Puolivuotiaiden kanssa kaukomailla

maanantai 11. tammikuuta 2016

Kun lasten toinen mummolla sattuu sijaitsemaan Afrikan mantereella, on kaukomatkailu ehkä nopeammin ajankohtaista, kuin muussa tapauksessa olisi. Kaipuu tuonne toiseen kotimaahan on jatkuvasti kova ja matka tuli kaiken kaikkiaan melko täydelliseen saumaan, olimme koko perhe sen tarpeessa. 

Kovin monelle emme loppujen lopuksi matkaa mainostaneet - nimittäin ennakkoluuloja on melko paljon. Olen ollut jopa hieman yllättynyt siitä, miten jotkut suhtautuivat matkalle lähtöömme - varmoina siitä, että se on jotenkin vaarallista. 

"Miten te noin pienten kanssa uskallatte?"

"Eihän niitä voi laskea alas ollenkaan.."

"Mitenhän sen hygienian kanssa.."

Hyviä kysymyksiä sinällään - onhan asioita hyvä ottaa huomioon. Maalaisjärjellä pääsee kuitenkin pitkälle ja moni asia voi mennä pieleen, matkustat sitten Tukholmaan tai vaikka Tansaniaan. 

Meillä oli toiveena ehtiä syksyn aikana lentää johonkin lähemmäs, että olisimme voineet testata lentämisen sujuvuutta pienten kanssa. Aika tuli kuitenkin esteeksi ja niinpä tuo 10 tunnin lento oli lasten ensimmäinen. Me matkustimme lomalennolla ja olimme menomatkalle ostaneet lisäjalkatilaa (suolaiseen hintaan) mukavuuden kannalta. Monissa lentokoneissa on vauvoille tarjolle kehtoja, jotka kiinnitetään eturivissä seinään - lapsi saa rauhassa nukkua lennon ollessa tasainen. Meidän koneessa ei sellaista ollut - tai ainakaan sitä ei meille tarjottu. Meille kävi myös niin, että koneessa oli 3+3 paikkaa riveittäin ja me emme saaneetkaan istua vierekkäin lasten kanssa. Happinaamareita oli nimittäin kolmea paikkaa kohden vain neljä, joten lasten tuli istua eri riveillä. Toinen matkustikin lopulta isän ja vaarin kanssa, kun taas toinen oli minun ja mummon kanssa. Kaukana paikat ei toisistaan olleet, joten kommunikointi ja tavaroiden (sekä lasten) vaihto sujui sukkelaan. Meillä meni sekä meno- että paluulennot tytöiltä oikein mallikkaasti - varsinkin paluulento, jolloin he käytännössä nukkuivat koko lennon. Korviin ei käynyt nousut eikä laskut ja itkuakin tuli vain pienesti.Gambiassa emme myöskään kohdanneet suurempia sattumuksia. Tytöt sopeutuivat lämpöön hyvin, ihan kuumimpina päivinä se vain vähän kiukutti. Nuhan molemmat saivat ensimmäisellä viikolla, mutta sekään ei menoa suuremmin haitannut. Meillä oli mukana korviketta ja Ella's Kitchen hedelmäsosepusseja, niillä pärjättiin hyvin. Lisäksi tytöt sai vesimelonia, hunajamelonia ja banaania maistella. Vatsat ei onneksi lapsilla menneet sekaisin ja nestehukaltakin vältyttiin - selkeästi enemmän meni maitoa kuumuuden vuoksi. Meillä oli hotellilla pieni keittiö, missä sai keitettyä vettä sekä saatiin pidettyä pullot puhtaina.Meillä oli matkassa mukana vaunut sekä kantoreput. Selkeästi enemmän tuli käytettyä kantoreppuja, koska nuo rattaat ei tuossa kohteessa olleet kovin kätevät. Kantoreput olivat hyvät myös lennoilla, niissä tytöt nukkuivat hyvin unensa. 
Matkaa toki helpotti se, että mehän mentiin vaan takaisin kotiin - matkakohde oli molemmille tuttu ja osattiin ottaa huomioon asioita. Vieraampaan paikkaan matkustaminen varmasti olisikin hankalampaa. 

Minusta tällainen puolivuotias on oikeastaan aika mainio reissukaveri:

- ei vielä liian suurta tarvetta liikkeelle, sylissä viihdytään
= helpottaa elämää huomattavasti. Nimittäin tuollaisen reilun vuoden vanhan kanssa saa juosta melko lailla paikasta toiseen ja tarvitsee jo eri tavalla viihdykettä. Meidän tytöille riitti monesti vaan muiden seuraileminen ja ihmetteleminen. Lelujakin meillä oli mukana muutamia, joskin paras lelu taisi olla kosteuspyyhepaketti. 

- ravinto pääasiassa maitoa, joten kiinteitä ei tarvitse liikaa pohtia
= helpottaa hygienia asiaa. Varsinkin jos lapsi on täysimetyksellä (joka sujuu hyvin), on matkustaminen suorastaan naurettavan helppoa. Toki kuumuudessa lapsi tankkaa enemmän nestettä. 

Pienen lapsen kanssa reissuun lähtiessä minulla on oikeastaan vain yksi vinkki;

Älä stressaa. 

Nauti ja ole rento, niin lapsikin on rento ja nauttii.
5 kommenttia:

 1. hyvä jos matkat sujui! Ja siis musta melkei pienempien kans helpompi reissaa, niille riittää ku joku jaksaa pitää sylissä. Leeviä selkeesti jo vähä meinas ärsyttää tuo istuskelu, mut vajaa 3h lennol viel meni. Vähä tietty mietitytti mitä on sit jos keväällä kahestaa reissataa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli helppoa matkata näiden kanssa vielä! Mielenkiinnolla odotan tuota kymmenen tunnin lentoa kahden taaperon kanssa :I

   Poista
 2. Tosiaan 1,5 vuotiaan kanssa täytyi jo keksiä ajanvietettä lennolle. Unikaan ei niin helposti tullut kun kaikki muu kuin nukkuminen olisi kiinnostanut niin paljon koneessa. Yllätyin kuitenkin miten hyvin K jaksoi pysyä sylissä. Ei juurikaan yrittänyt lähteä kuljeskelemaan. Gambiassakin meillä meni yllättävän hyvin mitä nyt koko ajan piti kulkea perässä.Tiettypaikan päällä oli lisäkäsiäkin eri tavalla kuin ehkä peruslomalla. Ei tosiaan kannata liikaa stressata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä. Onneksi kaikesta selviää, kun ei turhaan stressaa :)

   Poista
 3. Ihanat teidän tytöt ja kiva kuulla että reissu sujui hyvin. Kiva kun päivitit instasn paaljon kuvia :) toki ymmärrän että joitain voi huolettaa hygienia yms jutut reissussa mutta camoon kyllähän ne paikallisetkin lapset selviää siellä hengissä :) ja muutenkin mun mielestä koko hygieniajutusta vouhkataan Suomessa liikaa. Eipä ihminen pärjäis ilman bakteereja..

  Missä hotellissa muuten olitte?

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan