Pataleipää kolmella tapaa


Meillä tehdään viikonloppuisin usein illalla taikina valmiiksi ja aamulla paistetaan tuoretta leipää. Siihen ei tarvita leipäkonetta, eikä oikeastaan mitään erikoisia leivontataitojakaan. 

Kaikessa kauneudessaan tämä on parasta leipää, mitä olen kenties ikinä maistanut. Ja hienointa on se, että sekaan voi käytännössä heittää vähän mitä mieli tekee/mitä kaapista sattuu löytymään. 

Paistamiseen itse käytän tuollaista valurautapataa, mutta kannellinen uunivuoka tai vaikka kattila sopii yhtä lailla. Hyvää infoa ensikertalaiselle löytyy täältä, tuolla ohjeella myös itse aloin alunperin kokeilemaan tätä leipää. Tässä kuitenkin minun muutama ehdoton lempivariaationi.

--

Kaurainen pataleipä

1 tl kuivahiivaa
1 rkl sormisuolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
kourallinen kurpitsansiemeniä
 4 dl kädenlämpöistä vettä

Ohrainen pataleipä

1 tl kuivahiivaa
1 rkl sormisuolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl ohrajauhoja
kourallinen auringonkukansiemeniä
4 dl kädenlämpöistä vettä

Porkkanainen ruispataleipä

1 tl kuivahiivaa
1 rkl sormisuolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
0,5 dl porkkanaraastetta
4 dl kädenlämpöistä vettä

--

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon vesi samalla sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi, mutta se ei ole vaarallista. Peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 10-12 tuntia, eli yön yli. Aamulla/kun taikina on noussut aikansa, kumoa se hyvin jauhoitetulle pöydälle. Kääntele taikinasta pallo ja peitä liinalla. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Laita samaan aikaan uuni lämpenemään 225 asteeseen ja pata kylmään uuniin myös lämpiämään. Puolen tunnin kuluttua ota pata uunista ja lykkää taikinapallo pataan. Laita kansi päälle ja pata uuniin. Leipä saa paistua kannen alla 30 minuuttia, minkä jälkeen kansi otetaan pois ja leipä saa paistua vielä 15 minuuttia.  Kippaa leipä padasta ja anna jäähtyä hetki - syö kuitenkin tuoreena ja sipaise päälle vähän voita. 



Eilen tein jonkinlaisen variaation tuosta ohraisesta ja kauraisesta. Hienous kun tosiaan on siinä, että melkein mitä vaan voi sekaan laittaa. Joku päivä ehkä uskaltaudun kokeilemaan vielä juustoistakin versioita, tosin juuston lisäisin ehkä vasta sitten aamulla ennen uuniin laittoa. Tänäänkin laitan taikinan kohoamaan, todennäköisesti ruisversiota tällä kertaa, mutta saa nähdä. Kuten yllä olevista ohjeistakin muuten huomaa, kannattaa leivässä pitää vehnäjauhojen taso kuitenkin samana - vehnäjauhot takaavat leivälle tietynlaista kuohkeutta. Tuon loppuosan voi sitten varioida oman maun mukaan ja lisäillä "mausteita".

Ei muuta kuin illalla leivän tekoon! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

1 kommentti

  1. Eikös tuo suolamäärä ole todella suuri? Ja miksi sormisuolaa?

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.