Yötyöläisen arkeaKuvahaun tulos haulle everyday might not be good but there is something good in everyday

Kun päätimme, että palaan nyt syksyllä töihin, ehdotin itse esimiehelleni, että palaisin tekemään yötyötä. Tämä johtui puhtaasti siitä, että työni on iltavuoropainotteista vuorotyötä ja vapaa-aika lasten kanssa olisi jäänyt vähiin. Olisin itse mielelläni vielä jäänyt kotiin, mutta käytännön syistä oli järkevää palata töihin ja yötyö tuntui hyvältä ratkaisulta. Näin reilun kuukauden kokemuksen jälkeen voin sanoa, että oikeassa olin - tämä oli hyvä ratkaisu.

Teen öitä pääsääntöisesti syklillä 5 yötä - 5 vapaata. Vapaa päiviä on siis suhteellisen paljon, mikä on ollut mukavaa. Onhan yötyö tietyllä tapaa raskaampaa ja 'yöputken' aikana sosiaalinen elämä jää aika minimiin. Minulle ainakin toistaiseksi on kuitenkin ollut suht helppoa vaihtaa yö-päivä rytmiä, joten vapaa päivistä olen saanut oikeasti nauttia. 

Minun päiväni yövuorojen aikana on melkoisen sekava. 

Aamulla pääsen töistä pääsääntöisesti 7-8 välillä ja siitä vaihdellen olen kotona yleensä viimeistään 8:20. Useimpina arkiaamuina isämies on ehtinyt vielä lapset päiväkotiin ja odottaa minua, että voi lähteä kouluun autolla. Itse pesen hampaat ja kömmin nukkumaan, koska aamupalan ehdin syödä töissä. Viikonloppuaamuina olen kotona aiemmin, jo ennen klo 8. Tytöt ovat yleensä jo hereillä ja hoidetaan aamuhommat sekä syödään aamupala yhdessä. Viimeistään klo 9 käyn nukkumaan ja isä yleensä suuntaa lasten kanssa ulkoilemaan. 

Iltapäivällä herätyskelloni soi 14:30. Käyn suihkussa ja riippuen päivästä laitan ruoan tulille. Isämiehen koulupäivästä riippuen haen tytöt itse viimeistään klo 15 tai isämies hakee tullessaan. Vietetään yleensä aikaa kotona ja touhuillaan, tai kuten tänään, lähdettiin hoitamaan iltapäivällä viikon kauppaostokset. Noin klo 17 käyn uudestaan unille ja herään viimeistään klo 19. Syödään tyttöjen kanssa yhdessä iltapalaa ja leikitään hetki ennen nukkumaanmenoa. Laitan tytöt nukkumaan viimeistään klo 20 ja sen jälkeen suuntaan työmaalle. 

Vapaa päivät vietän tyttöjen kanssa touhuten ja jos vapaat sattuvat viikonlopulle, lähdetään yleensä perheenä johonkin. Arkivapailla tytöt ovat päiväkodissa noin 9-14. Vuorotyön ansiosta päiväkotipäiviä tulee viikossa yleensä maksimissaan neljä, välillä jopa vain kolme. 

Yötyön hyvistä puolista huolimatta kaipaan päivätyötä. Kaipaan sitä sosiaalisuutta, koska onhan tämä yötyö hieman yksinäistä, mutta siitä huolimatta tämä on tähän elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. Loputtomiin en tätä jaksaisi, mutta toivottavasti ei tarvitsekaan. Meillä yövuoroissa pääasiallinen tehtävä on lasten unen turvaaminen, joten 'omaa' aikaa on rutkasti. Erinäisten työtehtävien lomassa jää aikaa hoitaa myös omia asioita, mikä on mukava lisä. Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.