Jättimäinen perhepeti

Meillä siirryttiin kevään korvilla jälleen uusiin nukkumisjärjestelyihin. Viime keväänä kirjoittelin tyttöjen siirtymisestä perhepedistä pinnasänkyihin - se oli projekti ja tuntui silloin hyvältä ratkaisulta. Kesä sujui hyvin tyttöjen nukkuessa omissa sängyissään. Alkusyksystä taas siirryttiin enenevissä määrin perhepetiin kun aloitin työt elokuun alussa. Oikeastaan kokonaisia öitä tytöt eivät juurikaan omissa sängyissään nukkuneet, koska isämies usein siirsi tytöt väliin jossain vaiheessa yötä. Gambialaiseen kulttuuriin ei istu yksin nukkuminen, vaan vielä aikuisiälläkin nukutaan yhdessä jonkun kanssa - jos ei puolison, niin esimerkiksi sisarusten kanssa. Isämies jakoi petinsä Gambiassa ollessaan ystävänsä kanssa, jonka kanssa siis asui saman katon alla. Gambiassa kun ei ole kovinkaan yleistä myöskään yksin asuminen. Tämä siis selittää hiukan sitä, miksi isämiehelle on niin kovin vieras ajatus siitä, että lapset nukkuisivat yksin omissa sängyissään (saati omassa huoneessaan).

Perhepeti on asia, mikä jakaa aika paljon mielipiteitä. Jossain lähteissä sitä suositellaan ja toisissa kehotetaan välttelemään. Meillä selkeästi minun vanhempieni puolesta on tullut ihmettelyä meidän nukkumisjärjestelyjä kohtaan, mutta sen kummemmin he eivät ole asiaan puuttuneet. Neuvolassa asiasta on kysytty ja 1 -vuotis neuvolassa todettiin, että voisimme siirtää lapset jo omaan huoneeseen nukkumaan. Ohitimme moiset kehotukset sujuvasti, koska se ei meistä tunnu hyvältä ajatukselta. 

Syksystä lähtien tytöt ovat siis enemmän ja vähemmän nukkuneet meidän vieressä. Aina ajoittain otin itseäni niskasta kiinni ja yritin saada heidät omiin sänkyihin nukkumaan, mutta aina se kaatui johonkin. Pikkuhiljaa siirryttiin sellaiseen järjestelyyn, että minun ollessani kotona nukuin tyttöjen kanssa sängyssä ja isämies nukkui lattialla. Kun olin töissä, isämies sai valloittaa sängyn tyttöjen kanssa. Tämäkin järjestely toimi, mutta lopulta kyllästyttiin petaamaan isämiehelle joka ilta peti lattialle ja alettiin pohtia vaihtoehtoja. 

Pohdittiin kaikenlaisia ratkaisuja, mutta lopulta koottiin tyttöjen pinnasängyt kasaan ja tilattiin olemassaolevien sänkyjen rinnalle yksi 80 cm leveä runkopatja lisää. Näin meidän sänky muuntui 160 cm leveästä 240 cm leveäksi. Makuuhuoneemme on onneksi niin hyvän kokoinen, että jättisänkymme sinne hyvin mahtuu. Ja voin kertoa, että koko perheen unenlaatu on parantunut huomattavasti! Tytöt nukkuvat nykyään yöt läpeensä, eikä me vanhemmatkaan enää heräillä kipeisiin potkuihin kyljessä.


Rinnakkain meillä on siis kolme 80 cm leveää sänkyä, jotka ovat alta kiinni toisissaan. Sänkyjä peittää kaksi petauspatjaa, joista toinen on 80 cm leveä ja toinen 160 cm leveä - näiden päällä on patjasuoja, mikä estää petareiden väliin muodostuvaa rakoa. Vielä kun löytäisin (tai jaksaisin ommella) sänkyyn sopivia lakanoita, niin kaikki olisi hyvin.

Millaisia nukkumisjärjestelyjä teillä on? 
Onko muita perhepedin kannattajia?

--

Seuraathan meitä jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

10 kommenttia

 1. Meillä on pinnasänky sivuvaununa. Tyttö nukkuu osan yötä sivuvaunussa ja osan meidän sängyssä. Pian varmaan pitää laittaa pinnasängyn toinen laita paikalleen, kun pelkään että tyttö pääsee putoamaan kun mönkii pinniksestä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sivuvaunu olisi ollut kätevä! Meillä ei saanut pinnasängystä laitaa alas niin, että olisi onnistunut ja se vähän harmitti. Ehkä seuraavalla kierroksella :D

   Poista
 2. Näyttää ihanalta, tarpeeksi tilaa kaikille! Me pitkään nukuttiin perhepedissä, nyt lähikuukausina tirppa on alkanut nukkumaan omassa sängyssään, joka samasta huoneesta kyllä löytyy. Rauhoittuukin siihen ihan eri lailla. Vieressä olo alkoi olla semmosta kieppumista ja sängyssä seilaamista. Toiseen huoneeseen en kuitenkaan raaski toista yksin viedä <3 Saa nähdä, miten sitten syksyllä, vauva nyt ainakin tulee nukkumaan kainalossa sitten kun saapuu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä huippu! Tilaa tosiaan kaikille <3 Koirakin mahtuu kun haluaa viereen ;) Itsekin olen miettinyt, että miten käy jos joskus lisää lapsia siunaantuu..

   Poista
 3. Onpas mahtava sänky <3 Meillä nukutaan tällä hetkellä aika lailla perhepedissä. Vauva nukkuu kainalossa ja taaperokin tulee melkein joka yö jossain vaiheessa meidän sänkyyn, vaikka iltaisin omaan huoneeseen nukahtaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole :) Aika pitkään itsekin muistan kömpineeni yöllä vanhempien väliin ja minusta se on vaan hyvä, että saa tulla <3

   Poista
 4. Ihanan leveä sänky! :D Meillä pojat nukkuvat alkuyön omassa kerrossängyssä ja ainakin nuorempi hiipii sitten aina viereen keskellä yötä. Olen myös monesti miettinyt sitä miksi lasta opetetaan nukkumaan yksin, kyllähän aikuisetkin haluavat nukkua vierekkäin eikä omissa sängyissä. Elämän suuria kysymyksiä. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että oikeastaan nukkumisjärjestelyillä lapsiperheissä ei ole niin väliä kunhan kaikki NUKKUU! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tärkeintä on, että kaikki nukkuu ja hyvin <3 Itse mietin myös, että miksi pitäisi nukkua yksin - onhan se pienelle lapselle aika iso juttu nukkua eri huoneessa yksin..

   Poista
 5. Ihana jättisänky teillä :) Noita isoja lakanoita on varmaan vaikea löytää, mutta Prismassa on ainakin 240x270 kokoisia House-merkkisiä aluslakanoita. Sellainen niin, että 240 pituussuuntaan ja 270 leveyssuuntaan ja ompelee ne kulmat kirjekuorilakanan malliin, niin pysyy paikallaan petareiden päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onkin noita tuon kokoisia ollut, mutta eivät ole pysyneet paikallaan - ehkä tosiaan jos ompelisi kulmat.. Nyt ostin Ikeasta ihan 150 cm leveitä lakanoita ja ajattelin hurauttaa ommella kaksi sellaista yhteen.. Saas nähdä ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.