Hammashommia

Kovin monesta asiasta en ole äitiyden aikana stressannut - moni menee omalla painollaan ja moneen ei voi ihan kamalasti vaikuttaa. Hampaat ovat kuitenkin sellainen seikka, mitä ainakin itse olen stressannut paljonkin - niitä kun lapset saavat elämänsä aikana vain yhdet, joten niitä tulisi vaalia. 

Lasten hampaiden hoitoon liittyy niin monia seikkoja, että niitä lueskellessa voin jo todeta pelin olevan menetetty. Ennen lapsen syntymää äitiä pelotellaan sillä, miten hän on jo raskausaikana pilannut elämäntapavalinnoillaan lapsensa hampaat. Viimeistään sitten kun lapsi syntyy, onnistuu äiti tuhoamaan lapsensa hampaat pussailemalla tämän pieniä kippuravarpaita tai imettämällä liikaa (tai liian vähän). Suurin vaikutus hampaiden hyvinvointiin on kuitenkin sillä, miten niitä hoidetaan. Lapsi oppii mallista ja hampaiden hoidon suhteen vanhemmat ovat se tärkein mallin antaja. Suomessa ylipäätään ollaan hampaiden hoidon suhteen aika huonossa jamassa - itsekin tätä näen paljon nuorten keskuudessa. 

Meillä on aina pesty tyttöjen hampaat kahdesti päivässä - viimeisenä illalla ennen nukkumaanmenoa ja ensimmäisenä aamulla kun noustaan sängystä. Kun itsekin pesemme hampaamme näin, niin tuntuisi oudolta jos skippaisimme lapsilta esimerkiksi tuon aamupesun. Nykyään tytöt osaavat jo itse aamulla mennä ekana hammaspesulle, siitä on tullut rutiinia. Meillä on ollut jo pitkään tytöillä käytössä sähköhammasharja ja sillä surruutellaan pestä hampaat yhdessä. Reissun päällä tytöilläkin on tavalliset hammasharjat ja he saavat pestä hampaita itse - toki äiti tai joku muu aikuinen tarkistaa hampaat pesun jälkeen puhtaaksi. Meidän tytöistä on myös huisin hauskaa langata hampaita, mitä tehdäänkin yhdessä muutaman kerran viikossa. 

Meidän tyttöjen hampaiden pesua on helpottanut tuo sähköhammasharja ja se, että aikuinen hampaat pesee - kun tytöt pesevät hampaita itse, menee se lähes väistämättä lopulta pelleilyksi ja hampaiden harjaus jää vähän puolitiehen. Meidän sähköhammasharja myös soittaa musiikkia kun hampaita on pesty sopiva aika, mikä on tytöillekin sopiva merkki siitä, millon on valmista. 


Ja sitten tietysti on Jordanin Leijona ja ystävät hammaspesulla -laulu, jota kuunnellessa voi ainakin äitillä olla hammaspesun ajan mukavaa.--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Perhekuplan Facebook ja kotisivut

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.