Ymmärryksen eroja ja niistä aiheutuvia hymyjä

tiistai 27. toukokuuta 2014

"I just came from the sauna and now enjoying the summer evening outside."

"Okay.. But its still kinda cold there?"

"Not at all, why so?"

"But sauna.."

Saatoin hieman itsekseni hymistellä tämän keskustelun jälkeen. Yritäpä selittää saunomista ja saunan syvintä olemusta sellaiselle, joka ei sitä ole kokenut. Onhan se ehkä ajatuksena hieman erikoinen - mennä 80 asteeseen istuskelemaan ja hikoilemaan, kun on ensin päivän hikoillut ulkona auringossa. Hauskoja keskuteluja saadaan ajoittain aikaiseksi mieheni kanssa kun minä yritän selittää jotain suomalaista. Loppuun usein toiveikkaasti toteankin, että ehkä ensi vuonna tähän aikaan hän jo ymmärtää mistä puhun.

Tulee toki edelleen tilanteita, jolloin minä en ymmärrä jotain gambialaista. Kuten taannoin se, kun käveltiin illalla kotiin auringonlaskun jälkeen ja muistin, että täytyy ostaa pyykkisaippuaa. Vieressä oli kauppa ja miehelleni totesin, että käydään ostamassa. Hän totesi, että käy ostamassa saippuan aamulla. Kummeksuen asiaa yritin saada mieheni kauppaan - olihan se vieressä ja auki.

"The shopkeepers don't sell that at night.."

Ahaaaa.. 

Lisäselvityksen jälkeen kävi ilmi, ettei myöskään suolaa tai neuloja saa ostettua iltaisin. Tuo huonoa onnea tuollainen kaupankäynti. Vaikka itse olenkin melko taikauskoinen, enkä juurikaan usko sattumaan, on tuon kulttuurin 'jujut' ja muut taikakalut sekä noin yleisesti taikausko itselleni välillä melko erikoisia. Taikausko ja uskomukset yleensä ovat melkoisen vahvoja. Se tuo arkeen aika mielenkiintoisia lisäsäväyksiä. 

Mukavia törmäyksiä kulttuurit tuovat yleiseen käsitykseen maailmankaikkeudesta. Onneksi nautitaan mieheni kanssa molemmat siitä, että opitaan uutta ja ymmärretään paremmin toistemme kulttuureja. Ei se toki aina ihan auvoista ruusuilla tanssimista ole, nämä ymmärryksen erot siis, mutta pääasiallisesti pääsee pitkälle positiivisella asenteella ja ymmärryksellä. 

Kulttuurien kirjoa ja sen iloja - siitäkin olen onnellinen.
1 kommentti:

  1. Hei Ansku!
    Teen Helsingin Sanomiin juttua kaukosuhteista ja hetken etsiskelyn jälkeen törmäsin blogilistalla sinun blogiisi. Rakkaustarinasi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja siksi kysynkin, olisitko halukas jakamaan kokemuksiasi? Jos innostuit ja/tai haluat tietää jutusta lisää, tavoitat minut sähköpostitse osoitteesta: ida.roivainen@hs.fi

    Terkuin,
    Ida

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan