Vapaaehtoisuudesta

maanantai 31. lokakuuta 2016

Yhteistyössä Mammalandia

Onhan vielä viimeiset hetket lokakuuta jäljellä, joten voisinpa paneutua Mammalandian lokakuun aiheeseen, joka on hyväntekeväisyys. 

Lokakuu vilahti ohi nopeasti, hieman liiankin nopeasti. Talven voi jo haistaa ilmassa ja ensilumia on lupailtu tälle viikolle. Kotona on viritelty valoja pitkin poikin tuomaan hieman tunnelmaa pimeisiin iltoihin. Tyttäret ovat talven kynnyksellä tajunneet kuinka mukavaa on napsautella kattovalot katkaisimesta pois päältä, joten pimeys aina yllättää kun he pääsevät vauhtiin. Tänään päätin, että keskiviikkona vapaiden alkaessa ostetaan talven ensimmäiset glögit. 

Aika ennen joulua on myös hyväntekeväisyyden aikaa. Lokakuussa kampanjoidaan rintasyöpätietoisuuden puolesta ja parin viikon päästä on nenäpäivä. Joulun alla ihmiset myös ehkä herkemmin ajattelevat niitä, joilla ei ole samoja etuoikeuksia kuin itsellään. On joulupuu keräyksiä ja muita, joiden kautta saadaan joululahjoja myös heille, joilla ei ole itsellään niitä niin varaa hankkia. Voit vaikka lahjoittaa lehmän, jos et keksi muita lahjaideoita kumminkaimoille. Kun itse pyörii ostoksilla ja tuhlaa satoja euroja näennäisesti turhiin lahjoihin, on myös hövelimpi olo antaa rahaa hyväntekeväisyyteen. 

Helposti ajatellaan, että hyväntekeväisyys on rahan antamista niille, jotka sitä tarvitsevat. Ja onhan se sitäkin. Minulle hyväntekeväisyys on kuitenkin enemmän ollut aina hyvän tekemistä - rahaa minulla harvemmin on ollut pois annettavaksi suuria määriä. Lahjoitan kuukausittain muutamaan kohteeseen ja soittelen Elämä Lapselle konserttia katsoessani keräysnumeroon, mutta sen suurempaan panostukseen minulla ei ole mahdollisuutta. Hyvän tekemiseen minulla kuitenkin on mahdollisuus. 


Olen vuosien saatossa tehnyt monenlaista hyväntekeväisyystyötä. Useimpiin olen päätynyt seurakunnan kautta, mutta väyliä on muitakin. Olen ollut mukana diakoniatyön kautta keittämässä kahvia ja myymässä pullaa. Olen toiminut tukihenkilönä ja pitänyt pienryhmää. Vuosia olin mukana Saapas- toiminnassa. Hyvän tekemisen ohella nämä ovat sellaisia hommia, mistä itsekin saa paljon - toisella tapaa kuin sillä, että tililtä katoaa kuukausittain 15 euroa. 

Hyväntekeväisyystyön hienous on siinä, että se on täysin vapaaehtoista - annat ilmaiseksi aikaasi pois, eikä se sido sinua sen enempää kuin itse tahdot. Voit käyttää siihen tunnin viikossa tai vaikka vain tunnin kuukaudessa. Vapaaehtoistyö on sellaista hyväntekeväisyyttä, joka koskettaa konkreettisesti. Se on työtä, jossa voit hyödyntää omia taitojasi ja lahjojasi hyvin laajasti. Voit pitää pianotunteja nuorelle, jolla ei olisi muuten niihin varaa tai mahdollisuutta. Voit käydä lukemassa vanhukselle, jonka silmät eivät enää itse jaksa lukea. Voit käydä leipomassa pullaa veteraanitalolla mummojen kanssa ja samalla kuunnella tarinoita vuosien varrelta. Voit käydä koirasi kanssa ilahduttamassa kehitysvammaisia ryhmäkodissa. Voit käydä opettamassa englantia nuorelle, joka sen sisäistämisen kanssa kamppailee. Voit tehdä juuri sitä, missä sinä olet hyvä ja tuoda iloa sekä apua toisen elämään.

Vapaaehtoisia harvemmin aktiivisesti haetaan, mutta niille on aina tarvetta. Ota rohkeasti yhteyttä erilaisiin tahoihin, jos koet, että sinulla olisi aikaa ja annettavaa. Pääkaupunkiseudulla voi olla yhteydessä esimerkiksi Tyttöjen taloon, Poikien taloon, Helsingin Diakonissalaitokseen, SPR:n, Animaliaan, SOS-lapsikyliin ja moneen muuhun tahoon. Seurakuntien kautta voit myös hakeutua erilaisiin vapaaehtoishommiin - itse suosittelen lämpimästi esimerkiksi Saapas- toimintaa, joka toimii useammalla paikkakunnalla. Suurella Sydämmellä -sivuston kautta voit myös hakea oman paikkakuntasi vapaaehtoismahdollisuuksia. 

Näin vuoden vaihteen lähestyessä voi pohtia jo tulevaa vuotta - ehkä sinä saisit ujutettua aikatauluusi jonkinlaista vapaaehtoistyötä. 

--

Tutustu Mammalandiaan Facebookissa ja kotisivuilla

2 kommenttia:

  1. Kivan näkökulman löysit tähän aiheeseen! Mullakin on kokemusta vapaaehtoistyöstä ja samaistun hyvin tuohon ajatukseen, että se antaa paljon myös tekijälle itselleen. Oman ajan ja läsnäolon antaminen on mun mielestä ylipäätään niitä parhaita asioita, mitä voi toisille ihmisille ja läheisilleen antaa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vapaaehtoistyö on kyllä paras harrastus, mitä ´keksin :) Harmittavan vähän tällä hetkellä ehtii, mutta ehkä taas tulevaisuudessa!

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan