Vanhempien vastauksia ja mökkitunnelmia

maanantai 7. elokuuta 2017

Me vietetään vielä viimeistä koko perheen yhteistä lomaviikkoa. Ensi viikolla koittaa paluu jonkinlaiseen arkeen, kun isämies palaa opiskeluiden pariin työharjoittelun merkeissä. Me tyttöjen kanssa lomaillaan vielä pari viikkoa ja sitten koittaa meilläkin arki - minä palaan töihin ja tytöt hoitoon. Itsehän en vielä tiedä minne töihin palaan ja mitä tekemään, mutta koko alkukesän asiaa stressattuani olen löytänyt nyt sellaisen vaihteen, että en jaksa enää huolehtia ollenkaan. Pääasia on, että työpaikka löytyy ja loppu tulee kyllä asettumaan uomiinsa. 

Viimeisen lomaviikon kunniaksi karattiin vielä vähän mökkeilemään ja syksyn satoa keräilemään. Tänään isämies on anoppinsa kanssa viettänyt laatuaikaa sieniretkellä sekä mustikkametsässä. Me taas ollaan tyttöjen ja vaarin kanssa rentoiltu mökillä keskittyen syömään mustikoita suoraan pihan puskista. 

Loppuja vastauksia teidän esittämiin kysymyksiin tässä vielä; 

Isämies vastaa 
(isämiehen vastaukset tulevat minun kirjoittaminani, haastattelin häntä vastauksia varten englanniksi.)
Mistä pidät suomalaisessa kulttuurista ja mistä et? Ikävöitkö kotimaahasi?
                      Siitä, että ei ole pelkoa esimerkiksi korruptiosta ja ylipäänsä Suomen systeemistä, siitä, että kaikki toimii. En kuitenkaan pidä byrokratiasta ja paperisodasta. Enkä pidä myöskään suomalaisesta alkoholinkäyttökulttuurista. Gambia on kotimaa ja tottakai sitä ikävöi, mutta tällä hetkellä koti on Suomessa.
Millaisena äitinä näet vaimosi?         
                      Hän on ymmärtäväinen ja välittävä.
Mihin rakastuit vaimossasi?
                      Hänen sosiaalisuuteensa ja huumorintajuunsa.  
Viisi vaimoasi kuvaavaa adjektiivia;
                      Sosiaalinen, rakastava, huolehtiva, kaunis ja seksikäs.
Olenko ollut aiemmin monikulttuurisessa parisuhteessa?
                      En ole ollut.
Mitä alaa toivoisin lasten opiskelevan tulevaisuudessa?
                      Toivoisin, että toisesta tulisi esimerkiksi lakimies ja toisesta hoitaja tai kätilö. Toivoisin, että heillä olisi kansainväliset ammatit.
Montako lasta haluan?
                      Nyt riittää kaksi. Ei ehkä yli kolmea, jos ei satu tulemaan toisia monikoita.
Minkä ikäinen olet?
                      Olen 32 -vuotias.
Horoskooppimerkkisi?
                      Rapu.
Mitkä asiat ovat avain onneen elämässä? Tärkeimmät asiat elämässä?
Onnellisuus ja hyvä terveys    
Mitä kieliä puhut?
Suomea, englantia, mandinkaa (äidinkieli), wolofia ja myös fulaa ja jolaa. Myös katalaania jonkin verran.
Missä maissa olet käynyt?
Gambian ja Suomen lisäksi Senegalissa, Nigeriassa, Guineassa, Saksassa sekä Ruotsissa ja Virossa.
Millainen maa Gambia on ja ikävöitkö takaisin sinne?
Gambia on kotimaa, mutta tällä hetkellä en ikävöi sinne. Suomessa on mahdollisuuksia, mitä Gambiassa ei ole.
Mistä unelmoit?
Maisterin tutkinnosta ja hyvästä työstä, toisten auttamisesta.

Mihin olet tyytyväinen tämän hetkisessä elämässä?
Siitä, että saan opiskella ja toivottavasti tulevaisuudessa opiskella vielä lisää. Ja suomenkielen taidon karttumisesta.
Parhaat paikat Suomessa?
Kesämökki ja Jyväskylän mummola.

Mitä harrastat?
Juoksua/urheilua ja lukemista.

Koetko että suomalaisen naisen kanssa parisuhteessa oleminen eroaa gambialaisen naisen kanssa olemisesta ja jos niin miten?
Tähän isämies ei oikein osannut sanoa mitään, joten minä yritän sanoa jotain. Luulen, että se suurin ero suomalaisen ja gambialaisen naisen välillä on, että me ollaan aika itsenäisiä. Gambialaisetkin naiset on vahvoja persoonia, eikä mitenkään tossun alla, mutta kuitenkin siinä kulttuurissa naisella on tietynlainen rooli suhteessa mieheen ja se on aika syväänjuurrettu. Vahvatahtoinen ja itsepäinen itsenäinen suomalainen nainen on aika erilainen kuin gambialaisen kulttuurin kasvatti. Ja yksi suuri ero on varmaan se, että täällä naiset elättää itsensä, eikä tietyllä tapaa tarvitse miehiä siihen.

Asuuko Suomessa paljon gambialaisia?
Asuu melko paljon, erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Oletko kohdannut rasismia ja missä tilanteissa?
En oikeastaan ole kohdannut.

Juotko kahvia?
Juon.
Lempiruokasi?
Tonnikalamakaronilaatikko (toim. huom. eli tällä hetkellä tämä)

Missä maassa haluaisit asua ja miksi?
Yhdysvalloissa, koska siellä kaikki on mahdollista. (toim. huom. meidän perhe ei tule ikinä koskaan asumaan Yhdysvalloissa!)

Mitkä asiat olet kokenut haastavimmiksi suomessa? 
                      Kielen, erityisesti alkuun. Nykyisellään kuulemma tottumisen vuodenaikoihin ja tällä hetkellä kuumuuteen – hän tykkää talvesta ja kylmästä. 

Minä vastaan
Missä ja miten tapasitte?
                      Minun tieni vei aikoinaan Gambiaan opiskelujen kautta. Päädyin tekemään kansainvälistä harjoittelua ystäväni kanssa Gambiaan paikalliseen sosiaalitoimiston tapaiseen ja isämies oli siellä töissä. Tavattiin siis töiden parissa ja tutustuttiin ensin sitä kautta. Siinä reilun kolmen kuukauden aikana luotiin tämän suhteen pohja, joka on kantanut tänne asti.
Kauanko isämies on asunut Suomessa?
                      Isämies tuli Suomeen kolmisen vuotta sitten.
Oletteko kohdanneet rasismia kun olette perheenä ulkona yhdessä?
                      Me ollaan oltu niin onnekkaita, että voidaan sanoa välttyneemme suoralta rasismilta. Epäsuoraa rasismia, eli pohdintaa suhteesta ja isämiehen agendoista on alkuaikoina kuultu, mutta hyvin vähän sitäkin.
 Oletteko samaa mieltä lasten kasvatusasioista? Olisi kiva kuulla, mitä eroja miehesi on havainnut tavoissa kasvattaa lapsia Suomen ja Gambian välillä.
                      Ollaan ja ei olla. Monessa asiassa meidän ajatukset menee yksiin, mutta kulttuurierot tuo oman värityksensä ja varmasti myös oma koulutukseni/työkokemukseni tuo soppaan omat mausteensa. Onneksi mitään suurempia ristiriitoja ei ole tullut. Isämiehen mielestä suurin ero lastenkasvatuksessa on se, että Suomessa lapset on perheen pää, kun taas Gambiassa näin ei todellakaan ole. Eroja on paljon ja ollaan monessa kohtaa jouduttu keskustelemaan ja luovimaan, kehittämään omat ratkaisumme ja yhdistämään kahta hyvin erilaista kasvatuskulttuuria. Toivottavasti onnistutaan poimimaan molemmista kulttuureista ne parhaat jutut!
 Millaisena isänä näen mieheni?
                      Isämies on tiukka, mutta rakastava kasvattaja. Hän tekee kaikkensa perheen ja lasten eteen, ajattelee ensin meitä ja sitten muita.
Mihin rakastuin miehessäni?
                      Kiinnitin häneen huomiota jo ihan ensitapaamisella. Hänessä oli jotenkin sellaista tasapainoa tai rauhaa tai jotain, mikä on hyvin vetovoimainen. Hänen seurassaan on hyvä ja turvallinen olla.
Viisi isämiestä kuvaavaa adjektiivia;
                      Turvallinen, vahva, itsepäinen, huolehtiva ja rakastava.
Olenko aiemmin ollut monikulttuurisessa parisuhteessa?
                      En ole ollut.
Mitä työtä/alaa toivoisin lasten opiskelevan tulevaisuudessa?
                      Jotain mikä tuottaa heille iloa. Toki äitinä toivoisin, että se olisi joku järkevä, vakaa ja turvallinen ala, mutta pyrin tukemaan heitä heidän valinnoissaan. Harrastuksien puolesta minulla ehkä on enemmän toiveita ja varmaan pyrin ohjaamaan heitä johonkin haluamaani suuntaan tahtomattanikin.
Montako lasta haluaisin?
                      Minusta viisi olisi aika kompakti luku.
Minkä ikäinen olen?
                      Minä olen 28 -vuotias.
Horoskooppimerkkini?
                      Horoskoopiltani olen neitsyt – hyvin klassinen sellainen, kun lukee luonneanalyysejä.
Mitkä asiat ovat avaimet onneen elämässä?
                      Se, että tuntee itsensä ja on sinut itsensä kanssa – rakastaa ensin itseään, että voi rakastaa muita. Muuten ylipäänsä se, että elää ensisijaisesti itsensä vuoksi, mutta ei kuitenkaan kenenkään muun kustannuksella.
Kuinka kauan olitte yhdessä ennen lapsia? 
                      Me oltiin oltu yhdessä reilu kaksi vuotta kun tein positiivisen raskaustestin. Eli melkein kolme vuotta siinä vaiheessa kun tytöt syntyivät.

Kuinka kauan olitte etäsuhteessa ja millaista se oli? Miten etäsuhteen saa toimimaan - vinkkejä?

                      Me elettiin kaukosuhteessa melkein kaksi vuotta. Voisin antaa varmaan kaikenlaisia vinkkejä, mutta ne tuskin olisi kovin toimivia. Uskon, että kaukosuhde toimii silloin kun se on vakaalla pohjalla, kommunikaatio toimii ja on oikeanlaista tahtoa. Näin jälkikäteen on vaikea sanoa, että miten me se kestettiin ja saatiin toimimaan, koska olihan se yhtä helvettiä ja oman kommelluksensa toi se, että kommunikaatio oli ajoittain hyvin hankalaa kun puhelinlinjat kaatui ja ties mitä. Mutta koen myös, että se oli hyvä kokemus ja näin jälkikäteen ajateltuna se on tehnyt meidän suhteesta tosi vahvan.
Onko suunnitelmissa asua joskus Gambiassa?
                      On ehdottomasti! Jopa aika lähitulevaisuudessa, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Halutaan kuitenkin ennen tyttöjen kouluikää viettää ainakin joku pidempi pätkä Gambiassa ja sitten myöhemmin lisää. 


--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa


Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

8 kommenttia:

 1. Kivoja kysymyksyä ja loistavia vastauksia! Kiitos teille molemmille. Ja vähänkö kivalta kuulostaa se, että lähtisitte asumaan toviksi Gambiaan ennenkuin lapset lähtee kouluun! Sehän tarkoittaa ihan lähivuosia! Jäämme siis innolla kuulostelemaan miten suunnitelmanne alkaa muotoutua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kerron kun alkaa jonkinlainen suunnitelma muotoutua Gambiaan muuton tiimoilta ;) Siitä varmasti tulee mielenkiintoinen operaatio! :D

   Poista
 2. Kiitos vastauksistanne! Oli kiva lukea ja sano isämiehellekkin, että vaikutatte aivan ihanalta tasapainoiselta ja rakastuneelta pariskunnalta :)

  VastaaPoista
 3. Miustakin viisi lasta ois kompakti luku :p ;) Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo mahdollinen Gambiassa asuminen, poikkeaa kuitenkin varmasti jonkun verran peruslapsiperhe-elämästä täällä Suomessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi ois hyvä ;) Täytyy näköjään tuo toinen osapuoli vielä suostutella..

   Poista
 4. Olipakyllä tosi kivat postaukset nämä kysymys-vastaus-postaukset! Monesta aiheesta olisin halunnut kuulla lisääkin!! :) Ja Gambiassa asumme kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! :) Näitä oli hauska tehdäkin :) Mitä haluat kuulla lisää? :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan