Lukeminen tärkeänä osana arkea

Yhteistyössä Mammalandia ja Sandviksin Vaukirjat

Olen itse aina ollut kova lukemaan, kuten äitini ja mummonikin. Kirjat ovat olleet aina osa arkea ja ajoittain myös äärimmäisen tärkeä pakokeino arjesta.  Olen ennenkin kirjoittanut meidän tyttöjen lukutottumuksista ja lukemisen tärkeydestä, se on asia, mikä tuntuu helposti unohtuvan. Omassa lapsuudessani kuljin usein kotimatkalla kirjaston kautta ja minulla on edelleen aina vähintään yksi kirja kesken - tällä hetkellä taitaa olla kolmekin, kun en ehdi niitä lukea loppuun. Itse olen lukijana uppoutuja, joka voi imaista kirjan helposti yhdeltä istumalta kun sellainen mahdollisuus annetaan, mutta toisaalta voin lukea yhtä kirjaa myös vuoden. Luen kirjoja usein moneen kertaan ja lempikirjailijoideni kirjat ostankin usein omaan hyllyyn, että voin palata niihin helposti uudestaan.
  
Monen asian vanhempana olen tehnyt intuition pohjalta, mutta lukeminen ja rakkaus kirjoihin on sellainen asia, jonka päätin tytöille opettaa. Kun tytöt olivat vasta muutaman kuukauden ikäisiä, maattiin isämiehen ollessa koulussa kolmistaan olohuoneen lattialla ja luin heille ääneen - halusin, että kirjoista tulee tuttu juttu ihan alusta asti. Tytöt ovatkin aina olleet kiinnostuneita kirjoista ja valitsevat esimerkiksi useimmiten ennemmin lukuhetken äidin kanssa kuin telkkarin katsomisen. Iltaisinkin sänkyyn kömmitään ison kirjakasan kanssa.

Satujen kautta lapsi oppii kaikenlaista. Sadut ovat oiva keino käsitellä arjessa asioita, jotka lasta mietityttävät. Lukemisen lomassa vanhempi voi selittää asioita ja vastailla lapsen kysymyksiin. Meillä tytöt lukevat paljon itsekseen ja toisilleen, mutta yhteiset lukuhetket ovat silti ne parhaimmat. Se on hetki, jossa lapsi saa täyden huomion ja hetken vanhemmalta. Lukeminen myös tukee lapsen kielen kehitystä ja on tutkittu, että lapsilla joille luetaan on ikätovereitaan rikkaampi sanavarasto. 


Saatiin alkukesästä Vaukirjalta yhteistyön merkeissä iso kirjapaketti ja siitä on ollut iloa todella paljon. Ollaan vietetty sadepäiviä kirjoja lueskellen ja nautittu parvekkeella auringonpaisteesta kirjapiknikillä. Kirjat ovat kulkeneet mukana mökille ja mummolaan, missä niitä on esitelty mummolle ja vaarille. Kirjat ovatkin myös ihana keino luoda suhdetta ihmisten välillä - tytöt mielellään kömpivät vähän vieraammankin kainaloon kirjaa lukemaan.  

Ehdoton lempparikirja paketista on ollut tuo Osaako pingviini pyöräillä? -kirja, mitä on luettu paljon ja ihmetelty yhdessä. Eläinten villit kuviot - kirjoista ollaan opeteltu värejä ja numeroita ja oma suosikkini on ollut Sirkuslaiva -kirja, mikä on ihanasti runomuotoon kirjoitettu tarina. Vaukirjalta saa kirjakerhoon liityttyään kuukausittain lapsen iän mukaan räätälöidyn kirjapaketin. Kirjoja on laidasta laitaan ja paketin voi myös halutessaan perua, jos ei välttämättä kuukausittain uusia kirjoja tarvitse. Uudet kirjat ovat arjessa kivoja, nimittäin päivittäin kun tankkaa useamman kirjan alkaa samat tarinat vähän kyllästyttää. Vaukirjakerhon lisäksi voi liittyä Disney-kerhoon, mikä toimii samalla tapaa, mutta kirjapaketissa on pelkästään Disneyn satuja. Itse suurena Disney fanina liityinkin tähän kerhoon ja odottelen innolla ensimmäistä kirjapakettia. Saamiamme Disneyn klassikkosatuja ollaan luettu paljon iltasatuina, tytötkin jaksavat hienosti jo kuunnella pitkiä satuja.

Luetaanko teillä paljon? 

ps. Luonnoksissa lojuu keskeneräinen postaus meidän lempikirjoista, kiinnostaisiko se teitä? Ja käykää vielä osallistumassa taikamassa-arvontaan täällä!

--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa


Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

2 kommenttia

  1. Arkisin meillä luetaan aina vähintään iltasatu - se on kiva tapa rauhoittua yhdessä. Samalla siinä tulee sitten myös juteltua jos on jotain mistä iloitsee tai jokin joka vaivaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltasatu on kyllä tärkeä hetki, myös äidille tai isälle <3

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.