Kaksosraskaudesta



Enhän minä mikään ekspertti ole, mutta ajattelin silti kertoa hieman kaksosraskauksista yleisesti. Faktatiedossa tukeudun Helsingin Monikkoperheet ry:n kokoamiin tietoihin. Minua tämä kaksosuus yllättävästä syystä kiinnostaa paljon ja olen tässä lomailun ohessa tutustunut aiheeseen. 

Ihmeellinen on maailma, en voi muuta sanoa. 

--

Suomessa syntyy vuosittain noin 800 kaksoset ja 10-15 kolmoset. Nelosia on syntynyt 20 vuoden välein - vuonna 1994 ja 2014 on syntynyt nelosvauvat.

Keskitytään kuitenkin kaksosiin; kaksosraskauksia on monentyyppisiä. Raskauden alkuvaiheessa pyritään selvittämään, millainen raskaustyyppi on kyseessä ja sen perusteella räätälöidään raskaudenseuranta. Monisikiöisen raskauden seuranta on aina yksilöllistä ja mitä enemmän sikiöillä on yhteistä, sitä tiheämpää raskauden seuranta on. Kaksosraskauksista noin 80 prosenttia on saanut alkunsa spontaanisti ja 20 prosenttia hedelmöityshoitojen tuloksena.

Kaksosraskauksia on siis periaatteessa kahta tyyppiä - identtisetkaksoset ja epäidenttiset kaksoset.

Erimunaisia eli epäidenttisiä kaksosia on syntyvistä kaksosista noin 70 prosenttia. Tuolloin äidillä on samanaikaisesti irronnut kaksi munasolua, jotka ovat molemmat hedelmöittyneet. Lapset voivat olla samaa tai eri sukupuolta.

Toinen vaihtoehto on, että yksi munasolu on jakautunut hedelmöittymisen jälkeen kahteen osaan. Tällöin lapset ovat samanmunaiset eli identtiset ja ovat aina samaa sukupuolta. 

Kuva täältä.

Kaksosten periytyvyyttä on tutkittu jonkin verran, mutta edelleen on epäselvää miten kaksosuus periytyy vai periytyykö lainkaan. Kaksosuuteen voi vaikuttaa periytyvyyden lisäksi äidin ikä, pituus ja hyvä ravitsemus. 

Itse olen aina ajatellut, että erimunaisuus kaksosuudessa periytyy - perinnöllistä olisi siis taipumus siihen, että kaksi munasolua irrottautuu samaan aikaan. Identtisiä kaksosia olen puolestaan aina pitänyt vain "luonnonoikkuna", sattumana. Olen tässä raskausaikana yrittänyt tutkia asiaa, mutta saamatta oikein mitään vastausta. Kuten monikkoperhevalmennuksessa joku sanoi, ilmeisesti kaksosia syntyy kuitenkin suhteessa niin vähän, että perinnöllisyyden tutkiminen on haastavaa. Mielenkiintoista kylläkin!

Riskejä monikkoraskaudessa toki on, mutta toisaalta omat riskinsä raskaudessa on aina. Turhan usein monikko-odottajien odotusaikaa leimaa huoli lasten hyvinvoinnista ja ihmiset myös huomaamattaan tuovat tätä esille. Varhainen monikkodiagnoosi antaa kuitenkin mahdollisuuden hyvään raskauden seurantaan ja synnytyksen suunnitteluun. Pääsääntöisesti monisikiöisen raskauden seuranta siis on yksilöllistä ja määräytyy pitkälti sen mukaan, millainen raskaus on - mitä enemmän lapsilla on yhteistä, sitä tiheämpää on seuranta. 

Raskauden alkuvaiheessa pyritäänkin määrittämään "raskaustyyppi" -  siis se, onko lapsilla yhteinen vai erilliset istukat ja suonikalvot. 
Raskaustyyppejä on useita erilaisia;

Diamnioottis-dikoriaalinen raskaus (di-di)

Tällöin vaivoilla on kaikki omaa - istukat, suonikalvot ja vesipussit. Tämä on monisikiöraskaustyypeistä se, missä on teoriassa vähiten riskejä. Epäidenttiset kaksoset ovat aina tätä tyyppiä, mutta myös identtinen kaksosraskaus voi olla tällainen.

Diamnioottis-monokoriaalinen raskaus (di-mono)

Tällaisessa raskaustyypissä lapset ovat aina identtiset. Lapsilla on yhteinen istukka ja suonikalvo, mutta omat vesipussit. 

Meidän tyypit ovat tätä sarjaa.

Monoamnioottis-monokoriaalinen raskaus (mono-mono) 

Tämä raskaustyyppi on harvinaisin ja kaksosraskauksista vain noin 1 prosentti on tällaisia. Lapsilla on siis yhteinen istukka, suonikalvo sekä vesipussi. Tässä tyypissä on eniten riskejä ja usein lapset syntyvät suunnitellun sektion kautta jo viikolla 32. 

Raskaustyyppiin vaikuttaa identtisissä raskauksissa se, milloin munasolu on alkanut jakautua. Mitä aiemmin munasolu alkaa jakautua, sitä enemmän lapsilla on "omaa".


Kuva täältä.

Kaksosraskaus on usein odottavalle äidille fyysisesti raskaampaa kuin yhden odottaminen. Kaksosraskautta seurataan tarkemmin ja usein äitiyslomallekin jäädään aiemmin - joskaan ei aina, eikä kaikki. Olen huomannut paljonkin yksilöllisyyttä tässä asiassa. Kaksosraskaus voi alkaa näkyä ulospäinkin pikemmin kuin yhden kanssa - onhan siellä kaksi kasvamassa. Toisaalta jokainen raskaus on hyvin yksilöllinen, eikä myöskään kaksosraskaudessa ole mitään kaavaa. Usein jopa ajatellaan, että kaksoset syntyvät automaattisesti varhain, mutta itseasiassa keskimäärin kaksoset syntyvät noin viikolla 36. 

Kaksoset syntyvät siis usein ennen raskausviikkoa 40. Toisaalta on myös tutkittu, että kaksoset kehittyvät yksittäistä lasta nopeammin ja ovat valmiimpia syntymään ennen laskettua aikaa. Synnytystapaan vaikuttavat raskauden keston lisäksi vauvojen tarjonta ja mahdolliset komplikaatiot. Noin puolet kaksosista syntyy normaalisti alateitse ja noin puolet sektiolla. Alatiesynnytykseen normaalisti pyritään (paitsi mono-mono kaksoset syntyvät aina sektiolla). Jos lapset syntyvät kovin aikaisin tai heillä on muuten syntyessään jotain komplikaatioita, hoidetaan heitä joko valvontaosastolla tai teho-osastolla. 

Minä tahtoisin "normaalin" alatiesynnytyksen, jos se vain on mahdollista. Tällä hetkellä toinen tyypeistä on hyvässä tarjonnassa ja toinen vähän miten sattuu poikittain. Katsotaan miten käy. 

--

Siinä jotain tarinaa kaksosuudesta. Koska en ole ekspertti, niin voi olla että epähuomiossa kirjoitin jotain ihan puuta heinää - saa kertoa, jos huomaa virheitä. Kun nämä meidän tyypit joskus näkevät päivänvalon, voin kertoa miten se synnytys sitten menikään. Voi olla, että muutenkin tulen jupisemaan tästä kaksosasiasta melko paljon - onhan se aika iso osa elämää tällä hetkellä ja niin äärimmäisen mielenkiintoista! 

4 kommenttia

  1. Jännittäävää ja mielenkiintoista, kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
  2. Olen vasta loytanyt blogiisi Kelan facebookin kautta, milla viikolla olet nyt? Itse odotan toista lasta rv 24, tosin emme asu suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit :) Ja paljastit samalla, miten kummassa blogissa on yhtäkkiä kävijöitä triplaten. Kela osaa yllättää :)

      Meillä mennään nyt viikolla 30. Onnea teillekin odotukseen!

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.