Mitä mieltä sinä olet?

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Olen kirjoittanut aiemminkin ylipainosta ja siihen suhtautumisesta. Nyt palaan hetkeksi aiheeseen, koska minua on vaivannut jo pidempään eräs asia. 

--

Keväämmällä eräässä Naistenklinikan vastaanottohuoneessa ollut lappu herätti hämmennykseni. Pääpiirteittäin tuossa pöytään liimatussa lapussa luki ;

  "Huomioithan, että ylipaino voi vaikuttaa ultraäänen toimivuuteen."

Minulla tuo lappunen kaikessa yksinkertaisuudessaan nostatti karvat pystyyn. Lähdin tuolta käynniltä pois pahoilla mielin ja jäin miettimään tuon lapun tarkoitusta. En edelleenkään halua minimoida ylipainon riskejä tai muutenkaan vähätellä asiaa, mutta miten olisi ihan ihmismäinen kohtelu kuitenkin? Tuolla lapulla ei minun silmissäni ole muuta tarkoitusta kuin nöyryyttää ja loukata. Tokihan tuo on varmasti ihan tosiasia, mikä on hyvä tarpeen vaatiessa potilaalle kertoa - mutta täytyykö asia hoitaa tuolla tapaa? Eikö lääkäreillä pitäisi olla sen verran häpyä, että kertoisivat potilaalle asian tarvittaessa kasvokkain, eivätkä liimaamalla pöytään tai seinään lappua?  

Minulle ei asiasta ole erikseen missään vaiheessa sanottu - siis, että omasta ylipainostani olisi ollut ultraäänen kannalta jotain ongelmaa. En tiedä onko ollut, mutta ainakaan asiasta ei ole mainittu. Kuten myös aiemmin olen maininnut, ei ylipaino kenestäkään tyhmää tee - minä nimittäin ainakin osaan sen verran käyttää päätäni, että tajuan ylipainon voivan olla ongelma ultraäänen kanssa, onhan silloin välissä enemmän "tavaraa", jolloin ultra ei välttämättä toimi niin hyvin. Ihan ymmärrettävää. Toisaalta toivoisin, että lääkäri asiasta mainitsisi jos olisi ongelmaa ultran kanssa - itsekin osaisin tietyllä tapaa varautua.

Keräsin tuon lapun ensikohtaamisen jälkeen pari viikkoa kiukkua ja ystävälleni manasin, että varmasti aukaisen suuni ja annan tulla kiukun ulos kun seuraavan kerran lääkäriin menen. Tuon ensimmäisen kerran jälkeen en ole muissa huoneissa kuitenkaan kyseiseen viestiin törmännyt ja kiukunpuuska on jäänyt kytemään. Eilen kun kävimme lääkärissä, oli toisenkin vastaanottohuoneen seinään ilmestynyt tuo lappunen. En vieläkään räjähtänyt, koska hämmennyin taas niin kovin - ehkä ensi kerralla onnistun avaamaan sanaisen arkkuni. 

Minusta siis tuon lappusen tarkoitus on vähän hakoteillä - minusta se on ainoastaan loukkaava ja nöyryyttävä. Informatiivinen puoli tuollaisessa asiassa tulisi minusta kertoa potilaalle kasvokkain, ei tällä tavalla. 

Mutta jäin miettimään, että ylireagoinko? 

Ovatko nämä hormoonit tehneet minusta normaalia herkemmän ja tuokin lappu näyttää silmissäni pahemmalta kuin onkaan? 

Mitä mieltä te olette? Miten te reagoisitte?


2 kommenttia:

 1. Käypä kattoon tää: https://www.facebook.com/CureJoyInc/photos/a.140118672826022.1073741828.140113159493240/439496236221596/?type=1&theater

  <3 Ei nyt irtoa kovin syvällistä settiä.Sinulla on mielestäni hyvä pointti. Ei tunnu korrektilta ilmoittaa asiasta tuollaisella kylmällä lappusella. Rohkaisen puhumaan asiasta lääkärissä koska todellakin asian voisi hoitaa ihan kasvokkain niiden suhteen, joita se koskee - puhumalla sillä tavalla, että se ei tunnu tuollaiselta ylenkatseelliselta, vaan normaalilta asian selvittämiseltä.

  Mietinpä vain, että jos vaikka labran seinällä olisi lappu: "Huomioithan, että tumma iho voi vaikuttaa verisuonten löytymiseen", niin veikkaan että pistäisi silmään sen verran monelle että ei saisi lappu olla paikallaan vaan poistettaisiin hyvin nopeasti rasistisena. Miksi ylipainon perusteella loukkaamista ei pidetä samalla tavalla syrjivänä? Harmillista että ylipainon kohdalla lappu ei varmaan herätä juurikaan huomiota muuta kuin asianosaisten kohdalla (joita se sitten loukkaa), vaikka sen tulisi pistää ihan samalla tavalla syrjivänä silmään kuin vastaavan rasistisen huomautuksenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit :) Olen jo alkanut ajatella, että ylireagoinko asiaan todella pahasti. Mutta ilmeisesti en ainakaan liikaa - se vain tuntuu pahalta, juuri tuo piilosyrjintä/-rasismi mitä lappu mielestäni on. Vaikka varmasti tuo asia onkin fakta, niin sen voisi minusta kertoa toisinkin..

   Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan