Riittäisikö kaksi lasta?

Me ollaan viime aikoina puhuttu paljon lapsista ja lapsiluvusta - olisiko kaksi lasta meille sopiva määrä vai halutaanko vielä lisää? 

Isämies on tällä hetkellä tyttöjen uhman kaatuessa pahimmillaan päälle sitä mieltä, että ehkä kaksi olisi ihan hyvä lapsimäärä. Luulen, että pohjimmiltaan hänkin tahtoisi lisää lapsia, mutta tällä hetkellä se ei tunnu ajankohtaiselta. Gambiassa perheet ovat yleensä isoja, mutta siellä on tukiverkostokin ihan erilainen ja lapsia kasvattaa paitsi koko perhe ja suku, myös koko ympäröivä kylä. Luulen, että isämiehelle on ollut erityisen raskasta pikkulapsiarjessa täällä Suomessa nimenomaan yksinäisyys ja se, että ollaan aika yksin näiden muksujen kanssa. Gambiassa lasten kasvatus on tietyllä tapaa huoletonta, koska aina on joku muukin katsomassa lapsesi perään. 

Minulla itselläni puolestaan on ihan käsittämätön vauvakaipuu - sellainen ei enää järjellä mitoitettu tai selitetty. Syli tuntuu tyhjältä tyttöjen kasvettua, vaikka he vielä kovasti paljon äitiä tarvitsevatkin. Toisaalta kuitenkin järjellä ajatellen voin todeta, että tytötkin olisivat ihan riittävästi. He tekivät meistä perheen ja ollaan ihan kokonainen, onnellinen perhe näinkin. Minä kuitenkin vielä toivon, että saataisiin kolmaskin lapsi eli tiedän toisin sanoen haluavani vielä lisää lapsia, mutta 'tyytyisin' näihinkin rakkaisiin.

Aina ajoittain minulla on sitäpaitsi suhteellisen huono äiti fiilis, kun olen lopen uupunut omiin lapsiini - toisaalta luulen sen olevan suht normaalia, kun heidän kanssaan viettää kirjaimellisesti kaiken aikansa, eiköhän sitä kyllästyisi hetkittäin ihan kehen tahansa. Vaikka kyllästyttää, niin silti rakastaa. Heidän leikkejä seuratessani ja heidän kanssaan touhutessani tunnen ylitsevuotavaa rakkautta, enkä tiedä mitä tekisin ilman heitä. Monta kertaa he myös ajavat minut aivan totaalisesti raivon partaalle ja mietin, millaista elämä ilman lapsia olisikaan. Kaksi suuritarpeista uhmaikäistä äitivaiheineen on melkoinen yhtälö ja tällä hetkellä minusta ei riittäisi enää kenellekään muulle. 

Kahden lapsen kanssa arki on myös suhteellisen helppoa. Nyt kun tytöt alkavat olla jo 'isoja tyttöjä' on kiva kun heidän kanssaan voi puuhailla kaikenlaista. Tällä hetkellä meidän ei tarvitse pitkään aikaan ajatella esimerkiksi isomman asunnon hankintaa tai auton vaihtoa isompaan. Kahden lapsen kanssa pystytään helposti reissaamaan sekä Suomessa että ulkomailla ja kahden lapsen kanssa myös matkat Gambian mummolaan pysyvät kohtuuhintaisina. Kaiken kaikkiaan ymmärrän hyvin, miksi Suomessa yleisin lapsiluku on juuri kaksi lasta - onhan se suht helppo paketti. 


Kuva Marjaana Tasala - Rimma photography

Tällä hetkellä luulen, että meidän perhe on tässä. Ehkä tulevaisuudessa saadaan vielä lisää lapsia ja nautitaan heistä sitten. Aina voi myös sattua yllätyksiä ja käykin ihan toisin kuin itse suunnittelee, en siis jätä mitään pois laskuista. 


Montako lasta teidän perheessä on - onko lapsiluku jo täynnä?
Onko muita, joilla on asiasta ristiriitaisia tunteita?

--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Perhekuplan Facebook ja kotisivut

8 kommenttia

 1. Meillä on nyt nämä kaksi ihanaa mukeloa, mutta lapsiluku ei ole vielä täynnä. Ei nyt ihan heti perään seuraavaa, vaan jossain vaiheessa sitten, jos meille sellainen vielä suodaan :)

  Ihana perhekuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti suodaan :) Minä itse luulen, että syli tulee tuntumaan tyhjältä aina lapsen kasvettua - tuleekohan koskaan ajatusta siitä, että lapsiluku olisi täynnä :D

   Poista
 2. Meillä on nyt kolme tyttöstä, ja neljättä lasta odotetaan syntyväksi toukokuussa. Meidän lapsiluku ei ole tässä, mutta ei myöskään tiedetä, missä se kulkee. Haaveissa olisi kuitenkin, että pieniä vielä tulisi. Mutta eihän sitä tiedä, annetaanko niitä meille. Toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi onnea loppuodotukseen :) Neljä on jo aikamoinen määrä, mutta ihana että vielä haluaisitte lisääkin. Toivottavasti saattekin <3

   Poista
 3. Ajankohtainen aihe ainakin minulle. Olen aina kuvitellut, että haluan kolme lasta mutta nyt ei tunnu olevan energiaa kolmanteen. Meillä siis kaksi poikaa (6 &4 vee). Haluaisin kuitenkin vielä pitää vastasyntynyttä sylissä ja kokea sen vauvavuoden mutta myös ura on minulle juuri nyt tärkeä, kaikkea ei voi saada kerralla..! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika voimakas tunne tuo vauvakaipuu <3 Ja sen tuomat ristiriidat - minullekin uran kehitys on tällä hetkellä kovasti toiveissa :)

   Poista
 4. Meillä on 8-vuotiaat kaksoset. Juuri heidän ollessaan jotain 2-3-vuotiaita,
  teimme lopullisen päätöksen, että nämä kaksi riittävät ja tekevät meidän perheestä juuri sellaisen kuin pitääkin. Päätöksessä on pystytty.

  Meillä ei uhma ollut niin kovaa siinä varsinaisessa uhmaiässä, mutta 6-vuotiaan tahtoikä oli molemmilla hyvin koettelevat ja samaan syssyyn keksivät vielä, että siinä toisessa on hyvä tappelukaveri. Viimeiset pari vuotta onkin sitten riittänyt erinäisiä taisteluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi en malta odottaa tuota tahtoikää, saati teini-ikää :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.