Antaisitko vieraalle lapselle herkkuja?

maanantai 3. heinäkuuta 2017

Löysin itseni taannoin hyvin hämmentävästä tilanteesta ja se on jäänyt pyörimään mieleeni. Olimme koko perheen voimin juhlissa, joista emme tunteneet moniakaan ihmisiä. Tytöt olivat omia sosiaalisia itsejään ja tekivät tuttavuutta muiden vieraiden kanssa. Eräs hieman vanhempi rouva oli tytöistä kovin ihastuksissaan ja yritti moneen otteeseen saada tyttöjä napattua syliin, kuitenkaan siinä onnistumatta. Jossain vaiheessa huomasin, että hän houkutteli tyttöjä luokseen Fanta -tölkkiä heiluttelemalla - en kiinnittänyt asiaan sen kummemmin huomiota tässä vaiheessa, eivätkä tytötkään olleet innostuneen oloisia. Juttelin hetken jonkun toisen vieraan kanssa ja tytöt touhuilivat omiaan,  seuraavan kerran kun sain tytöt näköpiiriini, olivat he tuon naisen luona ja hän juotti heille Fantaa tölkistä. 

Tässä vaiheessa minulla kilahti - ensinkään en pidä siitä, että hän antoi tytöille juomaa ilman lupaani. Toisekseen, vaikka tytöt syövät herkkuja ja juovat esimerkiksi mehua, on limu sellainen, mihin en halua tyttöjä opettaa. Ja vielä kolmanneksi jäin miettimään sitä, että oliko tuo rouva ensin juonut tölkistä itse ja tämän jälkeen juottanut tyttöjä - tämä olisi minusta ihan kaiken huippu, monestakin syystä. 

Siirryin pikaisesti tyttöjen luo ja tein selväksi, että tyttöjen ei tarvitse limsaa juoda. Tuo rouva kuittasi asian 'ei haittaa' -kommentilla, mihin itse vastasin, että ei siltikään tarvitse juottaa. Vaikka kuinka tein nätisti selväksi, että en pitänyt tilanteesta, ei tuo rouvashenkilö ymmärtänyt vihjeitä. Ratkaisin tilanteen viemällä tytöt tilanteesta pois - näin onnistuin pääsemään pois olematta kohtuuttoman epäkohtelias. Loppuillan onnistuin pitämään tytöt erossa tuosta naisesta, vaikka hän selkeästi yritti päästä kontaktiin. 

Kokonaisuudessaan tilanne oli minusta jotenkin absurdi. Ihan ensimmäinen ajatukseni oli, että kuka tekee noin? Hän ei varmastikaan tarkoittanut pahaa, eikä ajatellut tekevänsä väärin, mutta minusta se oli vain hyvin ajattelematonta. Tilannehan olisi voinut olla se, että tytöt eivät esimerkiksi söisi herkkuja, heillä olisi voinut olla jotain allergiaa tai vaikka diabetes. Ajattelemattomuudella olisi voinut olla suuretkin seuraukset - onneksi tässä tilanteessa ei ollut. Lisäksi se, että hän jatkoi limsan antamista, vaikka tein selväksi etten siitä pitänyt oli minusta hyvin erikoista - miksi hän ohitti minun mielipiteeni?

Oletteko te joutuneet vastaavaan tilanteeseen?
Mitä ajatuksia vieraalle lapselle herkkujen (tai minkä vaan) antaminen herättää?

Kuvituksena puhelinräpsyjä meidän viikonlopun retkeltä Kiviniityn kotieläinpuistoon. Kannattaa käydä, jos liikutte noilla seuduilla! Kivasti puuhaa lapsille ja ihan mainiot eväiden syöntipaikat sekä grillipaikat. Tuolla olisi viihtynyt pidemmänkin päivän, ensi kerralla pakataan kunnon eväät mukaan.

--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut


14 kommenttia:

 1. Enemmän ne sun lapset siitä vaurioituu, että kilahdat limsan maistamisesta. Ei meidänkään lapset saa vielä limsaa, mutta en jaksa uskoa, että heistä tulisi limsahirviöitä jos kerran juhlissa maistaisivat. :D Jotain rajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi etten kilahtanut :D Kiva kun kommentoit, mutta ens kerralla harkitse kuitenkin eka :)

   Poista
 2. Ööööh vaan tolle ekalle kommentoijalle. :o Mun ei pitänyt kommentoida ollenkaan, mutta olipa sitten pakko. Samoilla linjoilla oon kyl sun kans! Mulla on yksivuotias ja vitsit jos hänelle joku TUNTEMATON ihminen antais jotain. Ymmärrän kyllä, että vanhemmilla ihmisillä voi olla vähän eri näkökulma herkkuihin kuin meidän sukupolvella (itsellä tai omilla lapsilla ei oo välttämättä ollut mahdollisuutta tai rahaa niin herkutella jne. Miten vanhasta rouvashenkilöstä oli kyse?), mutta 1)kyllä jokainen päättää omien lastensa asioista itse ja 2) käytöstavat on kiva juttu, etenkin uusii lapsiin ja ihmisiin ylipäänsä tutustuessa. Mainitsemistasi syistä ja ihan vaan muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän ei tainnut ihan ymmärtää lukemaansa :D Mutta kiva kun kommentoit! Ja tosiaan hän oli ehkä max. 50 vuotias, eli ei nyt mitenkään vanha - ymmärsin, että hänellä oli oma noin 10 vuotias poika..

   Poista
 3. Allergisen lapssen äitinä näen lähinnä vain punaista aina tällaisista tapauksista.. Viraalle lapselle ei vaan anneta yhtään mitään ja piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä varsinkin voisi olla aika hurjatkin seuraukset! Ihan kauhistuttava ajatus :I

   Poista
 4. Mä oon itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että herkkuja tai mitään muutakaan ruokaa ei anneta vieraille lapsille kysymättä ensin lupaa! En myöskään tykkää siitä, jos joku antaa meidän pojalle herkkuja ilman kysymättä. Toisaalta mä oon joutunut vähän nielemään tuohtumustani asiasta. Gambiassahan se menee just noin hyvin usein, että kaikille lapsille jaetaan yhteisestä herkusta. Jos jollain lapsella on esim pussi sipsiä niin se jakaa siitä kaikille siinä ympärillä pyöriville lapsille myös. Aikuiset myös aina antaa palan leivästään tai mitä nyt ikinä syökään niin lapsille. Meillä poika ainakin tottui tähän tyyliin ja aluksi mua aina ärsytti niin vietävästi se. Tai no ärsytti kyllä ihan loppuun asti, mutta siihen oli pakko vähän sopeutua, sillä muuten olisin saanut pitää poikaa sisällä 24h. Vähän sama meiniki on jatkunut täälläkin kun ollaan gambialaisten sukulaisten luona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gambiassa on tosiaan varmaan pakko vähän nieleskellä näissä tilanteissa :D Vähän kauhistuttaa ajatuskin! Meidän tytöillehän oli silloin 5 kuukauden iässä tunkemassa tikkaria suuhun - onneksi ehdin väliin :D

   Poista
 5. En kyllä tykkäisi yhtään, jos mentäisiin ilman lupaa mitään antamaan, etenkään kun kyse täysin vieraasta ihmisestä! Mutta nämä on varmasti niitä sukupolvien välisiä kulttuurieroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten tosiaan ehkä hämmensikin se, että oli kyse täysin vieraasta :/ Tilanne oli niin kummallinen kaikenkaikkiaan!

   Poista
 6. Uah, mie oisin kyllä kans nähny vähän punasta tuossa kohtaa! Meilläkään ei mitään limsoja vielä harrastella, niin se just ois ärsyttäny vielä enemmän, vaikka oli se ihan mikä vaan asia, niin ei kyllä saa mennä ilman lupaa antelemaan.. Meillä taaperon ollessa vajaan vuoden vanha sai vieraalta ihmiseltä tutussa paikassa juustonaksun, jonka jälkeen sitten oksenteli, maitoa kun sisälsi.. että jes :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se limsa ei ollut se kynnyskysymys tässäkään, vaikka kieltämättä teki asiasta vielä ärsyttävämmän :D

   Poista
 7. Mä en kilahtaisi, jos joku antaisi vanhemmalle lapselleni (4v, ei allerginen) jotakin, mutta nuorempi (vähän alle 1 v) on asia erikseen, sillä pelkäisin, että annetaan sellaista, mihin voi tukehtua. Itse en tuosta ja siitä allergiaseikasta johtuen antaisi vieraalle lapselle mitään vanhemmalta kysymättä. Meillä ei ole erityisesti rajoitettu limsoja tai muutakaan, nirso esikoinen ei siitä huolimatta niitä juo, eikä karkkikaan vielä maistu ollenkaan. Tämä olikin ensimmäinen kerta kun kommentoin, mukava blogi sulla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! :) Ja kiva kun tykkäät <3 Alle vuotiaalle tuo tukehtumisvaara on kyllä hyvä pointti, isompi osaa ehkä jo sanoakin esimerkiksi allergian tms. Ja aika hyvä että teillä nirsous kohdistuu myös herkkuihin :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan