Tietotaitoa ja toisenlainen lahjaidea

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ollaan puhuttu nuorten kanssa viime aikoina yllättävän paljon koulutuksesta. 

Eräs kysyi minulta taannoin, että tiedänkö mikä planeetta on Europa. Hetken asiaa pohdin, mutta oli vakuuttunut että se on joko Jupiterin tai Saturnuksen kuu - niin kuin se olikin! Yksi Jupiterin yli kuudestakymmenestä kuusta. Tuli hetkellinen voittajafiilis, ehkä sittenkin opin jotain koulussa. 

Haastoin erään toisen luettelemaan aurinkokuntamme planeetat. Tuo 13-vuotias muisti ne yhtä lukuunottamatta. 

Historiassa opiskeltiin ensimmäistä maailmansotaa erään kanssa. Kuka ne ensimmäiset laukaukset ampuikaan? 

Päädyimme lopulta pohtimaan Suomen koulutusjärjestelmää ja omaa onnekkuuttamme. Uskaltaisin nimittäin väittää, että meillä suomalaisilla on enemmän tietotaitoa maailmasta kuin muilla kansallisuuksilla. Itse huomaan tietäväni todella mielenkiintoisia faktoja maapallosta ja esimerkiksi historiasta. Meillä opetus on kattavaa ja monipuolista. Tiedämme maailmasta ja sen menosta paljon paljon enemmän kuin keskiverto kansalainen maailmalla. Tai näin minä väittäisin. Tokihan tätä on todisteltu ihan kansainvälisillä tutkimuksillakin. 

Minulta ja monelta muulta unohtuu kuitenkin usein se fakta, että muualla maailmassa asiat eivät koulutuksen suhteen ole niin hyvin. Esimerkiksi monissa Afrikan ja Aasian maissa suurin osa lapsista ei käy koulua tai vaihtoehtoisesti käy koulua vain muutaman vuoden - ei puhettakaan lukioista tai ammatillisesta koulutuksesta. Monissa maissa on kyse rahallisesta panoksesta, minkä koulunkäynti vaatii; perheellä ei ole varaa kouluttaa koko lapsikatrasta tai pahimmassa tapauksessa yhtään lasta. 

Koulutus asioissa mennään kuitenkin koko ajan eteenpäin. Esimerkiksi monissa Afrikan maissa ollaan poistettu koulumaksut, jotta mahdollistettaisiin koulunkäyntiä kaikille. Intiassa lapsia motivoidaan koulunkäyntiin tarjoamalla koulussa ilmainen ateria.  Kuitenkin edelleen esimerkiksi pitkät koulumatkat vaikeuttavat lasten koulunkäyntiä. Opettajia on liian vähän, oppimateriaalit puuttuvat ja koulurakennukset ovat ahtaita. Tyttöjen koulunkäynnin esteenä (tai syynä varhaiselle lopettamiselle) voi olla esimerkiksi raskaus tai avioliitto. 

Syitä, joita me emme oikein osaa edes kuvitella. Meillä taksi poimii kotiovelta, jos matka on pitkä. Koulurakennukset ovat hienoja ja viimeisen päälle varusteltuja. Tunneillä käytetään tabletteja kynien ja vihkojen sijaan sekä opettajia on työttömänä enemmän kuin töissä (lähestulkoon). 

Meille koulunkäynti on etuoikeus. Kaikille se ei ole.

--

Koulupuku Toisenlainen Lahja
Opettaja_lapselle
Me voimme etuoikeutettuina kuitenkin myös auttaa parantamaan maailman koulutustilannetta. Meille pienillä teoilla on suuri merkitys jonkun muun elämässä. Sinäkin voit auttaa esimerkiksi ostamalla tänä vuonna ystävällesi lahjan - toisenlaisen lahjan. Lahjoita jollekulle opettaja ja mahdollisuus koulunkäyntiin. Tai koulupuku, joka perheen kukkarossa olisi tuntuva lovi. 

Mainostan toisenlaista lahjaa ihan omasta tahdostani. Se on minusta mahtava ja toimiva idea. Kokemukseni Kirkon Ulkomaanavusta on hyvä ja uskon, että lahjoittaessani heille rahaa menee se oikeasti perille. 

Jos kaipaat herätystä, suosittelen katsomaan myös tämän teoksen:

Where Children Sleep

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan