Gambian lumoa

maanantai 11. toukokuuta 2015

Jokainen matka päättyy johonkin. 

Tämä luotsaamani maailman ympärimatka päättyy tänään ja mikä olisikaan parempi päätös matkalle kuin valloittava Afrikka ja Gambia. 

Matkan edellisiin etappeihin voi tutustua täältä (klik). Matkareitti päätyi kulkemaan Istanbulista Ljubljanan kautta Kroatiaan, jossa käytiin Zagrebissa ja Splitissä. Kroatiasta matka jatkui Lissaboniin, minkä jälkeen vaihdettiin mannerta ja matkattiin Dakariin. Dakarista jatkettiin Krabille ja lopulta New Yorkin kautta Gambiaan. 

Luulen, että materiaalia olisi vielä toisellekin matkalle, mutta jääköön se jonnekin tulevaisuuteen. 

Kiitos matkaseurasta tällä erää!

--Gambia tunnetaan myös nimellä The smiling coast of Africa, mikä pitääkin suhteellisen hyvin paikkansa. Itse en ole koskaan Gambiassa käynyt varsinaisesti turistina, joten kokemukseni ja vinkkini ovat kenties hieman normaalista poikkeavia. Kannattaa myös pitää mielessä se, että tuo meidän perheemme toinen kotimaa on saanut aivan erityisen paikan sydämessäni, enkä sen vuoksi täysin puolueeton pysty olemaan. Mutta tahdon kuitenkin kertoa tuosta ihanasta maasta ja liittää sen tähän maailman ympäri matkaan. Moni varailee jo matkoja ensi talvelle ja yhtenä ehdokkaana kannattaa pitää Gambia - takuuvarmaa aurinkoa ja rentoa meininkiä. Tänä talvena maa kärsi Ebolan pelosta ja useimmat matkatoimistot peruivat pakettimatkat Gambiaan - kannattaa kuitenkin muistaa, että Gambiassa ei Ebolaa ole tavattu.

On vaikea lähteä kertomaan Gambiasta pintapuolisesti, joten lähinnä tässä tulee jotain ajatuksiani tuosta maasta. Ehkä joku saa jonkin vinkin tästäkin. Gambia voi alkuun aiheuttaa pienen kulttuurishokin, mutta ei kannata säikähtää ja jäädä hotelliin makaamaan tämän vuoksi. Köyhyyttä Gambiassa näkyy paljon ja toisaalta rikkautta myös. 

Moni turisti palkkaa hotellilta paikallisoppaan, jonka kanssa liikkuminen on suhteellisen helppoa. En ole kyseistä "menetelmää" kokeillut, mutta kuullut siitä paljon hyvää. Paikallisoppaat ovat usein asiansa hyvin tietäviä ja osaavat näyttää turisteille sellaisia paikkoja, jotka kiinnostavat. Heidän kanssaan myös liikkuminen esimerkiksi markkinoilla on todennäköisesti helpompaa kuin yksin. Paikallisoppaat usein kutsuvat turisteja myös kylään omaan kotiinsa, mikä on kokemukseni mukaan gambialaisilta melko yleistä. Kannattaa suhtautua kutsuun avoimin mielin - toivottavaa toki on, että viet tuliaisina esimerkiksi säkillisen riisiä tai lapsille palloja, mutta saat vastapainona todennäköisesti lounaan ja aidosti iloisen vastaanoton. Ihan kadulta en lähtisi kenenkään matkaan - tapaamaan uutta morsianta tms - huijareita nimittäin myös löytyy. 


Vaikka voisit viettää päiväsi makaamalla rannalla, Gambiassa on paljon myös erilaista nähtävää. Jo pelkästään tutustuminen maan pääkaupunkiin Banjuliin on melko silmiä avaava kokemus. Kaupunkiin saapuessa matkailijat vastaanottaa Arch 22, joka on rakennettu vuonna 1994 tapahtuneen vallankaappauksen "kunniaksi" - voitte arvata, kuka moisen kunnianosoituksen on rakentanut. Tuon kaarirakennelman sisältä löytyy pieni museo ja yläkerran parvekkeelta voit tutustua Banjuliin ylhäältä päin. Kiipeäminen on sen arvoista, koska kaupungin ja alueen hahmottaminen on huomattavasti helpompaa yläilmoista. 


Gambiaan matkatessa on mielestäni hyvä muistaa, että kyseessä on vahvasti muslimienemmistöinen maa. Varsinaisesti asia ei katukuvassa näy, eikä sinällään asiaa tarvitse miettiä kun turistialueella liikkuu. Mutta kaupunkiin tai markkinoille lähtiessä on hyvä laittaa päälle jotain hieman peittävämpää - erityisesti naisten. Tällainen toimintatapa on kunnioittavaa paikallisia kohtaan ja todennäköisesti varsinkin naisten osalta saat parempaa kohtelua, kun osoitat tällä tavoin kunnioittavasi heitä.Turistialueilta kannattaa lähteä rohkeasti pois. Matkanjärjestäjät saattavat pelotella, mutta pääasiassa ja järkeä käyttäen Gambia on hyvinkin turvallinen maa. Maan parhaat palat löytyvät kuitenkin muualla kuin turistialueella. Nappaamalla taksin hotellin edestä voit tutustua helposti tähän mahtavaan maahan. Suuntaa esimerkiksi Sanyang Beachille nauttimaan rauhallisemmasta olosta rannalla sekä upeasta luonnosta ja maisemista. Matkalla voi tutustua Tanjin kylään, mikä on yksi rannikon kalastuskeskuksista. Bakaun alueelta löytyy Kachikally Crocodile pool. Aikoinaan tuota krokotiiliallasta on käytetty rituaalisissa tapahtumissa ja on uskottu, että pulahtaminen krokotiilialtaaseen parantaa hedelmättömyyden. Nykyään allas on rauhoitettu tuollaisilta pulahduksilta, mutta paikalla voi tutustua museoon sekä nähdä palasen paikallista luontoa. Lisäksi pääset halutessasi silittämään krokotiilia, joskin moisen toiminnan eettisyydestä voi olla montaa mieltä. Mutta museo ja allas itsessään ovat tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä - myös krokotiilit ovat melko vekkuleita kavereita pulahdellessaan altaassaan. 


Tutustuisin Gambiassa vaikkapa näihin;

pääkaupunki Banjuliin

paikallisiin markkinoihin

Kachikally Crocodile pooliin

apinapuistoon

Tanjin alueeseen

Sanyang Beachiin

Ensimmäisellä kerralla siis. Jatkossa voi laajentaa reviiriä ja esimerkiksi lähteä sisämaahan Georgetowniin sekä katselemaan virtahepoja ja bongailemaan lintuja. 


Gambiaan järjestää pakettimatkoja ainakin Tjäreborg. Itse usein matkustan perille ihan reittilennoilla, mutta ensikertalaiselle ja turistille pakettimatkat ovat mainio vaihtoehto. Tjäreborgin tarjontaan pikaisesti tutustuessani huomasin, että myös matkanjärjestäjä tarjoamat retket näyttävät tutustumisen arvoisilta. Isossa laumassa liikkumisessa on hyvät ja huonot puolensa, enkä suosittele pelkästään retkiä, mutta hyviä vaihtoehtoja löytyy tuolta myös. 

Pitäkää Gambia mielessä jos varaatte ensi talveksi matkoja! 

Meidän perhe matkustaa Gambian kotiin toivottavasti tammikuussa. Kädet ristiin, että nämä meidän tyypit on mukavia helppoja matkakumppaneita. Gambia tägin alta löytyy paljon matkakertomuksia, kokemuksia ja kuvia lisää. 

1 kommentti:

  1. Ihanasti kirjoitettu <3 on se vaan niin rakas paikka ja iso ikävä on koko ajan!! -Nanna-

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan