Halpa henkivakuutus

perjantai 23. syyskuuta 2016

Olin eräänä aamuna poikkeuksellisesti liikkeellä samaan aikaan, kuin iso määrä koululaisia. Oli hauskaa seurailla pieniä koululaisia matkallaan ja vähän isompiakin - tuli paljon kaikenlaisia muistoja mieleen.

Huomioni kiinnitti kuitenkin erityisesti kaksi koulumatkalaista - ensin vastaani tuli noin viidesluokkalainen poika ja pian tämän perään ehkä yhdeksäsluokkalainen poika. Ensimmäinen taittoi koulumatkaansa pyörällä ajellen, ilman käsiä ja ILMAN KYPÄRÄÄ. Toinen poika puolestaan tallusteli ihan jalan, mutta TUPAKKAA POLTTAEN. 

Tuo kaksikko pisti ajattelemaan - en nimittäin lähtökohtaisesti hyväksy kumpaakaan noista asioista, mutta tavallaan jopa toivon, että joutuisin tappelemaan lasteni kanssa ennemmin jälkimmäisestä asiasta. 

En hyväksy teinien tupakointia millään tapaa, joskin olen hieman jäävi siitä nalkuttamaan, koska itse aloitin tupakoinnin 15-vuotiaana. Mutta toisaalta se antaa minulle perustaa asiasta nuorille jäkättää, koska on omakohtaista kokemusta. Nuorten tupakointi on kuitenkin mielestäni vähentynyt viime vuosina ja erään nuoren mukaan tupakointi on tällä hetkellä 'out'. Nuuskankäyttö sitten kuulemma onkin nykyään 'cool' - en tue kyllä sitäkään. Tulen nalkuttamaan lapsilleni asiasta, jos he tupakan poltosta kiinni jäävät. En aio heitä asiassa tukea tai tehdä siitä helppoa, mutta toisaalta en myöskään pelkää aktiivisesti heidän henkensä puolesta, vaikka tietäisin heidän tupakoivan. 

Pyöräily ilman kypärää taas on mielestäni ihan omalla hengellä leikkimistä. Tupakointi tuo mukanaan omat terveysongelmansa, mutta ilman kypärää pyöräilyssä terveys on vaakalaudalla reaaliaikaisemmin. Kaatuminen voi pahimmillaan viedä hengen tai hyvällä tuurilla aiheuttaa vain aivovamman tai erittäin hyvällä tuurilla vain aivotärähdyksen. Jäkätän tarvittaessa kypärän käytöstä vaikka naapurin lapsille, mutta erityisesti omien suhteen tulen olemaan asiasta tarkka. Ei kypärää - ei pyörää. Minusta hyvin yksinkertaista.  Itseasiassa kipuilen asiasta usein, nimittäin meidän naapurin lapset saavat ajella pihassa pyörillään ilman kypärää - mitä en itse hyväksy. En kuitenkaan vielä toistaiseksi ole viitsinyt pilata naapurisuhteita, vaikka toiselta lapsista kysyinkin joskus, että missä hänen kypäränsä on. Vaikea seikka muuten, kun tahtoisin lapsia suojella ja saada heidät käyttämään kypärää myös pihassa, mutta en viitsi kävellä vanhempien ylitsekään tai 'ojentaa' heitä.

Meidän parisuhteen suurimpia riitoja ollaan käyty kypärän käytöstä. Gambiassa asuessaan isämies ajeli ajoittain moottoripyörällä ilman kypärää (Gambiassa hyvin tavallista) ja aiheutti minulle tällä harmaita hiuksia. Siitä riideltiin monta kertaa puhelimen välityksellä ja ihan kasvokkainkin. Lopulta hän lupasi käyttää kypärää, mutta myöhemmin kävi ilmi, ettei tuo lupaus ihan aina pitänyt. Suomeen tultuaan hän pyöräili alkuun kypärä pyörän tangossa riippuen - minä toki luulin, että kypärä on päässä, koska hän sen aina mukaan otti. Jäätyään kiinni, sai hän kyllä kuulla kunniansa. Lopulta se, että pyöräily ilman kypärää on 'laitonta' sai hänet käyttämään kypäräänsä. 

Minä tavallaan ymmärrän nuo teinit, jotka eivät käytä kypärää - ovathan he vielä teinejä. Joskin vanhempana jollain tapaa yrittäisin pakottaa ja kontrolloida asiaa. Mitä en ymmärrä, ovat aikuiset, jotka eivät käytä kypärää. Liikenteessä näkee paljon työmatkalaisia ja muita pyöräilijoitä, joilla ei kypärää päässä ole - kysynpä vaan, että miksi ei? Aina ei riitä se, että osaa pyöräillä. Liikenteessä on paljon muitakin ja yllättäviä asioita tapahtuu. Tielle voi rynnätä esimerkiksi lapsi tai koira, jota joutuu yllättäen väistämään. Tiessä voi olla kuoppa tai kumpare, mitä ei etukäteen huomaa. Tietä ylittäessä tai autojen seassa ajaessa voi auto vahingossa törmätä pyörään. Voit itse olla maailman paras pyöräilijä, mutta silti voi sattua pahasti. 

Käytä siis kypärää, jos et itsesi, niin rakkaittesi vuoksi. 

Onko sinulla kypärä päässä kun pyöräilet?

ps. oletko koskaan nähnyt ihmisen päässä ollutta kypärää kolarin jälkeen - minä olen ja se oli keskeltä halki. Mietinpä vain, että mitäs, jos kypärää ei olisi ollutkaan. 

6 kommenttia:

 1. Itse harrastin teininä ihan samaa: kypärän otin mukaan ja ripustin roikkumaan pyörän tangosta. Onneksi mitään ei sattunut! Nykyään kypärä on tiukasti päässä lyhyemmilläkin matkoilla, ja kerran kun olin unohtanut kypärän edellisenä päivänä töihin, tuntui että jokainen ohiajava oikein tuijotti minua syyttävästi :D Espoon Länsiväylän työmatkapyöräilijät käyttävät yleisesti ottaen hyvin kypärää, ja hyvä niin, kovaa vauhtia siellä mennäänkin.
  Tyvär saa potkutella sisällä potkupyörällä ilman kypärää, mutta ulkona aina päässä.

  Hyvä teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep samaa harrastettiin täälläkin! Kaaduin kerran rullaluistimilla niin, että olisin lyönyt pääni pahasti, jos ei olisi ollut reppua selässä - se esti takaraivon iskeytymisen maahan, kun oli niin täynnä. Mutta nykyään on jo vähän viisaampi. Minua yllättää se, miten paljon on työmatkalaisia liikenteessä ilman kypärää! Jakelen niitä syyttäviä katseita itse kun näen kypärättömiä :D

   Poista
 2. Mulla alko kypärän käyttö kummasti ku sveitsiin muutin, näillä mäillä se olis oikeesti itsemurha pyöräillä ilman kypärää o_O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsemurha se voi olla täälläkin! Mutta jees, että pidät kypärää :) Tykkään sun päästä yhtenä kappaleena <3

   Poista
 3. Hieno aihe! (: Olen yläaste ikäinen nuori ja useat meidän kouluun pyörällä tulevat nuoret ajavat ilman kypärää.

  Minusta on hassua, että kypärän käyttöä pidetään nolona. Jos kaikki käyttäisivät kypärää, se ei olisi noloa, kuten kaverini tokaisi. Muutamilla saattaa olla syynä "kampaus menee pilalle", mutta kai sitä sitten voisi pitää eri kampausta tai laittaa kampauksen vasta koulussa. Kuten sinäkin sanoit: "kypärä on halpa henkivakuutus".

  Kerran puhuin asiasta luokkalaisteni kanssa ja siinä muutamat väittivät juuri "Ei mun tarvitse kypärää käyttää, kun oon niin hyvä ajaan", mutta sinun hyvien sanojen mukaisesti: "Aina ei riitä se, että osaa pyöräillä." Joku toinen voi hyvin mokata ja silloin siitä voi koittua sinunkin loppusi.

  Ymmärrän, että moni minun ikäinen nuori saattaa kamppailla itsetunnon kanssa ja joku saataa haluta esittää "kovaa", mutta kovuus ei tarkoita sitä, että ollakseen kova, pitää uskaltaa ajaa ilman kypärää, se tarkoittaa sitä, että uskaltaa olla oma itsensä ja käyttää kypärää.


  Itse käytän kypärää pyörällä ajaessani ja toivon, että kaikki käyttäisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva kun kommentoit! :) Valitettavan yleistä tuo kypärättä ajaminen on, ehkä varsinkin peruskouluikäisten keskuudessa. Tosin yllättävän moni aikuinenkin näyttää huonoa esimerkkiä ja taittaa työmatkaansa ilman kypärää. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta nolous asiasta - kypärähän pitäisi olla cool! Toivottavasti moni ottaisi sinusta mallia ja alkaisi käyttää kypärää :) Valitettavan usein sitä havahtuu tällaisiin asioihin vasta sitten kun itselle tai jollekin läheiselle sattuu jotain..

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan