Meidän kokemuksia päivähoidosta

tiistai 23. toukokuuta 2017


Käytiin tänään neiti B:n kanssa laulelemassa päiväkodin kevätjuhlassa. Saatiin kutsu osallistua, vaikka tytöt ei tällä hetkellä hoidossa olekaan ja se oli minusta ihanaa. Neitiä vähän jännitti alkuun ja oli hiukan ihmeissään kun käveltiin päiväkodin portista sisään. Kolme viikkoa on pienelle suurelle ihmiselle pitkä aika ja selkeästi hän oli jo unohtanut osalta arjen aamut päiväkodissa. Toisaalta taas selkeästi huomaa, miten jotkut asiat ovat iskostuneet päähän päiväkotiuran aikana ja esimerkiksi käsien pesulle oli neiti ensimmäisenä suuntaamassa. 

Meidän tytöthän menivät hoitoon viime vuoden elokuussa ollessaan hieman reilun vuoden ikäisiä. Käytiin kesällä kerran tutustumassa ja elokuun alussa aloitettiin pehmeä lasku. Tytöt olivat päiväkodissa alusta asti tosi reippaasti. Jo ensimmäisenä päivänä jäivät hetkeksi hoitoon kaksistaan ja me isämiehen kanssa käytiin kaupassa. Itku siinä oli tullut, mutta siitäkin selvittiin. Ensimmäisen kuukauden ajan hoitoon viedessä saattoi tulla itkua - ei joka päivä, mutta useimpina. Pikku hiljaa tytöt tottuivat päiväkotiarkeen ja aamuisin jo odotettiin hoitoon menoa. Sittemmin ongelmaksi muodostuikin se, että tytöt eivät halunneet lähteä hoidosta kotiin.

Meillä harvoin tytöt olivat päiväkodissa aikaisin aamusta ja harvemmin haettiin kovin myöhään. Useimpina päivinä hoitopäivän pituus oli noin 7 tuntia, joskus vähemmän ja joskus enemmän. Syysloma, joululoma ja hiihtoloma pystyttiin viettämään perheen kesken lomaillen, eikä tyttöjen ole tarvinnut tutustua varahoitopaikkaan. Tytöt ovat päiväkotiuransa aikana sairastelleet paljon, joten vajaita hoitoviikkoja on sen ansiosta tullut. Minun arkivapaani ovat lisäksi mahdollistaneet sen, että ollaan välillä pidetty ylimääräisiä vapaita ja vietetty rauhallisia aamuja kotona ennen päiväkotia. 

Näin vajaan vuoden jälkeen voin sanoa, että me ollaan kokonaisuudessaan oltu tosi tyytyväisiä meidän päiväkotiin. Aina löytyisi parannettavaa, mutta ei mistään koskaan saa täydelistä kuitenkaan. Tyttöjen ryhmän aikuiset ovat ammattitaitoisia ja mukavia - toisten kanssa kohtaa kemiat paremmin kuin toisten, mutta kaikkiin tasavertaisesti luotan ja kaikista tytöt tuntuvat pitävän.  

Tytöt ovat oppineet päiväkodissa monia asioita ja päiväkodin varhaiskasvatus on minusta tukenut hyvin kotia. He ovat selkeästi viihtyneet hoidossa hyvin ja sinne on menty aamulla innoissaan. Päiväkodista on tarttunut into piirtämiseen ja muovailuvahalla muovailuun. Kotiin on kannettu erilaisia taideteoksia ja niistä minä ainakin nautin kovin. En osaa nimetä yhtään yksittäistä asiaa, mikä olisi opittu pelkästään päiväkodissa, mutta moni asia on siellä saanut boostia. Vasu-keskusteluja kritisoin ennen päiväkotiarkeen tutustumista, mutta nekin ovat lopulta olleet mukavia koonteja tyttöjen arjesta. Tämän vuoden aikana tytöillä oli sovitusti yhteinen vasu, mutta ensi vuonna molemmilla on jo omat. 

Vaikka päiväkotiarki näin ulkopuolisen silmin on aikamoista hulinaa ja pienelle virikkeiden tulva on melkoinen, niin en sinällään kadu, että tytöt menivät hoitoon niinkin pieninä. Päivähoito on tukenut kotiarkea ja antanut tytöille mahdollisuuden hieman irtautua minusta - tulla enemmän omiksi yksilöikseen. Päivähoidossa he ovat myös saaneet leikkiä muiden lasten kanssa ja irtautua myös toisistaan - jos olisimme olleet vain kotona, olisi usein leikkikaverina ollut pelkkä sisko. Päiväkodin arjessa on toki ollut paljon sijaisia ja välillä on huomannut sen, että ryhmää pyöritetään melko kompaktilla miehityksellä. Meidän tytöt ovat kuitenkin suhteellisen sopeutuvaisia, enkä ole huomannut muutosten vaikuttaneen heihin kovasti. Ryhmässä on myös selkeästi pyritty siihen, että ainakin joku aikuinen olisi tuttu ja turvallinen sijaisten viidakossa. 

Kovasti odotan sitä, että ensi vuoden aikana tytöt solmisivat ensimmäisiä ystävyyssuhteitaan ja saisivat ottaa 'isomman' tytön roolia, kun eivät enää ole ryhmänsä pienimpiä. 

Ensin kuitenkin nautitaan yhteisestä kesästä ja unohdetaan tavoitteellinen varhaiskasvatus kesän ajaksi!

Miten teidän päiväkotielämä on sujunut? 
Oletteko olleet tyytyväisiä vai tyytymättömiä?

--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa

Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan