Taaperot tarinoi

Koira [koija]

Pallo [pajjo]

Kakka

Kenkä [keekä]

Bye bye [pai pai]

Kiitos [kiiti]

Kukka [kuuka]

Koira sanoo hauhau ja hevonen laukkaa kopotikopoti. Keinuessa kuuluu kiikkaa. Neidit pyytävät sujuvasti vettä ja muita haluamiaan asioita. He kertovat kun haluavat piirtää tai lukea kirjaa ja komentavat äitiä kun pitäisi leikkiä piilosta. 

Virstanpylväs, jota olen odottanut tyttöjen kasvaessa on vihdoin täällä. Nimittäin meillä puhutaan koko ajan enemmän ja enemmän! Tytöt toistavat sanoja perässä jo erittäin paljon ja käyttävät useita sanoja jo itsenäisestikin. Sanoja tulee päivittäin niin, että äiti ei edes pysy enää mukana. Neiti A on sisartaan puheliaampi ja hölöttää jotai koko ajan. Myös sanoja tulee häneltä enemmän ja hän käyttää niitä aktiivisemmin.
Meillä puhutaan tytöille kaksikielisesti - minä suomea ja isämies mandinkaa. Tytöt ymmärtävätkin molempia kieliä sujuvasti, mutta Suomen kielellä tulee enemmän sanoja. Myös mandinkan kielisiä sanoja tulee, mutta kieli on toistaiseksi passiivisempi kuin suomi. Itse kun en tuota mandinkaa ymmärrä, niin en myöskään tiedä, miten paljon tytöt sitä puhuvat (pitäisi petrata opiskelujen suhteen) enkä voi myöskään tuota kieltä niin tukea. 

Keskenään tytöt puhuvat omaa kieltään ja ymmärtävät toisiaan tavalla, joka jaksaa hämmästyttää. Usein tulee itselle melkein ulkopuolinen olo, kun tytöillä on kamalan hauskaa ja puhua pulputtavat toisilleen. Taaperoa puhun itsekin sujuvasti ja ymmärrän tyttöjen puhetta paljon vierasta enemmän - isämiehellekin joudun ajoittain tulkkaamaan, kun hän ei tyttöjen suomea niin hyvin vielä ymmärrä. 

Minkä verran teidän taaperot juttelee? 

--

Seuraathan meitä jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

4 kommenttia

 1. Hienoa aikaa! Meillä on alettu puhua tosissaan päiväkodin aloittamisen myötä. Syksyllä kirjoittelin taaperon varhaiskieliopista, tsekkaa jos joudat :)

  http://juhaniteras.blogspot.fi/2016/10/kielen-yksikoita-sanojen-vartaloita.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, täytyy tsekata! :) Päiväkodin aloittaminen on meilläkin selkeästi boostannut puheenkehitystä - kivempi varmaan lapsillekin kun ymmärretään, niin on motivaatio oppia :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä tosi hienoa kun ensimmäisiä sanoja alkaa kuulumaan.. :D Meillä on myös kaksikieliset pojat ja meidän kolmevuotias on vihdoin alkanut taivuttamaan suurimman osan sanoista oikein. Joitain sanoja menee vielä sekaisin, mutta onhan tässä vielä aikaa oppia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa aikaa <3 Niin hellyyttäviä sanoja tulee :) Nopeasti nuo lapset kyllä oppii! Hurjaa että jo kolmivuotiaana noi hienosti osaa :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.