. Myös anoppia on nyt valistettu asiasta ja viimeistään siinä vaiheessa, kun presidentti teki asiasta lain loppui perinne perheessä. Olenkin onnellinen, että perheen nuorimmat tytöt nyt säästyvät silpomiselta. Anoppi oli isämiehelle sanonut katuvansa sitä, että oli antanut pitää perinnettä yllä niinkin pitkään.

Monelle tytölle maailmassa ympärileikkaus on kuitenkin edelleen elävä perinne. Ympärileikkausperinnettä ylläpitävät useimmiten yhteisön naiset ja sen kitkeminen pois on pitkä prosessi. Itse tutustuin aikanaan myös Gambiassa toimivaan Tostan järjestöön, jonka yhtenä tavoitteena on kitkeä ympärileikkausperinnettä. Parhaiten ympärileikkausta vastaan taistellaan kouluttamalla naisia ja tuomalla esiin silpomisen riskejä. Gambiassa ympärileikkaukset ovat käsittääkseni vähentyneet jo huomattavasti, kuten myös Senegalissa. Pitkä on tie siihen, että kaikki maailman tytöt olisivat perinteeltä turvassa. 

Suomen World Visionin Pelasta pimppi -kampanja taistelee silpomista vastaan tuomalla asian näkyväksi. Meeri Koutaniemen muutaman vuoden takaiset kuvat herättivät keskustelua ja toivat näkyväksi sen, kuinka raadollinen tämä perinne on. Viime vuosina on tullut myös vastaan useampiakin hyviä dokumentteja aiheeseen liittyen - viime viikolla katsoin dokumentin naisesta, joka kävi korjausleikkauksessa koettuaan lapsena ympärileikkauksen. Taannoin käytiin myös keskustelua siitä, pitäisikö Suomessa korvata korjausleikkaus sitä tarvitseville. 

Äärimmäisen tärkeä asia ja on tärkeää, että siitä puhutaan, sillä tapaa voidaan joskus vielä elää maailmassa, jossa kukaan ei joudu moista silpomista kohtaamaan. 

Minä lahjoitin Pelasta pimppi - seis silpomiselle kampajalle. Lahjoita sinäkin, se menee hyvään tarkoitukseen. 

--

Seuraathan meitä jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

2 kommenttia

  1. Kiinnostaisi tietää mitä mieltä olet miesten ympärileikkauksesta? En tiedä miten Gambiassa, mutta esim Keniassa varmaan kaikki mmiehet ovat ja amerikassakin ehkä puolet miehistä. Eli siis jos teille tulisi poika haluaisiko miehesi toteuttaa hänelle ympärileikkauksen ja mitä mieltä itse olisit siitä? :)

    Mielenkiinnolla kysyn kun meillä siis poika (isä kenialainen) ja itsellä on vähän ristiriitaiset tunteet tästä asiasta. Poikamme ei siis ole ympärileikattu (ainakaan vielä) ja tällä hetkellä tuntuu etten sitä haluaisikaan, en siis kuitenkaan tuomitse muita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! En oikein osaa nimittäin sanoa, mitä mieltä olen. Tuolla luonnoksissa on jo pidempään pyörinyt teksti asian tiimoilta, mutta en saa sitä julkaisuvalmiiksi. Sinälläänhän poikien ympärileikkaus ei ole yhtä vhingollinen kuin tyttöjen ympärileikkaus, mutta rikkoohan se henkilökohtaista koskemattomuutta mielestäni aika vakavasti. Maailmallahan varmaan kolmasosa miehistä on ympärileikattu ja esim. Amerikassa jopa 70 prosenttia. Meillä on asiasta paljon keskusteltu, tulematta oikein mihinkään lopputulokseen. Ymmärrän siis hyvin sen ristiriidan.. On vaikeaa tehdä noin suurta päätöstä toisen puolesta, kun leikkausta ei kuitenkaan saa tekemättömäksi.. Meillä toki asiaan vaikuttaa se, että toivottavasti joskus asutaan myös Gambiassa ja siellä ympärileikkaamaton poika kohtaisi varmasti hyljeksintää. Tavallaan toivon, että saataisiin tulevaisuudessakin vaan tyttöjä, niin ei tarvitsisi tehdä mitään päätöstä :D

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.